SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rekordno nizek donos na nemške in avstrijske obveznice. Kaj pa slovenske?

3

termometer

 | Foto:
Donos na desetletne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je znova dosegel zgodovinsko nizko raven in se z 1,033 odstotka še bolj približal enemu odstotku.

V območju evra je bilo na vrhuncu dolžniške krize opaziti dva trenda - donosi na gospodarsko močne in uspešne države so se zniževali, donosi na šibke države na obrobju območja skupne evropske valute pa so se zviševali in nekatere države celo pahnili v program mednarodne finančne pomoči.

Tudi donos na avstrijske obveznice je z 1,311 odstotka dosegel najnižjo raven doslej. Poleg Nemčije in Avstrije se lahko nizkih donosov na desetletne obveznice med drugim veselita tudi Finska (1,19 odstotka) in Nizozemska (1,24 odstotka), medtem ko znaša donos na francoske obveznice 1,47 odstotka, donos na irske 2,26 odstotka, donos na španske 2,65 odstotka, donos na italijanske 2,9 odstotka, na portugalske 3,89 odstotka, na grške pa 6,52 odstotka.

Donos na desetletne slovenske obveznice je danes po podatkih z borze MTS ob 12.40 znašal 3,33 odstotka, kar je 0,04 odstotne točke več kot v četrtek. Pribitek na nemške obveznice je bil tako pri 2,29 odstotne točke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin