Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

2

Natisni članek

turizem turisti Ljubljana

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 13.24

6 let, 7 mesecev

Rekorden turistični obisk Slovenije ni dovolj #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

2

turisti | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Število turistov v Sloveniji se povečuje, čeprav investicij v turistične kapacitete praktično ni. "Nič ne pomaga, če pride za petino več gostov, če ostajamo cenena destinacija," opozarja Marjan Batagelj iz Postojnske jame.

Prva polovica leta je bila za Slovenijo turistično najuspešnejša po osamosvojitvi. Obiskalo jo je skoraj dva milijona turistov oziroma 15 odstotkov več kot v prvem polletju lani.

Za 12 odstotkov se je povečalo tudi število nočitev. Turisti so ustvarili 4,8 milijona nočitev; delež nočitev tujih turistov se je zvišal za 17 odstotkov, domačih pa za pet odstotkov, kažejo najnovejši podatki statističnega urada.

Video: Planet TV


Morda vas zanima še:

Za prenočitev v novem ljubljanskem hotelu bo treba globoko seči v žep
Kratka slovenska obala: kje so najlepši kotički in kje se domačini skrivajo pred turisti
Rus kupil luksuzni hotel v Rogaški Slatini


Kljub rekordnemu turističnemu obisku pa Slovenija po prenočitvah še bistveno zaostaja za svojima sosedama Hrvaško in Avstrijo. Leta 2016 je Slovenija beležila 7,3 milijona nočitev oziroma 3,6 prenočitve na prebivalca, Hrvaška 17,2 prenočitve na prebivalca, Avstrija pa 9,6 prenočitve na prebivalca. Za Slovenijo zaostajata Italija in Madžarska. Število prenočitev tujih gostov se je v zadnjem desetletju sicer povečalo za 56 odstotkov, na Hrvaškem pa za 114 odstotkov.

Največji skok ruskih turistov

Največkrat so v Sloveniji prespali italijanski gosti (15 odstotkov), sledijo jim Avstrijci (13 odstotkov), Nemci (11 odstotkov), Hrvati (7 odstotkov), Srbi (5 odstotkov) ter Britanci in Rusi s štirimi odstotki nočitev.

Za 45 odstotkov se je povečal obisk azijskih gostov. Kitajskih gostov je bilo za 50 odstotkov več, južnokorejskih pa za 41 odstotkov več. | Foto: Za 45 odstotkov se je povečal obisk azijskih gostov. Kitajskih gostov je bilo za 50 odstotkov več, južnokorejskih pa za 41 odstotkov več. Najbolj se je povečalo število turistov iz Ruske federacije (45 odstotkov), Nemčije (25 odstotkov) in Avstrije (15 odstotkov), še naprej pa narašča tudi število turistov iz neevropskih držav. Tako je Slovenijo v prvem polletju obiskalo 30 odstotkov več kanadskih turistov, 21 odstotkov več avstralskih in 18 odstotkov več ameriških turistov. Za 45 odstotkov se je povečal tudi obisk azijskih gostov. Kitajskih gostov je bilo za 50 odstotkov več, južnokorejskih pa za 41 odstotkov več.

Vpliva prve dame ZDA ni zaznati

Na statističnem uradu so primerjali število prenočitev ameriških turistov v Sloveniji in občini Sevnica, od koder izhaja prva dama ZDA Melania Trump. Število ameriških turistov se je v obdobju od začetka predsedniške kampanje Donalda Trumpa do danes glede na enako obdobje leto prej povečalo za 15 odstotkov. Z vidika števila prenočitev v Sevnici statistika ni zaznala bistvenih sprememb, a na uradu dopuščajo možnost, da si ameriški turisti Sevnico ogledajo na enodnevnem izletu.

Nova prva dama ZDA Melania Trump ni vplivala na porast število ameriških turistov v Sloveniji. | Foto: Reuters Nova prva dama ZDA Melania Trump ni vplivala na porast število ameriških turistov v Sloveniji. Foto: Reuters Batagelj: Slovenski turizem jahamo na iztrošenih osnovnih sredstvih

Direktorja družbe Postojnska jama Marjana Batagelja rekordne številke slovenskega turizma ne presenečajo, saj se je gospodarska slika bistveno izboljšala, Slovenija pa velja za varno destinacijo. Zato kljub rekordnim številkam v Postojnski jami ostaja zadržan.

"Šteje dobičkonosnost slovenskega turizma, ne število turistov," pojasnjuje direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in opozarja, da je za veselje še prezgodaj. | Foto: Klemen Korenjak "Šteje dobičkonosnost slovenskega turizma, ne število turistov," pojasnjuje direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in opozarja, da je za veselje še prezgodaj. Foto: Klemen Korenjak "Turistov je res več, a zame je ključno, koliko je bilo izvedenih investicij v turistične kapacitete in kakšna je dodana vrednost na gosta. Slovenski turizem jahamo na iztrošenih osnovnih sredstvih, vprašanje pa je, za koliko smo izboljšali kakovost storitev, dvignili ceno in zvišali dodano vrednost?" je do statističnih rezultatov skeptičen Batagelj.

"Nič ne pomaga, če pride za petino več gostov, če ostajamo cenena destinacija. Šteje dobičkonosnost slovenskega turizma, ne število turistov," pojasnjuje Batagelj in opozarja, da je za veselje še prezgodaj.

Razočaranih turistov praktično ni

Tuji turisti v Sloveniji najbolj cenijo osebno varnost in prijaznost lokalnega prebivalstva. Večina jih odide z boljšim vtisom, kot so ga pričakovali. Delež razočaranih turistov je praktično zanemarljiv.

V povprečju porabijo okoli sto evrov na dan, poraba pa se ni bistveno zvišala. Slovenski turizem sicer daje kruh 52 tisoč delavcem, skoraj polovica jih je zaposlena v gostinstvu.

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) rezultate v prvem polletju ocenjujejo kot odlične. "Rast na vseh ključnih trgih je dokaz odličnega dela vseh deležnikov slovenskega turizma, še posebej pa promocije Slovenije kot odlične zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije za petzvezdična doživetja," so zapisali po objavi statističnih rezultatov.

Doseganje visokih rasti prihodov in nočitev tujih turistov po navedbah STO sicer ni edini cilj slovenskega turizma, saj so si za osrednji cilj zastavili oblikovanje turističnih produktov višje dodane vrednosti in doseganje višje porabe iz naslova tujskega turizma.

Ne spreglejte