Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
10.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gašpar Gašpar Mišič Luka Koper

Petek, 11. 4. 2014, 10.35

7 let, 2 meseca

Razkrite pogodbe, zaprte pipice in druge (ne)uresničene obljube Gašparja Gašparja Mišiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gašpar Gašpar Mišič je napovedoval, da bo razkril vse pogodbe v Luki Koper, a tega ni storil. "Svetovali so mi, da zaradi poslovnih skrivnosti in zaradi naših partnerjev tega ne storim."

Nadzorniki Luke Koper se bodo danes prvič sestali po uveljavitvi sprememb statuta družbe. Ta omogoča preprostejši postopek razrešitve predsednika in članov uprave Luke Koper. Točke o morebitni razrešitvi predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča sicer ni na dnevnem redu seje, a bi o tem nadzorniki lahko odločali pod točko razno. "To, da bi me radi zamenjali, se napoveduje ob vsaki seji nadzornega sveta. Jaz tega ne pričakujem, saj ima Luka odlične rezultate, zadnje lansko četrtletje je bilo celo rekordno v zgodovini podjetja. Pričakujem kvečjemu, da mi bodo rekli bravo," pravi šef Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

Zakaj ni razkril pogodb? Imenovanje Mišiča za prvega moža Luke Koper je lani avgusta dvignilo veliko prahu, predvsem zaradi dejstva, da se je na ta položaj zavihtel neposredno iz kabineta predsednice vlade. Takrat je napovedoval, da se bo, kot je sam zatrjeval, na njem lomila politika, da bo razkril vse svetovalne in preostale škodljive pogodbe v Luki Koper. Pa jih je res?

"Politika se lomi, ker sem zaprl vse pipice, s katerimi se je politika napajala. Svetovalnih pogodb pa nisem razkril, ker so mi odvetniki svetovali, da to ni dobro, predvsem zaradi poslovnih skrivnosti in ker bi takšno dejanje lahko negativno vplivalo na naše poslovne partnerje," pravi šef Luke Koper, ki poudarja, da se o njegovi zamenjavi govori tudi, ker Luka Koper v nobenem primeru ne bo več financirala politike.

"Temu se številni želijo upreti, a jaz se ne dam. Znebiti se me želijo tisti, ki so Luko izrabljali za svoje interese."

Za rast delnice imajo zasluge vsi zaposleni Delnica Luke Koper predvsem letos močno raste, samo v dobrih treh mesecih se je povzpela za okoli 90 odstotkov.

"To je tudi posledica povrnitve zaupanja v to podjetje, saj je bilo zaradi številnih nepravilnosti na slabem glasu. Za rast delnice so zaslužni vsi zaposleni, saj mi brez tako dobrih zaposlenih ne bi uspelo doseči teh odličnih rezultatov."

Rast tudi zaradi pozitivnega vzdušja na naši borzi "Delnice Luke Koper so se podražile zaradi več razlogov. Glavni je vsekakor sprememba splošnega vzdušja na ljubljanski borzi vrednostnih papirjev. Poleg tega podjetje dobro posluje, presega svoje lastne napovedi in tudi pričakovanja za naprej so precej pozitivna. Pričakuje se, da bodo investicije, ki so že v teku, prinesle še dodatno izboljšanje poslovnih rezultatov v prihodnosti. "Politični in medijski" vpliv predsednika uprave Mišiča je bil za ceno delnice največji dejavnik predvsem ob začetku njegovega vodenja. Zdaj je pozornost investitorjev usmerjena predvsem na konkretno realno poslovanje podjetja," pa je gibanje delnice komentiral poznavalec kapitalskega trga Ervin Kovačević iz podjetja Admiral Markets.

Ne spreglejte