Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2020,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

9

Natisni članek

poročilo RTV Slovenija Računsko sodišče

Petek, 7. 8. 2020, 9.32

3 leta, 8 mesecev

Računsko sodišče ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

9

RTV | Foto STA

Foto: STA

Računsko sodišče je ugotovilo, da je bila Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v letu 2018 delno učinkovita pri izvajanju tržne dejavnosti. Svoje poslovanje bi lahko RTVS izboljšala predvsem glede določanja popustov in glede zagotavljanja, da se trženje oglasnega prostora izvaja v skladu s potrjenim cenikom in v obsegu, ki ga določajo akti. Na RTVS pa so ob ugotovitvah sodišča zapisali, da bodo upoštevali priporočila glede trženja oglasnega prostora. "Zavedamo se, da bi lahko naredili še kaj bolje in več, večino ugotovljenih pomanjkljivosti bomo lahko odpravili, nekatere pa smo že odpravili. Tako tudi ne bomo imeli težav pri pripravi odzivnega poročila," so zapisali.

protest pred RTV, 20. 7.
Novice RTVS v "veliki zagati". Pred sejo protest. #foto

Računsko sodišče je v reviziji ugotovilo, da RTVS v primerih, ko naročniki niso realizirali predvidenega obsega zakupa oglasnega prostora, ni zahtevala doplačila razlike do pogodbeno dogovorjenega obsega zakupa in ni zagotovila periodičnega poročanja nadzornemu svetu o realizaciji brezplačnih objav. O teh odloča izključno generalni direktor na podlagi pisnih prošenj upravičencev.

Postopek licitacije v okviru TV prodaje ni bil ustrezno urejen, v internih aktih pa ni bil določen način postopanja, kadar se je pojavil dodaten prostor, ki je primeren za TV prodajo. Prav tako ni bilo zagotovljeno, da je z vsemi spremembami in odstopanji od pogodbenih določil pa tudi z dejansko realizacijo oglaševanja v TV prodaji ustrezno in pravočasno seznanjen nadzorni svet, navaja računsko sodišče v poročilu o reviziji, poroča STA.

RTVS ni izvajala analiz, ki bi potrdile utemeljenost vsebine in višine popustov oziroma utemeljenost popustov v smislu doseganja optimalnih prihodkov, in ni pojasnila podlag za oblikovanje politike priznavanja popustov, ki jih je sprejel nadzorni svet.

Ni zagotovila, da je cena zagotavljala optimalne prihodke

Računsko sodišče | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Tudi ceniki storitev izvajanja tržne dejavnosti v letu 2018 niso temeljili na analizi, ki bi potrdila utemeljenost veljavnih cen, zato ni bilo zagotovila, da je cenovna ponudba, kot je bila določena v prodajnih pogojih, posebnih popustih in dogovorih ter cenikih, zagotavljala optimalne prihodke od izvajanja tržne dejavnosti.

Vloga agencijskih naročnikov, še posebej največjega med njimi, se je glede na leto poprej okrepila, kar ni bilo v skladu s strategijo RTVS, so ugotovili računski revizorji, piše  STA.

Glede preprečevanja vpliva obsega prihodkov od oglaševanja na vsebino in obseg programov so ugotovili, da razmerje med posameznimi programskimi vsebinami ni posebej opredeljeno v nobenem notranjem aktu, zato tudi ni mogoča presoja, ali se je zaradi pridobivanja dodatnih prihodkov na trgu izvajal pretežno program, v okviru katerega je trženje oglasnega prostora uspešnejše.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Nisem pozival k nezakonitemu neplačevanju RTV-prispevka #video

Tveganje, da se zaradi poslovnih rezultatov posega v programski del

Je pa po mnenju računskega sodišča tveganje, da pride do posega v programski del zgolj zaradi doseganja poslovnih rezultatov, pomembno omejeno s tem, da programsko-produkcijski načrt kot temeljni vsebinski element v organizaciji dela in poslovanja sprejme programski svet kot najvišji organ RTVS.

RTV Slovenija | Foto: STA , Foto: STA ,

RTVS je v internih aktih opredelila nekatere parametre merjenja kakovosti izvajanja RTVS programov, prav tako pa je predvidela tudi način spremljanja njihovega doseganja ter poročanja, poroča STA.

Kljub temu da je gledanost oziroma poslušanost zelo pomemben kriterij, pa ni edini, saj RTVS tako pri načrtovanju kot tudi pri poročanju o realizaciji programsko-produkcijskega načrta upošteva tudi druge merljive kazalnike doseganja zastavljenih ciljev, kar na računskem sodišču ocenjujejo kot ustrezno. Računsko sodišče je za odpravo razkritih nesmotrnosti od RTVS zahtevalo predložitev odzivnega poročila, podalo pa je tudi priporočila za učinkovitejše poslovanje pri izvajanju tržne dejavnosti.

RTVS: Področje trženja oglasnega prostora vedno težavno

Na RTVS so v odzivu na današnje revizijsko poročilo računskega sodišča poudarili, da je področje trženja oglasnega prostora v javnem sektorju, še posebej pa v tako kompleksni organizaciji, kot je njihova, vedno težavno. "Na eni strani je izrazito segmentiran trg agencij, ki skušajo doseči čim bolj dominanten položaj na trgu in si s tem zagotoviti dodatne ugodnosti in moč nasproti ponudnikom oglasnega prostora. Na drugi strani pa so zelo fleksibilni ponudniki oglasnega prostora. V ta tržni vrtiljak vstopamo s svojim togim sistemom in z nujnostjo delovanja po potrjenih cenikih," so izpostavili.

RTV | Foto: STA , Foto: STA , Kot so zapisali na RTVS, so tako revizije računskega sodišča in njihove ocene, da so bili pri izvajanju tržne dejavnosti delno učinkoviti, pravzaprav veseli. Kot so poudarili, bodo večino ugotovljenih pomanjkljivosti lahko odpravili, nekatere so že. "Pomembno je, da prepoznavamo tržno dejavnost in jo izvajamo v skladu z akti in na pravilen način. Nadzorni svet RTVS je sprejemal cenike in službe za trženje so jih ustrezno uporabljale, so zapisali in zatrdili, da bodo odslej nadzorni svet ustrezno obveščali tudi o brezplačnih objavah humanitarnih organizacij, o katerih sicer odloča generalni direktor RTVS.

Z zadovoljstvom so izpostavili ugotovitev računskega sodišča, da na RTVS ne želijo "za vsako ceno težiti k maksimiranju prihodkov, saj je oblikovanje programa pod nadzorom programskega sveta". Ob tem so napovedali, da bodo že pri pripravi programsko-poslovnega načrta za prihodnje leto to bolj natančno opredelili. Potrudili se bodo tudi, da bodo analize glede določanja cen in popustov, ki so jih že doslej pripravljali kot osnove za odločevanje, bolj strukturirano zapisane, navaja STA.

STA
Novice S koronavirusom okužen zaposleni na nacionalni tiskovni agenciji

 

Ne spreglejte