Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2011,
15.38

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Probanka izguba

Sreda, 15. 6. 2011, 15.38

5 let

Probanka lani prvič v zgodovini z izgubo (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Probanka je lani prvič v svojem 20-letnem poslovanju izkazala čisto izgubo, in sicer v višini 1,6 milijona evrov.

Takšen rezultat je posledica dejstva, da je za potencialna tveganja v prihodnje oblikovala za 18,9 milijona evrov oslabitev in rezervacij, kar je skoraj dvakrat več kot leto prej.

"Dejanskih odpisov terjatev zelo malo" "Skupna vrednost oslabitev in rezervacij se je po stanju na dan 31. december 2010 povečala na 60,2 milijona evrov, kar pomeni 5,13-odstotno pokritje tehtane rizične aktive banke, medtem ko ima bančni sistem na primer 4,81-odstotno pokritje," je na novinarski konferenci v Mariboru, sklicani dan pred napovedano skupščino družbe, povedala predsednica uprave Probanke Romana Pajenk.

Posebej je poudarila, da oblikovane oslabitve in rezervacije še ne pomenijo dejanskih odpisov terjatev, temveč bodo najverjetneje v prihodnje predstavljale prihodke banke. "Doslej je bilo dejanskih odpisov zelo malo in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejala.

"Dosežen rezultat poslovanja, ki je v veliki meri tudi posledica okoliščin, na katere ne moremo sami vplivati, seveda ni zadovoljiv, vendar pa ne vpliva na varnost in stabilnost v poslovanju banke," je še povedala. Regulatorni kapital na konsolidirani osnovi se je povečal s 148 milijonov na 156 milijonov evrov, kapitalska ustreznost pa znaša 11,57 odstotka.

Letos v skladu s poslovnim načrtom Na skupščini delničarjev bodo predlagali, da bilančni dobiček v višini 11,2 milijona evrov ostane nerazporejen kot preneseni dobiček, o katerem bo skupščina odločala v naslednjih letih.

V letošnjih prvih petih mesecih Probanka posluje v skladu s poslovnim načrtom in se po pomembnejših kazalcih uvršča v povprečje bančnega sistema v Sloveniji. Ustvarila je 7,6 milijona evrov bruto dobička pred slabitvami in rezervacijami, kar je 49 odstotkov načrtovanega. Za slabitve je oblikovala 5,9 milijona evrov oz. 51 odstotkov načrtovanega ter uresničila bruto dobiček v višini 1,7 milijona evrov oz. 43 odstotkov načrtovanega.

"Banka ni izgubila zaupanja pri strankah" Banka po besedah Pajenkove dobro posluje in ni izgubila zaupanja pri strankah. Kot je izpostavila, je bila Probanka po izboru revije Moje finance v letu 2010 razglašena za najugodnejšo banko v poslovanju s prebivalstvom, Probanka upravljanje pa je postala najboljša družba za upravljanje skladov po izboru portala upravljanje-premozenja.si. Vzajemni pokojninski sklad Delta je lani dosegel najvišji donos (4,69 odstotka) med vsemi izvajalci pokojninskega zavarovanja v Sloveniji.

"V letošnjem letu načrtujemo tudi dokapitalizacijo, za katero je skupščina sprejela sklep o odobrenem kapitalu že v preteklem letu," je še povedala predsednica uprave. Predvidena dokapitalizacija v višini do 16 milijonov evrov naj bi bila izvršena jeseni, pogovori z možnimi dokapitalizatorji že potekajo, a imen še ne želijo izdati. "Kapitalsko ustreznost imamo, a moramo izvesti dokapitalizacijo, da zadostimo Baslu III," je še pojasnila.

Ne spreglejte