Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
16.58

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

plin energetika agencija za varstvo konkurence

Sreda, 20. 2. 2013, 16.58

4 leta, 7 mesecev

Preiskava: Ali so se dobavitelji plina dogovarjali o določanju cen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javna agencija RS za varstvo konkurence dobavitelje zemeljskega plina sumi, da so izmenjevali občutljive poslovne informacije ter se usklajevali pri določanju cen plina gospodinjskim odjemalcem.

Zato je konec minulega tedna uvedla postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe o delovanju EU. Pod drobnogledom 16 dobaviteljev Agencija je pod drobnogled vzela 16 dobaviteljev zemeljskega plina skupaj z njihovim gospodarskim interesnim združenjem, ki so ta energent slovenskim potrošnikom ponujali, preden je lani jeseni na trg vstopila družba Gen-I, s čimer se je sprožil val zniževanja cen. Gre za podjetja Adriaplin, Domplan, Energetika Celje, Energetika Ljubljana, Istrabenz plini, Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec, Javno podjetje Plinovod Sevnica, Jeko-In, JP Komunalno podjetje Vrhnika, Komunalno podjetje Velenje, Loška komunala, Mestni plinovodi, Petrol, Petrol Energetika, Plinarna Maribor in Plinstal ter Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina. Izkazana je verjetnost, da so si dobavitelji zemeljskega plina in gospodarsko interesno združenje izmenjevali občutljive poslovne informacije, ter se sporazumeli oziroma usklajeno ravnali pri določanju cen zemeljskega plina gospodinjskim odjemalcem, je agencija zapisala v izvlečku sklepa o uvedbi postopka, ki ga je objavila na svojih spletnih straneh. To predstavlja sporazum oziroma usklajeno ravnanje, katerega cilj ali učinek je preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco v Sloveniji in na notranjem trgu, pojasnjuje agencija, ki poziva k posredovanju podatkov, ki bi lahko bili pomembni za odločitev. Dobavitelji presenečeni Dobavitelje zemeljskega plina je uvedba postopka presoje domnevnega usklajenega delovanja presenetila. Kot zatrjujejo, se o oblikovanju prodajnih cen niso nikoli dogovarjali. Prepričani so, da je očitek o dogovarjanju pri oblikovanju cen neutemeljen, kar jim bo uspelo dokazati tudi v postopku pred agencijo za varstvo konkurence. Agencija je sicer postopek po njihovih informacijah uvedla na podlagi anonimne prijave iz lanskega oktobra. V Energetiki Celje ob tem opozarjajo, da je slovenski trg razmeroma majhen. "Večina distributerjev je imela istega dobavitelja in podobne nabavne pogoje, same prodajne cene pa so bile različne in tudi uradno objavljene," so sporočili. Nabavne cene so se spreminjale mesečno, posledično pa tudi prodajne cene, ki so po teh navedbah vključevale minimalno maržo.

Z zemeljskim plinom se oskrbuje 130.152 odjemalcev Po podatkih iz konca leta 2011 se z zemeljskim plinom iz distribucijskih omrežij v Sloveniji oskrbuje 130.152 odjemalcev v 75 občinah. Slovenija nima svojih virov zemeljskega plina in je povsem odvisna od uvoza, predvsem iz Rusije in Alžirije.

Največji delež slovenskega trga zemeljskega plina trenutno obvladuje Energetika Ljubljana s 24-odstotnim tržnim deležem. Sledijo Plinarna Maribor (17 odstotkov), Adriaplin (16 odstotkov), Petrol (osem odstotkov) ter Energetika Celje in Gen-I (po sedem odstotkov), je razvidno iz podatkov Javne agencije RS za energijo.

Gen-I je na trg zemeljskega plina vstopil šele septembra lani, ko je odjemalcem ponudil za približno četrtino nižje cene, kot pa so tedaj veljale pri ostalih dobaviteljih. Sledil je pravi plaz napovedi znižanja cen pri konkurenčnih družbah, tudi za skoraj 40 odstotkov.

Ne spreglejte