Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
28. 9. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Slovenija dobiček poslovanje DUTB Sava turizem Ilana

Četrtek, 28. 9. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Polletni rezultati DUTB nad načrtovanimi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
DUTB | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v prvem letošnjem polletju ustvarila 246 milijonov evrov prilivov iz upravljanja sredstev in tako že v prvih šestih mesecih presegla letno zakonsko zahtevo.

Omenjeni prilivi predstavljajo 12,2 odstotka vrednosti prevzetih in pripojenih sredstev, so v sporočilu za javnost zapisali v DUTB.

Od ustanovitve leta 2013 do sredine letošnjega leta je DUTB skupno ustvarila 1,1 milijarde evrov prilivov, kar predstavlja 54,8 odstotka sredstev, ki so bila prenesena na DUTB v okviru izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank, ter sredstev iz pripojitve dveh bank.

Poplačali več kot 1,7 milijarde dolga

Prilivi iz upravljanja sredstev so DUTB omogočili, da je v prvem polletju pospešeno odplačala pomemben del svojih finančnih obveznosti. V februarju je predčasno poplačala 168 milijonov evrov dolgoročnega sindiciranega posojila. Temu je sledilo še dodatno predčasno poplačilo 70 milijonov evrov in nadaljnjih 51 milijonov evrov rednih odplačil.

DUTB tudi z uspešno prodajo stanovanj v Celovških dvorih postaja pomemben igralec na nepremičninskem trgu. | Foto: Bojan Puhek DUTB tudi z uspešno prodajo stanovanj v Celovških dvorih postaja pomemben igralec na nepremičninskem trgu. Foto: Bojan Puhek Od ustanovitve je DUTB tako skupaj poplačala več kot 1,7 milijarde evrov dolga, ki je bil delno refinanciran v višini 723 milijonov evrov. Tako neto vrednost čistega poplačila znaša 977 milijonov evrov.

DUTB je od leta 2013 plačala tudi skupno 133 milijonov evrov obresti, poleg tega pa še 52 milijonov evrov v obliki nadomestil državi za izdajo garancij.

V polletju 17 milijonov evrov dobička

K dobrim polletnim rezultatom so po navedbah DUTB največ prispevali nižji stroški financiranja, pozitivni učinki optimizacije procesov, znižanje stroškov po pripojitvi dveh bank in nadaljnja izboljševanja realiziranega dobička iz zaključenih transakcij. V tem času je DUTB namreč ustvarila 17,1 milijona evrov dobička.

DUTB med najbolj odmevne transakcije uvršča finančno prestrukturiranje in prodajo lastniških deležev Cimosa, refinanciranje in polno odplačilo Sava Turizem, Vizija, Ilana, Koto ipd. "DUTB je s številnimi skrbno zasnovanimi aktivnostmi, ki nepremičninam, kot so Celovški dvori, dodajajo vrednost, postala pomemben igralec tudi na nepremičninskem trgu," so prepričani v slabi banki.

Ne spreglejte