SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podravka z 58 milijoni evrov posojila za nakup Žita

4

termometer

Hrvaška živilska družba Podravka je podpisala pogodbo o 58 milijonov evrov vrednem posojilu, ki je namenjeno financiranju nakupa 51,55 odstotka delnic ljubljanskega Žita.

Podravkin posel s posojili spremljata Erste Bank ter Privredna banka Zagreb. Gre za kratkoročno sindicirano posojilo, so še pojasnili na spletni strani Podravke. Izpostavili so tudi, da se bo Podravka po prevzemu Žita povzpela na sam vrh prehrambene industrije v Sloveniji. Pričakovani letni prihodki so približno 120 milijonov evrov.

Dobrih 180 evrov za delnico Podravka je konec aprila s konzorcijem prodajalcev podpisala pogodbo o nakupu večinskega paketa delnic Žita, za delnico enega paradnih konjev slovenskega živilskega sektorja pa bodo po izpolnitvi odločnih pogojev odšteli 180,10 evra.

Na glavni skupščini družbe prejšnji teden so odločili tudi, da bodo šli v dokapitalizacijo družbe. S prodajo delnic nameravajo zbrati 510 milijonov kun (67 milijonov evrov), začeli pa bodo izvajati tudi program organiziranega delavskega delničarstva.

Hrvaški mediji so v preteklih tednih ugibali, da bodo pri dokapitalizaciji sodelovali tudi pokojninski skladi, ki že imajo 33,7 odstotka delnic Podravke. V torek je 1437 delnic npr. že kupil Erste pokojninski sklad. Hrvaška država ima trenutno 26,5 odstotka delnic Podravke, ni pa še jasno, kolikšen delež bo ohranila po dokapitalizaciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin