Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

bizi.si AmCham Slovenija ZDA

Torek, 4. 7. 2017, 10.45

6 let, 7 mesecev

Podjetnik po obisku v ZDA: Želimo si povezati naše znanje in njihove tehnologije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Klinika Mayo AmCham | Foto AmCham Slovenija

Foto: AmCham Slovenija

Predvsem verjamem, da bo v ZDA pridobljeno znanje še razširilo naš poslovni pogled in rodilo tudi kakšno inovativno idejo, po povratku z obiska različnih podjetij v ZDA pravi Marjan Bradeško iz podjetja NIL.

V organizaciji ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham Slovenija in javne agencije Spirit so predstavniki sedmih slovenskih družb konec junija obiskali številna podjetja v Chicagu, Minneapolisu in Saint Paulu v ZDA – med njimi globalni sedež Boeinga, enega največjih trgovcev Walgreens, svetovno znano kliniko Mayo, podjetje 3M, Medtronic in druga.

Med člani delegacije je bil tudi Marjan Bradeško iz slovenskega podjetja za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo NIL, ki deluje tudi v Južni Afriki, Bližnjem Vzhodu, Maroku, Srbiji in ZDA, skupno pa ima okoli 140 zaposlenih. Bradeška smo povprašali o tem, kakšne učinke bo imel obisk v ZDA.

Zakaj ste se udeležili potovanja v organizaciji AmCham, v čem je bilo posebno?
Pot je bila zanimiva že po tem, da je vodila v del ZDA, ki je, razen Chicaga v zvezni državi Illinois, nam gospodarsko slabše poznan. Zvezno državo Minnesoto, ki smo jo tudi obiskali, mnogi povezujejo le s kmetijstvom in rudarstvom. A skupaj v obeh državah domuje kar preko petdeset podjetij iz skupine Fortune 500, zelo različnih tudi po dejavnostih – od letalskega giganta Boeing preko lekarniške verige Walgreens do podjetja 3M.

Prav po tem širokem spektru obiskanih podjetij je bila pot nekaj posebnega, saj je članom delegacije omogočila vpogled v širino, ki jo poslovanje danes zahteva. Tudi obisk klinike Mayo in prisotnost pri podpisu pogodbe o sodelovanju podjetja Mikropis s kliniko je vsem, tudi tistim, ki že delamo z ZDA, dala dodatne spodbude.

Bradeško je v podjetju NIL zadolžen za razvoj učnih vsebin. | Foto: NIL Bradeško je v podjetju NIL zadolžen za razvoj učnih vsebin. Foto: NIL

Na poslovnih potem sem ponavadi sam. Tu pa je bila skupina in izmenjava izkušenj je bila že znotraj skupine – med različnimi podjetji iz Slovenije. V tednu dni smo obiskali toliko podjetij, kot bi jih sam težko, in dobili res pestre poglede na poslovanje.

Dodatno vrednost poti so dala srečanja z združenji, kot je recimo mednarodno trgovinsko združenje (International Trade Association) v Chicagu. Če si sam, je težje priti do njih, ideja, ki jo je dal AmCham, je bila res dobra. Ta združenja imajo dostop do mnogo podjetij, zlasti iz branž, ki so za nas zelo zanimive.

Kaj je z vidika vašega podjetja pustilo največji vtis?
Tisto, kar poudarjamo zadnja leta: digitalna transformacija. Vsa podjetja se prilagajajo in se zavedajo, da je tehnologija zgolj pospeševalec posla in da je tudi v branžah, ki informacijske tehnologije prej niso veliko uporabljale, ta zdaj integralni del.

Internet stvari, inteligenca, ki postaja sestavni del računalniških sistemov, vse to je zdaj nenadoma tudi v drugih industrijah. In prav slednje  jo bodo pomagale bistveno bolje ovrednotiti in uporabiti morda celo bolj inovativno kot mi, ki delamo neposredno v informacijski tehnologiji. Mi smo verjetno nekoliko obremenjeni s samo tehnologijo, oni pa res gledajo zgolj s poslovnega vidika. Tudi mi moramo posel danes bistveno bolje razumeti kot pred leti.  Povezovanje "elektronskega" in "neelektronskega" pristopa daje neslutene možnosti za povezovanje pri rešitvah za boljši svet.

Kaj so vam prinesli stiki s tamkajšnjimi Slovenci, ki ste jih srečali na potovanju? Po čem si jih boste zapomnili?
Predvsem po tem, da so mnogo bolj navdušeni nad Slovenijo kot mi tukaj. Presenetila me je tudi njihova gostoljubnost.

Sprejemali so nas odprtih rok in z domoljubjem. In seveda z željo pomagati.

V Chicagu smo se dobili kar v odvetniški pisarni velikega podjetja, kjer je zaposlena neka Slovenka. Sprejel nas je vodja, ki je Američan, z nami pa sta bila tudi častni konzul Janez Vidmar in generalni konzul Andrej Gregor Rode.

Častni konzul v Minneapolisu Miro Medved nas je gostil kar v domači hiši, prisostvovali pa smo tudi slavnostnemu trenutku – sprejemu novega slovenskega državljana. Slovenci tam si vsi zelo želijo pomagati pri navezovanju poslovnih stikov z ZDA. Tako predstavnica slovenskega veleposlaništva kot generalni konzul sta bila ves čas z nami in pripravljena posredovati pri stikih.

Udeleženci poslovne delegacije pred podjetjem Boeing v Chicagu. | Foto: AmCham Slovenija Udeleženci poslovne delegacije pred podjetjem Boeing v Chicagu. Foto: AmCham Slovenija

Kakšno sodelovanje z ameriškimi podjetji si obetate v prihodnje – na podlagi tega in drugih svojih obiskov?
Smo globalno podjetje, a največje število dobaviteljev, s katerimi sodelujemo, je v ZDA. Že od leta 1992 sodelujemo s podjetjem Cisco Systems, ki je bilo takrat in je še danes vodilno na področju omrežij in povezanih informacijskih rešitev. Zdaj pa si želimo sodelovanja zlasti z visokotehnološkimi ne-IT podjetji, v katerih vidimo velik potencial.

Obetamo si predvsem sodelovanje z večjimi podjetji, ki so visoko tehnološka že po naravi. Ne iz informacijske tehnologije, ampak z drugih področij. Že zdaj odlično sodelujemo s kalifornijsko univerzo v Los Angelesu, delamo tudi s Svetovno banko.

Želimo si, da bi začeli bolj sodelovati s podjetji v Chicagu, kjer je predvsem finančna industrija, in podjetji v Minneapolisu, kjer so denimo zelene tehnologije, medicina. Tam so ogromna podjetja z izrednim potencialom. Če bomo uspeli naše znanje in njihove tehnologije združiti v, kot rečejo, "all digital – vse digitalno", bo to gotovo prineslo dober poslovni uspeh.

Ne spreglejte