Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
7. 6. 2016,
7.49

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Bojan Križaj podjetje

Torek, 7. 6. 2016, 7.49

5 let, 7 mesecev

Podjetje Bojana Križaja končalo v stečaju

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Bojan Križaj | Foto STA

Foto: STA

Hrvaško podjetje v lasti nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja je končalo v stečaju. Finančne težave ima tudi slovenska družba, v Dnevniku piše Sebastjan Morozov.

Bojan Križaj se je skupaj z dvema poslovnima partnerjema na Hrvaškem lotil gradnje toplarne na lesno biomaso v Slavonskem Brodu, a okoli 40 milijonov evrov vreden projekt je splaval po vodi, njegova hrvaška družba Sortitus savjetovanje pa končala v stečaju. Po pravnomočni odločitvi zagrebškega trgovskega sodišča bo družba izbrisana iz hrvaškega sodnega registra, piše Dnevnik.

Križaj je projekt toplarne Biosava, kjer naj bi delo dobilo 70 delavcev, sofinanciran pa bi bil tudi z evropskimi sredstvi, predstavil že leta 2012, a ni nikoli zaživel.

Kot še piše Dnevnik, se s finančnimi težavami spopada tudi slovenska Križajeva družba Sortitus. Javno dostopni podatki kažejo, da je družba davčna neplačnica, v zadnjem letu pa je imela skoraj dva meseca blokirane transakcijske račune.

Križaja smo poklicali za komentar, a svojih poslovnih težav ni hotel komentirati.

"Naš Bojan!"

Nikoli ni bil svetovni ali olimpijski prvak. Prav tako ni postal lastnik velikega kristalnega globusa, po številu zmag na tekmah svetovnega pokala pa ga krepko prekaša Tina Maze. Vseeno bo Bojan Križaj, ki bo 3. januarja dopolnil 60 let, za vselej z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega alpskega smučanja. Bil je namreč pionir in prvi "produkt" smučarskega pogona Toneta Vogrinca na prelomu iz 70. v 80. leta preteklega stoletja.

Nekdanji slovenski smučarski šampioni: Rok Petrovič, Klemen Bergant in Bojan Križaj | Foto: Sportal Nekdanji slovenski smučarski šampioni: Rok Petrovič, Klemen Bergant in Bojan Križaj Foto: Sportal

V svoji karieri, ki jo je zaradi zdravstvenih težav končal leta 1988, je slavil osem zmag na tekmah svetovnega pokala in se še 25-krat uvrstil na stopničke za zmagovalce. Leta 1982 je osvojil srebrno slalomsko kolajno na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, pet let zatem pa še slalomski globus v svetovnem pokalu.

Bil je prvi obraz slovenskega smučarskega preporoda in, kot pravi krilatica, tisti, zaradi katerega so se prekinjale šolske ure in ustavljali delovni stroji v tovarnah. Vsi so želeli gledati, kako se s slalomskimi količki bori – naš Bojan.

Ne spreglejte