SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek sporočil: Prihodnji teden se odpirajo terase v oranžnih regijah

10

termometer

Ljubljana_maske
Foto: Ana Kovač

V osmih oranžnih regijah se odpirajo terase in vrtovi gostiln in lokalov med 7. in 19. uro, je sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni," je še zapisal Počivalšek.

Od ponedeljka naprej bodo tako na terasah in vrtovih stregli pijačo v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji.

Pri tem bo treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako kot ob dosedanjih odprtjih teras bodo morali zaposleni in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, strežba bo dovoljena za mizami.

Osebni prevzem brez časovne omejitve

dostava hrane Foto: Getty Images Zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja pa se v vseh regijah osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, dovoli brez časovne omejitve.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod. Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, so spomnili.

Na seznamu tudi dve novi cepivi

Vlada je danes znova spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo in na seznam izjem dodala cepljene z ruskim cepivom Sputnik V in cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson. Spremenjeno je tudi nekaj drugih določil glede izjem.

"Pri novih dveh cepivih velja, da se upošteva dokazilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V ali cepiva Johnson&Johnson COVID-19 Vaccine Janssen preteklo najmanj 21 dni," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ob tem je vlada tudi podaljšala veljavnosti vozniških dovoljenj in teoretičnega dela vozniškega izpita.

Vlada zagotovila pravno podlago za samotestiranje

Vlada je danes dopolnila uredbo o presejalnih programih za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in tako zagotovila pravno podlago za uvedbo samotestiranja za posebne skupine prebivalstva. V prvi fazi bo torej testiranje potekalo v šolstvu. Vlada je sicer podaljšala večino koronskih omejitev.

Skladno z omenjeno uredbo bo minister določil, katere skupine prebivalstva se bodo samotestirale, kako pogosto, določil bo tudi morebitne izjeme, pooblaščeno osebo za sporočanje negativnih rezultatov in druge podrobnosti. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, se v prvi fazi samotestiranje načrtuje v šolstvu, in sicer za učence in dijake. Za slednje je bilo sicer predvideno že za petek, a so ga zaradi zamud pri dobavi testov preložili.
cepljenje covid-19 Novice "Če bo šlo tako naprej, nam bo epidemijo do poletja uspelo omejiti" #video Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Novi podatki: toliko okužb smo potrdili v torek #video Šola Novice Začetek samotestiranja v šolah že ta petek #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin