Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
16.54

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,34

65

Natisni članek

nadzorni svet Robert Golob GEN-I Zdravko Počivalšek

Sreda, 15. 12. 2021, 16.54

2 leti, 4 mesece

Počivalšek nadzornikom GEN-I postavil ultimat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,34

65

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Potem ko je gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, nadzornike GEN-I enkrat že pozvalo, naj preverijo zakonitost visokih prejemkov nekdanjega predsednika uprave Roberta Goloba, so jim danes postavili rok do konca leta.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v začetku decembra uvedlo prekrškovni postopek zoper nadzornike GEN-I zaradi (ne)skladnosti prejemkov uprave podjetja z zakonodajo. Na ministrstvu so takrat izrazili pričakovanje, da bodo nadzorniki GEN-I, če se bo izkazalo, da je uprava dobivala previsoke prejemke, zahtevali vračilo preveč izplačanih prejemkov.

Robert Golob
Novice Šok za Roberta Goloba: bo moral vračati preveč izplačano plačo? #video

A ker se nadzorniki do danes niso odzvali na poziv ministrstva, so odgovorne ponovno pozvali, naj jih seznanijo z aktivnostmi v smeri vzpostavitve zakonitega stanja in jim posredujejo zahtevane izjasnitve z utemeljitvami najpozneje do 31. decembra 2021.

Ponovno so poudarili, da so pogodbena določila nična, če niso v skladu z Zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD), in da morajo njihovo skladnost po uradni dolžnosti preverjati organi nadzora. Takole so zapisali na družbenem omrežju Twitter:

Spomnimo, da je nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob samo leta 2020 vsak mesec prejel okoli 18 tisoč evrov neto. Ker je GEN-I v stoodstotni državni lasti, je njegove prejemke v času vodenja GEN-I določal t. i. Lahovnikov zakonu o prejemkih direktorjev javnih družb.

Robert Golob
Novice Ministrstvo nad plačo Roberta Goloba: Bo moral vračati denar?

Golobova plača: kaj pravi t. i. Lahovnikov zakon?

 "Osnovno plačilo se določi v višini povprečne bruto plače v družbah v skupini, ki imajo sedež na območju Republike Slovenije ali v družbi, če ni skupine, izplačane v preteklem poslovnem letu, in pomnožene z ustreznim mnogokratnikom, ki je določen glede na velikost družbe in dejavnost (mnogokratniki 2, 3, 4 in 5)."

To v praksi pomeni, da bi lahko Golob, glede na to, da je bila povprečna bruto plača v skupini GEN-I leta 2020 3.248 evrov, dobil najvišjo plačo v višini 16.240 evrov bruto. Ker ne poznamo Golobove delovne dobe in drugih parametrov za obračun plače, poznamo pa okvirno neto mesečno plačo, lahko sklepamo, da njegova plača delno najverjetneje ustreza temu delu zakona. Če pa so resnične ocene, da Golobova bruto plača znaša okoli 50 tisoč evrov mesečno, potem gre za očitno kršitev Lahovnikovega zakona. Za primerjavo: Nada Drobne Popovič na vrhu Petrola z več dobička je lani mesečno dobila 17.017 evrov bruto, neto 7.075. Tudi direktor Telekoma Tomaž Seljak je lani bruto zaslužil manj kot Golob neto. Seljak je bruto mesečno zaslužil 16.853 evrov, neto 7.265 evrov, Golob pa neto 17.836 evrov.

Robert Golob
Novice Robert Golob vsak mesec zasluži več kot povprečen Slovenec v letu dni #video

Golobovi dodatki: kaj pravi t. i. Lahovnikov zakon?

Se pa stvari bolj zapletene pri variabilnem delu izplačila. V zakonu namreč piše:

"Spremenljivi prejemek mora biti odvisen od vnaprej določenih meril uspešnosti ter lahko znaša največ 30 odstotkov, 15 odstotkov ali 10 odstotkov izplačanih osnovnih plačil v poslovnem letu (odvisno od dejavnosti)."

Golob pa je leta 2020 dobil za 75 tisoč evrov neto fiksnih prejemkov in, kot smo že omenili, za 114 tisoč evrov neto variabilnih prejemkov.

Nadzornike lahko doleti kazen za prekršek

Na MGRT so po zakonu dolžni preverjati, ali prejemki uprav podjetij v stoodstotni državni lasti ustrezajo Lahovnikovemu zakonu. "Družba GEN-I v preteklosti zaradi sprememb lastniške strukture ni bila vedno zavezanka po ZPPOGD," so nam pred tedni pojasnili na ministrstvu.

Novice Bo Roberta Goloba rešila poznana sodnica? #video

"Nadzornik mora tako pri odločanju o sklepanju pogodb o zaposlitvi, civilnopravnih pogodb in aneksov k tem pogodbam upoštevati zakonska določila," so pojasnili na MGRT, kjer so tudi poudarili, da se člana organa nadzora kaznuje za prekršek, če glasuje za sklenitev pogodbe, ki je v nasprotju z zakonom.

"V zakonu je predvidena tudi odgovornost predsednika organa nadzora, če organ nadzora pogodbe s poslovodno osebo ne posreduje (takoj po sklenitvi) na pristojno ministrstvo. V primeru, da bo ministrstvo v postopku preverjanja skladnosti prejemkov poslovodnih oseb družbe GEN-I zaznalo nepravilnosti, bo ukrepalo skladno z zakonom," so še sporočili z MGRT.

glavina, golob logo eur
Novice Golob ni edini iz GEN-I, ki so ga zalivali z denarjem mimo zakona
Ne spreglejte