Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
11.46

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

21

Natisni članek

letalska družba Zdravko Počivalšek stečaj Adria Airways

Torek, 12. 11. 2019, 11.46

4 leta, 5 mesecev

Države propadla Adria ne zanima, Air Slovenia bi gradili iz nič

Boscarol bi kupil Adrijino letalsko šolo, Pečečnik pa kar celo Adrio #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

21

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je za nakup poslovne celote Adrie Airways prejel pet ponudb. Kot je pojasnil, se nekatere nanašajo na vse premoženje, druge pa le na posamezne dele. Kdo so ti interesenti, Pustatičnik danes ni želel razkriti, je pa povedal, da med njimi ni slovenske države, ki po stečaju Adrie razmišlja o ustanovitvi novel letalske družbe. Celotno premoženje bi po poročanju medijev kupil Joc Pečečnik, Izeta Rastoderja pa zanima spričevalo za komercialne polete. Ivo Boscarol je potrdil, da je oddal ponudbo za Adrijino letalsko šolo.

Med deli Adrijinega premoženja, ki so za morebitne kupce bolj zanimivi, je stečajni upravitelj Janez Pustatičnik navedel tudi simulator letenja in spričevalo letalskega prevoznika. Želje morebitnih kupcev, od katerih eden prihaja iz tujine oziroma iz ene od držav članic EU, so sicer različne. "Nekatere zanima le delček, druge več, zato želimo na pogajanjih razjasniti, kaj kdo želi, kakšen je njegov namen in koliko ponuja," je poudaril Pustatičnik.

Med morebitnimi interesenti za nakup poslovne celote Adrie Airways ni slovenske države. Video: Planet.


Kot je dodatno pojasnil na Brniku, se ena od ponudb nanaša na simulator letenja, ki ga je Adria oddajala letalski šoli, preostale štiri pa na poslovno celoto ali njen del. "Najvišja ponudba je zelo odprta, zato moramo še definirati, kaj natanko vključuje," je dejal Pustatičnik. Po neuradnih informacijah se nekdo zanima tako za nakup simulatorja kot tudi Adrijine letalske šole, o čemer pa se bosta morala s Pustatičnikom uskladiti s stečajnim upraviteljem šole, ki je Adrijina hčerinska družba in prav tako v stečaju.

Med interesenti za Adrio tudi Pečečnik, Boscarol in Rastoder

Ivo Boscarol | Foto: STA , Foto: STA ,

Joc Pečečnik je za TV Slovenija potrdil, da je njegovo podjetje Elektronček oddalo ponudbo. Kot je dodal, pri tem sodelujejo s podjetjem iz tujine, ki se ukvarja z letalstvom. Časnik Finance pa na svojih spletnih straneh dodaja, da bi Pečečnik na pogorišču Adrie zgradil novo Adrio skupaj s partnerjem iz tujine in nekdanjim šefom Adrie Markom Anžurjem.

Vloga Elektrončka pri tem je ugotoviti, ali je na premoženju Adrie Airways še kaj takega, da bi se dalo to letalsko podjetje vzpostavili nazaj. "Če se bo izkazalo, da je to možno, bomo pripravili načrte in verjetno te stvari odkupili," je za TV Slovenija še dejal Pečečnik.

Izet Rastoder, ki je obogatel z uvozom banan, zdaj pa vlaga tudi v nepremičnine in druga podjetja, je za TV Slovenija povedal, da se zanima za Adrijino spričevalo AOC. To podjetju omogoča opravljanje letalskih prevozov v komercialne namene.

Adrijino letalsko šolo, ki je prav tako v stečaju, pa bi kupil lastnik Pipistrela Ivo Boscarol. "Pipistrel že ima svojo letalsko akademijo, vendar bi jo rad nadgradil z Adrijino šolo in jo z njo združil," je pojasnil za STA. Za oddajo ponudbe se je odločil zaradi ugleda, ki ga ima letalska šola v svetu. "Adrijina blagovna znamka je pomenila kvaliteto šolanja, zato bi radi, da ostane v slovenskih rokah," je dodal.

Med morebitnimi interesenti ni države

Pustatičnik je dodal, da so nekateri interesenti postavili pogoje, ki jih Adria ne more izpolniti in nanje nima vpliva. "Tudi to bo tema pogajanj," je dejal stečajni upravitelj, ki ni želel razkriti imen morebitnih interesentov. Ob tem je sicer poudaril, da med njimi ni slovenske države, ki razmišlja, da bi po stečaju Adrie ustanovila novo letalsko družbo. Pustatičnik je ob tem sicer dejal, da so bili po stečaju Adrie v stikih tudi s predstavniki države.

Na podlagi pogajanj in razgovorov z interesenti se bodo odločili, kako postopati v nadaljevanju stečajnega postopka, je še pojasnil stečajni upravitelj, ki mu je medtem že uspelo najti najemnika dela nekdanje poslovne stavbe Adrie na Brniku, to bo za skupno osem mesecev oziroma do prodaje nepremičnine najela manjša slovenska letalska družba Solinair. 

Pustatičnik je poudaril, da med morebitnimi interesenti ni države, ta razmišlja, da bi po stečaju Adrie ustanovila novo letalsko družbo. | Foto: STA , Pustatičnik je poudaril, da med morebitnimi interesenti ni države, ta razmišlja, da bi po stečaju Adrie ustanovila novo letalsko družbo. Foto: STA ,

Pustatičnik je še pojasnil, da želi z zbiranjem ponudb preveriti, kakšen je interes morebitnih kupcev in kako resni so ponudniki, preden bo ocenil premoženje. Med premoženjem letalskega prevoznika, ki je v preteklosti prodal vsa letala, so zemljišče, kjer stoji upravna stavba, stavbna pravica, terjatve do kupcev, letalski rezervni deli, oprema ter dve manjši stanovanji v Ljubljani in Čateških toplicah.

Nekdanji zaposleni bodo v stečaju družbe prednostno poplačani. Kot je v petek dejal Pustatičnik, mora za poplačilo prednostnih terjatev zbrati 13 milijonov evrov. Glavnina obračunanega zneska so odpravnine, ki znašajo okoli osem milijonov evrov, neizplačane pa so bile plače za del avgusta in september ter deloma za oktober do izteka odpovednega roka.

Adria Airways
Novice Na zavodu za zaposlovanje že skoraj dve tretjini Adrijinih zaposlenih

Država naj bi si za partnerja želela irski Cityjet

Na ministrstvih za finance in za gospodarstvo ta teden pričakujejo tudi izračune Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) o smotrnosti morebitne ustanovitve novega letalskega prevoznika. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes dejal, da je priprava izračunov v sklepni fazi. "V naslednjem obdobju, sicer pozneje, kot smo sprva napovedovali, bomo prišli do končnega dogovora oziroma odločitve, po kateri poti bomo šli naprej z letalskimi povezavami," je povedal minister.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek danes ni hotel komentirati neuradnih informacij, da naj bi država kot tujega partnerja pri ustanavljanju nove letalske družbe želela irski Cityjet. | Foto: STA , Gospodarski minister Zdravko Počivalšek danes ni hotel komentirati neuradnih informacij, da naj bi država kot tujega partnerja pri ustanavljanju nove letalske družbe želela irski Cityjet. Foto: STA ,

DUTB pripravlja več mogočih scenarijev z različnimi predpostavkami, odločitev o ustanovitvi nove družbe pa bo sprejela vlada. Pred vladno obravnavo izračunov morajo "opraviti še zaključne pogovore na to temo", zato minister ni komentiral neuradnih informacij, da naj bi država kot tujega partnerja pri ustanavljanju nove letalske družbe želela irsko regionalno letalsko družbo Cityjet.

Morebitna ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov, je ena od možnosti, ki jo je za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom po stečaju Adrie Airways omenjala vlada. Po stečaju Adrie, ki jo je država leta 2016 prodala nemškemu skladu 4K Invest, je sicer nemška skupina Lufthansa skupaj s hčerinskimi družbami že zagotovila letalske povezave s Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem.

Adria Airways
Novice Razkrivamo, kakšne načrte ima država z Air Slovenia #video
Ne spreglejte