Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
17.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Twitter borza delnice

Četrtek, 7. 11. 2013, 17.58

7 let, 2 meseca

Po prvem skoku cena delnic Twitterja na začetni ravni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na newyorški borzi so začeli trgovati z delnicami Twitterja. Potem ko so delnice že prodajali za 50 dolarjev, je cena zdaj upadla nazaj na približno začetno raven, to je 45,1 dolarja.

Na newyorški borzi je steklo težko pričakovano trgovanje z delnicami družbenega omrežja Twitter. V prvih nekaj minutah trgovanja so delnice dosegle ceno skoraj 50 dolarjev - 90 odstotkov nad ceno prve javne ponudbe - nato pa se je začetno navdušenje umirilo, delnice pa se trenutno gibljejo okoli 45 dolarjev.

Na borzo dali 70 milijonov delnic Podjetje je v sklopu prve javne ponudbe (IPO) 70 milijonov delnic vlagateljem ponudilo po 26 dolarjev za kos, ob tem pa je napovedalo možnost izdaje še dodatnih 10,5 milijona delnic.

Ob odprtju borze se je že govorilo, da bodo šle delnice v prodajo po ceni 35 dolarjev, uro po začetku borznega trgovanja so se ocene dvignile na med 42 do 47 dolarjev, ob izdaji pa je bila cena 45,10 dolarja oziroma kar 73 odstotkov nad uvodno ceno.

To pomeni, da je tržna vrednost podjetja ocenjena na skupaj 31 milijard dolarjev, kar je izjemen dosežek za podjetje, ki v sedmih letih obstoja še ni nikoli ustvarilo dobička. Prihodki sicer rastejo in od tretjega četrtletja lani do tretjega četrtletja letos so se podvojili na 169 milijonov dolarjev.

Ponovitev usode Facebooka ni izključena Kljub temu je cena visoka in nekateri analitiki previdno opozarjajo na možnost ponovitve usode delnic Facebooka, ki so lani naslednji dan po začetku prodaje padle pod uvodno ceno 40 dolarjev in se niso dvignile nad njo več kot leto dni.

Pričakovanje javne prodaje delnic Twitterja je bilo zjutraj v New Yorku podobno vsakoletnemu ritualu ob izdaji novih elektronskih napravic podjetja Apple. Nekaj minut po začetku prodaje je cena že poskočila celo nad 50 dolarjev za delnico.

Na Wall Streetu so se temeljito pripravili Newyorška borza se je na izdajo temeljito pripravila in že 26. oktobra preverila računalniško opremo, da se ne ponovi zgodba s Facebookom, ki je lani maja zaradi tehničnih težav na borzi Nasdaq začel svoje delnice prodajati z zamudo.

Cena delnice Twitterja je bila ob 19. uri po srednjeevropskem času še vedno višja od uvodne (45,85 dolarja). Twitter je oktobra napovedoval ceno med 17 do 20 dolarji za delnico.

Nato se je začel tako imenovani "road show" za iskanje večjih vlagateljev in očitno je bilo zanimanje za delnice dovolj visoko, da je podjetje v ponedeljek pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) vlogo dopolnil z določitvijo uvodne javne prodaje delnic med 23 do 25 dolarjev za kos.

Tik pred začetkom prodaje pa se je cena dvignila spet na 26 dolarjev za delnico, začetek prodaje pa je presegel vsa pričakovanja.

Ne spreglejte