SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pivčeva in ukrajinska kolegica tudi o prevzemu Perutnine Ptuj

0,06

termometer

Perutnina Ptuj
Foto: STA

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in v. d. ukrajinske kmetijske ministrice Olga Trofimčeva sta danes spregovorili tudi o prevzemu Perutnine Ptuj. Trofimčeva je ocenila, da gre za primer dobre zgodbe, Pivčeva pa se je med drugim zavzela za ohranitev delovnih mest in izrazila interes, da "resnično pokažemo prvi primer dobrega sodelovanja".

Kot je po srečanju pojasnila Pivčeva, sta z ukrajinsko kolegico spregovorili o področjih, kjer sta državi že vzpostavili sodelovanje, posvetili pa sta se predvsem priložnostim za nadgradnjo blagovne menjave, pri čemer je bilo "tokrat več govora o kmetijstvu in agroživilstvu".

Med drugim sta spregovorili o ekološkem kmetijstvu in pripravah različnih zakonskih podlag ter drugih aktivnostih, s katerimi se vzpodbuja ekološka pridelava in promocija ekoloških izdelkov ter njihovo uvajanje v javne obrate z namenom izboljšanja kakovosti javne prehrane. Po besedah Pivčeve sta izpostavili tudi področje gozdarstva, zakonodaje na področju gozdarstva ter področje vodenja kmetijskih registrov, kjer je Slovenija že vzpostavila "sorazmerno dobro IT infrastrukturo in register teh podatkov".

Perutnina Ptuj Posel danes Ukrajinci objavili namero za prevzem preostalih delnic Perutnine

Konkretna področja za nadaljnje sodelovanje bosta državi po napovedih ministrice zapisali tudi v memorandum o skupnem sodelovanju. Trofimčeva je Pivčevo povabila na sejem Agra 2019 v Kijev, ki bi lahko predstavljal okvir za podpis memoranduma. Kot je dejala v.d. ukrajinske ministrice za kmetijsko politiko in prehrano, se s Pivčevo zavzemata predvsem za razpršenost področij pri blagovni menjavi med državama.

Mešana gospodarska komisija Ukrajine in Slovenije

V prihodnje bo zasedala tudi mešana gospodarska komisija Ukrajine in Slovenije, pri čemer bo vodilna tema kmetijstvo in agroživilstvo, je še napovedala Pivčeva in dodala, da bi temu lahko sledil forum, kamor bi povabili podjetja iz obeh držav.

Perutnina Ptuj Posel danes Novi predsednik uprave Perutnine Ptuj postal Enver Šišić

Ministrici sta spregovorili tudi o nedavnem prevzemu Perutnine Ptuj, ki ga je izpeljal ukrajinski MHP. "Tukaj sem izpostavila naš interes, da na tam področju resnično pokažemo prvi primer dobrega sodelovanja in skrbi za to, da se v Perutnini Ptuj ohrani vse obstoječe stanje, ki se ga v nadaljevanju namerava tudi okrepiti z novimi razvojnimi vlaganji," je dejala Pivčeva.

Aleksandra Pivec Foto: STA Trofimčeva je po današnjem srečanju, ki ga je ocenila za nadvse plodnega, dejala, da so prioritete sodelovanja med država jasne. Ukrajina po njenih besedah še posebej potrebuje podporo pri pridruževanju EU, pri prilaganju zakonodaje na področju varne in kakovostne prehrane, kmetijstva, ekološke proizvodnje, je med drugim naštela.

Luka Dončić Posel danes Perutnina Ptuj vstopila na ameriški trg, pomagal ji bo Luka Dončić

Primer prevzema Perutnine Ptuj je po njeni oceni primer dobre zgodbe, na ukrajinskem ministrstvu pa so prepričani, da bo družba MHP tudi v Sloveniji delovala "v skladu z najvišjimi možnimi standardih, po čemer je podjetje pri nas tudi znano". Po njenih besedah bo podjetje še naprej vlagalo v Perutnino Ptuj. "Moje trdno prepričanje, da je prav sodelovanje na področju investicij tisto, ki postavi podlago za kakršnokoli sodelovaje," je še dodala.

Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da je v 2017 trgovina s kmetijskimi proizvodi med Slovenijo in Ukrajino dosegla 6,5 milijona evrov, od tega je izvoz predstavljal 66 odstotkov, uvoz pa 34 odstotkov trgovine. Slovenija je izvozila v Ukrajino za 4,3 milijona evrov kmetijskih proizvodov (predvsem otroške hrane, sadnih čajev, pripravkov za brezalkoholne pijače, sladnih ekstraktov in živil iz moke), iz Ukrajine pa uvozila za 2,2 milijona evrov kmetijskih proizvodov (predvsem oreščke, semena in trose za setev, žitno moko in žitne drobljence).

Perutnina Ptuj Posel danes Državo bo ponesrečena obramba Perutnine Ptuj stala milijone

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin