Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2021,
8.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Urad koroške deželne vlade

Natisni članek

avstrijska Koroška Urad koroške deželne vlade Koroška podjetje posel advertorial

Četrtek, 17. 6. 2021, 8.09

2 meseca, 2 tedna

Pet korakov za zagon vašega podjetja na avstrijskem Koroškem

Vsebino omogoča Urad koroške deželne vlade
Urad koroške deželne vlade

V enem letu podjetniki iz različnih držav na avstrijskem Koroškem ustanovijo 2.700 podjetij. Z dobro idejo za start-up se jim lahko preprosto pridružite tudi vi.

Če imate dobro poslovno zamisel, pa niste prepričani, ali jo lahko uresničite – ali če dvomite o tem, da se lahko prebijete skozi vse pravnoformalne mline in ovire, ki vas ločujejo od zagona podjetja, potem je avstrijska Koroška pravi kraj za vas. Prepričajte se, kako lahko hitro, preprosto in s podporo v vseh fazah začnete svoj novi posel tudi vi.

1. Pridobivanje informacij

Vaša ideja je imenitna. Je tudi uresničljiva? V zgodnjih fazah ustanavljanja podjetja je ponavadi še vedno veliko neodgovorjenih vprašanj. Vsak odgovor pride prav, pot do informacij pa je preprosta. Začnete lahko na platformi StartNet Carinthia. Ta združuje veliko informacij o kontaktnih točkah, stikih, dogodkih in močni podjetniški mreži na avstrijskem Koroškem. Obetavne poslovne ideje lahko prijavite tudi na program DurchSTARTer Koroške gospodarske zbornice, ki podpira ustanovitelje do njihovega vstopa na trg.

2. Svetovanje pri zagonu

Tik čez mejo lahko lastno podjetje odprete zelo preprosto. Pri tem vam pomaga BABEG (informacije že od začetka vašega iskanja tudi v slovenščini), specializirana agencija za spodbujanje naložb na avstrijskem Koroškem. Spodbuja odpiranje novih, tudi mednarodnih podjetij, jim strateško svetuje in ponuja strokovno podporo v celotni pripravljalni fazi. Pomoč BABEG lahko še posebej izkoristite na področjih informacijske tehnologije, tehnoloških postopkov, strojništva in raziskav materialov.

Urad koroške deželne vlade | Foto:

Imate takoj konkretno vprašanje? Vprašajte in pričakujte hiter odgovor!

"Zelo zanimiv je Program za inovativno idejo pri Koroški fundaciji za promocijo gospodarstva (KWF). Podjetnik s poslovno idejo, o kateri ni prepričan, ali je uresničljiva in zanimiva za trg, se za eno leto zaposli v javni ustanovi, dobi plačo, pisarno in možnost, da svojo idejo razvije, preizkusi in šele nato ustanovi podjetje."

Jernej Dvoršak, BABEG | Foto: Jernej Dvoršak, BABEG

3. Izbira primerne lokacije

Odpiranje podjetja na fizični lokaciji ni le izbira poslopja, pohištva in zaposlenih. Dostopne prometne poti, proizvodni obrati in dobavitelji ter vzpostavljeni prodajni kanali poti so pomembni dejavniki pri odločitvi, kje bo doma vaš posel. Pri tem vam lahko z dragocenimi izkušnjami in nasveti pomagajo tudi v Koroškem industrijskem združenju, v katerem odlično poznajo lokalno poslovno okolje. Še posebej dobro je zastopan in razvit tehnološki sektor.

4. Gradnja trdnih temeljev

Sodelovanje z industrijo ter izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami ali podjetji? Na osrednji zagonski točki build! najdete stike, ki jih potrebujete. To je – še posebej na začetku vaše poti – vrhunska odskočna deska za povezovanje z najpomembnejšimi deležniki v poslovnih procesih, vlagatelji, poslovnimi angeli.

Ekosistem za zagonska podjetja je razvejan: podjetja na začetku poti spodbujajo in jim pomagajo na primer znanstveni in tehnološki park Lakeside v Celovcu, tamkajšnja univerza, zagonska točka build! in drugi. Pogumne somišljenike s pogumom, inovativno močjo in podjetniškim duhom srečate tudi v okolju, ki ga ponuja Makerspace Carinthia: tu lahko s profesionalnimi stroji za razvoj prototipov in prostorom za kreativno izmenjavo vaša ideja postane oprijemljiva.

5. Ustanovitev podjetja

Zdaj je čas, da tudi uradno odprete svoje podjetje. Oddelek za ustanavljanje podjetij Koroške gospodarske zbornice ponuja nasvete o vseh vprašanjih, povezanih s formalno ustanovitvijo, davki in socialno varnostjo, minimalno prodajo in trženjem. To je služba, ki je vselej z vami ter vam ponuja osebni stik in vse odgovore ob uradnem zagonu.

"Za podjetnika je namreč izjemno pomembno, da začne v okolju, v katerem lahko z razmeroma majhnimi finančnimi vložki preizkusi svojo idejo, ali deluje s preračunanim tveganjem. Avstrijska Koroška je izjemno zanimiv poligon za širjenje v regijo DACH – v Nemčijo, Avstrijo in v Švico, hkrati pa tudi testni poligon za vstop na trge jugovzhodne Evrope. Naenkrat lahko v središču regije Alpe-Jadran dostopaš do 80 odstotkov evropskega trga – v smeri severa in juga."

Alexander Mann, podjetnik z avstrijske Koroške, ustanovitelj podjetij pixapo in ThinKing | Foto: Alexander Mann, podjetnik z avstrijske Koroške, ustanovitelj podjetij pixapo in ThinKing

Ves intervju z Alexandrom Mannom si lahko preberete tukaj.

Če vas zanima več: vprašajte, tukaj smo za vas.

Ne spreglejte