SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Panika na osrednjih evropskih borzah minila

3

termometer

Osrednje evropske borze so, potem ko so četrtek sklenile z največjimi dnevnimi padci v letu dni, v zadnji trgovalni dan tega tedna večinoma stopile z blago rastjo.

Vlagatelji so namreč paniko, ki jih je zajela po novici, da bi lahko ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v prihodnje omejila stimulativne ukrepe, potisnili na stran. Sredina napoved predsednika Feda Bena Bernankeja, da bi lahko Fed, če se bo pokazalo, da ameriško gospodarstvo dobro okreva, na enem od naslednjih zasedanj sklenil zmanjšati program odkupa državnih obveznic, je močno razburkala borzni parket.

Trg se je danes vendarle umiril, saj so vlagatelji paniko postavili na stran in verjamejo, da bi se lahko trend rasti tečajev delnic znova obrnil.

"Četrtkov padec je bil zelo oster, kar je mnoge preplašilo. A panika je odveč, bolje je kupovati delnice," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala direktorica Day-By-Day v analitski družbi Valery Gastaldy.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 2784 točkah, kar je 0,26 odstotka več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 8362 točk oz. 0,13 odstotka nad četrtkovo zaključno vrednostjo, pariški CAC 40 pa se je zvišal za 0,52 odstotka na okoli 3987 točk. Londonski FTSE 100 je medtem nazadoval za 0,04 odstotka na okoli 6694 točk.

Züriški SMI je doslej pridobil 0,54 odstotka, milanski FTSE Mib 0,36 odstotka, dunajski ATX pa 0,38 odstotka.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,89 odstotka, seulski Kospi za 0,22 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,57 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je medtem zdrsnil za 0,23 odstotka, sydneyjski All Ordinaries za 1,52 odstotka, tajvanski osrednji indeks pa za 0,34 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin