SiolNET. Posel danes Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opozorilo direktorja elektrarne: Na ta način hiter zeleni prehod ne bo mogoč

0,68

termometer

elektrika, električna energija, zelena energija, žarnica
Foto: Getty Images

Ob 25-letnici delovanja Inženirske zbornice Slovenije (IZS) so danes na strateškem forumu govorci poudarili pomen te stroke. Med drugim so razpravljali o zelenem prehodu in digitalni preobrazbi ter se strinjali, da je sodelovanje inženirjev v teh procesih ključno. Predsednik IZS Črtomir Remec je izrazil visoko stopnjo zaupanja v razvojno naravnanost Slovenije, prebojne ideje na vseh področjih delovanja inženirjev, široko vključenost članov zbornice v vse večje infrastrukturne, energetske in stanovanjske projekte, še posebej pa je pozdravil povezovanje ter zanimanje mladih za poklic inženirja.

Strateški forum IZS je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki je v svojem nagovoru poudaril vlogo in pomen inženirjev za razvoj družbe in države. "Naše inženirke in inženirji s svojo vizijo, inovativnimi rešitvami ter predanostjo ustvarjajo okolje in pogoje za delo skupnosti in so prisotni v vseh porah naših življenj," so njegove besede povzeli v zbornici.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v nagovoru izpostavil pomen udeležbe inženirjev pri pripravi zakonodaje in predpisov. "Na ministrstvu za okolje bomo tudi v prihodnje izkoriščali potencial zbornice in si prizadevali za sodelovanje," je napovedal.

Bojana Beović Novice Tudi Beovićeva dopušča možnost petega vala #video

"Z dolgotrajnimi postopki hiter zeleni prehod ne bo mogoč"

Na okrogli mizi o zelenem prehodu se je tematika med drugim dotaknila energetike prihodnosti. Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Bogdan Barbič je med drugim menil, da se bo morala Slovenija v prihodnjem energetskem miksu nasloniti tudi na jedrsko energijo. Pri tem pa je podčrtal, da s tako dolgotrajnimi postopki umeščanja objektov v prostor, kot jih imamo trenutno v Sloveniji, hiter zeleni prehod ne bo mogoč. "Inženirji se moramo naučiti tudi komunikacije z ljudmi," je dodal.

Vodja razvoja trajnostne mobilnosti pri Petrolu Tadej Smogavec pa je poudaril pomen ustrezne infrastrukture v bivališčih prihodnosti. Ključno vlogo pri tem, ali bodo določene rešitve elektromobilnosti v praksi zaživele ali ne, bo imela na primer ustrezna infrastruktura v večstanovanjskih stavbah, je ponazoril. Polnjenje električnih vozil namreč v prihodnje ne bo več potekalo na bencinskih servisih, kot je to pogosto danes, ampak tam, kjer bodo avtomobili večino časa mirovali, torej doma in na službenih parkiriščih.

Državna sekretarka na okoljskem ministrstvu Metka Gorišek pa je med drugim predstavila načrte na področju nacionalne infrastrukture za toplotno izrabo komunalnih odpadkov za pridobivanje energije in toplote. Kot je spomnila, študije ob celjski toplarni, ki komunalne odpadke že uporablja kot gorivo, kažejo, da je v Sloveniji prostor še za dva ali največ tri take objekte. Za december je napovedala objavo javnega razpisa za podelitev koncesije zainteresiranim izvajalcem v Sloveniji, v začetku prihodnjega leta pa bi lahko podpisali pogodbe.

Intenzivna nega Novice Poglejte, kako je videti dan na intenzivnem covidnem oddelku #video

Andrijanič digitalizacijo vidi kot pot do boljših plač 

Inženirski strokovnjaki so s sogovorniki danes govorili tudi o digitalni preobrazbi. Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič opaža, da gospodarstvo prepoznava prednosti digitalizacije, gradbeništvo pri tem ni nobena izjema. "Ogromni potencialni prihranki so le nekaj klikov oz. nekaj orodij stran," je dejal. Minister digitalizacijo vidi tudi kot pot do boljših plač in višjih pokojnin.

Predsednik matične sekcije gradbenih inženirjev IZS Andrej Pogačnik pa je na okrogli mizi o varnosti med drugim opozoril na nujnost ustrezne protipotresne zaščite in energetske prenove stavb. Kritična vloga inženirjev se je ponovno pokazala ob izbruhu epidemije, ko je v ospredje prišel pomen zagotavljanja prezračevanja, požarne varnosti ter energetske učinkovitosti razsvetljave v javnih stavbah.

Zoran Janković, Janez Koščak Novice Tožilstvo Jankoviću v zadevi Stožice očita zlorabo položaja

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Oregon / 03.12.2021. ob 10:50 0 0

    Dokler se cela Kitajska z milijardo pa pol prebivalstva, skoraj celotna Azija in Afrika ne gredo tole zraven, bo edino kar se bo zgodilo enormen strošek za prebivalstvo, zemlja pa od tega ne bo imela nič. Kaj ona ve na katerem koncu se ji kadi v atmosfero in na katerem koncu ne jebejo odplak in gre vse v reke in morja. Da ne bi o plastiki, ki preko rek prihaja v morje...

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin