Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
16.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpuščanja brezposelnost Pomurje

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 16.56

4 leta, 5 mesecev

Odpuščeni delavci Nafte Petrochema bodo brezposelnost dvignili čez 20 odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vseh 111 delavcev Nafte Petrochema je danes dobilo sklepe o odpovedi, s čimer se je brezposelnost v Lendavi zvišala krepko nad 20 odstotkov.

Delavci se bodo zdaj lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in od jamstvenega sklada dobili neizplačane plače. Koliko delavcev bo stečajni upravitelj zadržal, še ni znano, predsednik sindikata Nafte Petrochema Ladislav Šabjan pa je pojasnil, da najverjetneje vsaj pet za prevažanje vlakovnih kompozicij po industrijskem tiru z lendavske železniške postaje do rezervoarjev goriva.

Stečajni upravitelj se bo v 15-dnevnem odpovednem roku odločil, koliko delavcev bo potreboval za vzdrževanje oziroma varovanje družbe, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic do 9. decembra.

Deset delavcev bo opravljalo dežurstva V podjetju bo zdaj nujna dela opravljalo še okoli deset delavcev. Šabjan je dejal, da so to predvsem dežurstva na čistilni napravi ter pri energetiki, pa tudi delavci v obračunskem delu in tisti, ki opravljajo inventuro.

Na lendavskem območju je brezposelnost zelo visoka, precej višja od povprečja v Sloveniji, ta je bila junija pri 12,8 odstotka. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila v juniju 20,3 odstotka, konec avgusta pa je bilo na zavodu prijavljenih 1.919 oseb, ki se jim zdaj pridružuje več kot 100 ljudi, je pojasnila vodja urada za delo Murska Sobota – Lendava Stanka Perčič.

"Danes smo delavcem v podjetju razložili vse o prijavi v evidenco, uveljavljanju denarnega nadomestila in jamstvenega sklada, kakšni bodo pa nadaljnji ukrepi, pa je odvisno od trga in potreb na trgu. Prednostno jih bomo obravnavali, vse bomo prijavili v roku nekaj dni," je še povedala Perčičeva.

V delovnem razmerju bodo še do 30. septembra, prve prijave bodo na zavodu 2. oktobra, druge pa 9. oktobra. Na zavodu bodo organizirali tudi krajše informativne seminarje.

Občina pripravljena na izredne denarne pomoči Lendavski župan Anton Balažek je pred dnevi že poudaril, da je občina pripravljena na izredne denarne pomoči, ki so povezane s socialnimi razmerami v družini, odpuščeni delavec pa lahko dobi do 1.500 evrov pomoči.

Stavka v Nafti Petrochemu se je začela 4. avgusta, končala pa 10. septembra. Od takrat so bili delavci po dogovoru s stečajnim upraviteljem na dopustu ali čakanju.

Predlog za stečaj je vodstvo vložilo 5. septembra, potem ko je ugotovilo, da so izčrpane vse možnosti, da dolg družbe znaša skoraj 13 milijonov evrov, dokapitalizacija ni mogoča, kupca pa prav tako niso mogli najti. Sodišče je stečajni postopek začelo 9. septembra.

Ne spreglejte