Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2013,
21.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropska sredstva projekti

Petek, 27. 9. 2013, 21.11

7 let, 2 meseca

Obzorje 2020 obeta vsaj 70 milijard nepovratnih sredstev za raziskovalne projekte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V petek se v je Portorožu končalo 14. usposabljanje EU Grant Academy. Na njem se je 23 udeležencev iz osmih držav usposabljalo za črpanje nepovratnih sredstev za raziskovalno-razvojne projekte.

Tokratno izobraževanje je usmerjeno v usposabljanje za pridobivanje sredstev za raziskovalno razvojne projekte v programu Horizon 2020 (Obzorje 2020), katerega proračun bo znašal okoli 70 milijard evrov.

Program se bo začel predvidoma izvajati v začetku leta 2014, trajal pa bo leta 2020. Na sodelovanje v Obzorju 2020 se pospešeno pripravljajo tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šolstvo, v priprave pa so pritegnili več ustanov tako iz javnega kot iz zasebnega (predvsem gospodarskega) sektorja oziroma njihove predstavnike (GZS in OZS).

Ministrstvo spodbuja široko javno razpravo o programu "Že od začetkov priprave Obzorja 2020 kot novega programa EU se trudimo odpravljati vse tiste elemente, ki bi lahko povzročali slabšo uspešnost naših raziskovalcev v programu, ter poskušamo vanj vgrajevati elemente, ki bodo našo uspešnost povečevali," pojasnjujejo na ministrstvu, kjer že dlje časa spodbujajo razpravo, pobude in kritike v zvezi s programom in jih posredujejo pristojnim organom EU, s stališči pa so redno seznanjali tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Da bi bila uspešnost slovenskih raziskovalcev pri prijavah v programu čim večja, so oblikovali Nacionalno mrežo Nacionalnih kontaktnih točk za Obzorje 2020 ter imenovali člane začasnih programskih odborov, ki se redno sestajajo na obravnavi delovnih programov v Bruslju.

Poskrbeli bodo za informiranje Nekaj tednov pred začetkom programa, 29. novembra 2013, bodo na ministrstvu organizirali predstavitev Obzorja 2020, na katerem bo sodelovala tudi evropska komisarka za raziskave, znanost in inovacije. "Nato bomo organizirali še nekaj tematskih informativnih dni in predvidoma 11. decembra dočakali prve razpise v okviru Obzorja 2020," pravijo na ministrstvu.

Kot so pojasnili na ministrstvu, od programa Obzorje 2020 pričakujejo, da bodo slovenski raziskovalci vsaj tako uspešni, kot so bili v dozdajšnjem sedmem Okvirnem programu, in sicer po številu projektov, po številu koordinatorjev in predvsem po finančnem izplenu iz izvedenih projektov. "V obdobju od 2014 do 2020 bomo storili še več kot do zdaj za še bolj uspešno sodelovanje med Nacionalno mrežo in slovenskimi raziskovalci."

Od vesolja do zdrave hrane Na program pa se nevezano od ministrstva pospešeno pripravljajo tudi v raziskovalnem in zasebnem sektorju, med drugim tudi v podjetju RR&CO., kjer mednarodno usposabljanje na področju pridobivanja razvojnih sredstev pripravljajo že 14. leto zapored.

"V okviru programa Horizon 2020 bodo podjetja in raziskovalne institucije lahko pridobivala nepovratna sredstva za svoje raziskovalne, razvojne in inovacijske projekte s področij zdravja, preskrbe s hrano, energetike, pametnega prevoza, podnebnih ukrepov in vključujoče, inovativne in varne družbe.

Za omogočanje vodilnega položaja podjetij je na voljo prek 20 milijard evrov za informacijske in komunikacijske tehnologije, fotoniko ter mikro- in nanoelektroniko, za nanotehnologije, napredne materiale ter sodobno proizvodnjo in predelavo, za biotehnologijo in za vesolje," je povedala Mateja Rudolf, direktorica podjetja RR&CO., Knowledge Centra, ki je v Portorožu že štirinajstič pripravilo mednarodno usposabljanje s področja pridobivanja nepovratnih evropskih sredstev na področju raziskav in inovacij.

Kot je dodala, je znanje na področju pridobivanja nepovratnih sredstev toliko pomembnejše zato, ker je bila v preteklih letih pri prijavah na raziskovalne projekte EU uspešna le približno četrtina prijavljenih projektov, kar pomeni, da je sredstva na razpisih dobil le vsak četrti projekt.

Ne spreglejte