SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obresti na slovenske obveznice znova na rekordno nizki ravni

1

termometer

 | Foto:
Banka Slovenije bo lahko na podlagi četrtkove odločitve sveta Evropske centralne banke (ECB) mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupila skoraj 300 milijonov evrov obveznic.

Zahtevani donosi na obveznice evrskih držav se po odločitvi ECB za kvantitativno sproščanje še naprej znižujejo. Med najobčutnejšimi padci je prav padec obresti na slovenske desetletne papirje. Donos do njihove dospelosti se je do 11. ure na elektronski borzi MTS znižal za 0,52 odstotne točke na 1,39 odstotka. Gre za novo rekordno nizko raven.

Banka Slovenije bo lahko na podlagi četrtkove odločitve sveta Evropske centralne banke (ECB) mesečno od bank in drugih finančnih ustanov odkupila skoraj 300 milijonov evrov obveznic. Upošteval se bo namreč delež posamezne nacionalne centralne banke območja evra v kapitalu ECB.

Banka Slovenije vplačala 37,4 milijona evrov Vendar pa so v kapital ECB vplačale tudi članice EU, ki (še) niso prevzela skupne evropske valute, zato je treba kapitalski ključ prilagoditi. Članice območja evra so vplačale za dobrih 7,6 milijarde evrov in od tega Banka Slovenije 37,4 milijona evrov oz. 0,49 odstotka.

ECB je v četrtek napovedala dolgo pričakovani program t. i. kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo od letošnjega marca do najmanj konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic, skupaj za vsaj 1140 milijard evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin