SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obama bo poskusil doseči dogovor s kongresnimi voditelji

1

termometer

Ameriški predsednik Barack Obama bo v Beli hiši gostil kongresne voditelje, s katerimi bodo poskušali doseči dogovor in se izogniti fiskalnemu prepadu.

Ameriški mediji so v četrtek najprej poročali, da bo predsednik Barack Obama kongresu predlagal, naj sprejme omejen zakonski predlog, s katerim bodo preprečili zvišanje davkov za srednji razred, zmanjšanje porabe pa bi preložili na kasnejši čas. Bela hiša je to nemudoma zanikala in sporočila, da Obama ne bo predlagal ničesar.

Dogovoriti se morajo o davčnih olajšavah za večino Američanov Demokrati in republikanci se morajo dogovoriti o podaljšanju davčnih olajšav za večino Američanov, razen za najbolj premožne, podaljšati morajo podporo brezposelnim in sprostiti denar za zdravnike, ki zdravijo preko zveznega zdravstvenega programa za upokojence Medicare.

Prav tako morajo preprečiti povišanje cen mleka za dva dolarja na galono (3,8 litra), ker bo konec leta tudi konec nekaterih kmetijskih subvencij.

O zmanjšanju porabe za znižanje proračunskega primanjkljaja se lahko potem prepirajo v nedogled, ker jim volivci tega ne bodo zamerili.

Reid: Fiskalnemu prepadu se bo težko izogniti Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid je v četrtek menil, da se bo fiskalnemu prepadu težko izogniti, in je ostro kritiziral predsednika predstavniškega doma republikanca Johna Boehnerja. Ta pa je opozoril, da je republikanska večina v predstavniškem domu že potrdila predlog, kako se izogniti prepadu.

Ta predlog je v senatu propadel, ker demokratska večina ni pripravljena sprejeti ostrih rezov v socialne programe, nič pa v vojaške ter nadaljevanja davčnih olajšav za bogate. Boehner je dejal, da je zdaj na potezi senat, vendar Reid še ni napovedal nobenega predloga.

V Washingtonu so za zdaj le senatorji in Obama, Boehner pa je svoje članstvo v prestolnico sklical za nedeljo zvečer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin