Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2018,
10.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Natisni članek

Gorenje

Četrtek, 16. 8. 2018, 10.03

5 let, 8 mesecev

Gorenje z razširjeno upravo

Novi lastnik Gorenja bo podjetje umaknil z borze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

1

Gorenje | astnik Gorenja se ga je odločil umakniti z borze, o čemer bo skupščina odločala 17. septembra. | Foto STA

astnik Gorenja se ga je odločil umakniti z borze, o čemer bo skupščina odločala 17. septembra.

Foto: STA

Velenjsko Gorenje, ki je v več kot 95-odstotni lasti kitajskega Hisenseja, ima od danes razširjeno upravo, pridružilo se ji je namreč šest predstavnikov lastnika. Nove člane upravnega odbora so na predlog predsednika uprave Franja Bobinca imenovali nadzorniki, ki pa so podali odstopne izjave. Hisense se je tudi odločil Gorenje umakniti z borze.

Nadzorni svet je na Bobinčev predlog upravo podjetja razširil na 12 članov. Obstoječim članom uprave so se tako pridružili Lan Lin, Chiao Liu, Jianmin Han, Lu Hou, Anguo Yan in Changchun Sun, ki so do zdaj delovali na vodilnih mestih v kitajski skupini po vsem svetu.

Bobinac ostaja predsednik uprave

Franjo Bobinac, Gorenje | Foto: STA , Foto: STA , Z imenovanjem novih članov se spreminjajo zadolžitve. Bobinac ostaja predsednik uprave, medtem ko bo Lan podpredsednik uprave, so sporočili iz velenjskega proizvajalca bele tehnike in dodali, da bodo novi člani uprave "s svojim znanjem in izkušnjami pospešili učinkovito izkoriščanje vseh sinergij, ki jih prinaša strateško partnerstvo med skupinama Hisense in Gorenje".

Changchun bo odgovoren za področje operativnih financ, obvladovanja tveganj in notranje revizije, Lu za prodajo in marketing v Zahodni Evropi, Chiao bo pokrival področje strateške nabave, logistike in oskrbne verige ter produktno planiranje, Anguo bo odgovoren za področje proizvodnih sistemov in izboljšav, tehničnih podpornih služb in kakovosti, Jianmin bo kot član soodgovoren za kadrovsko področje.

Področje kadrov, organizacije, servisa in korporativne podpore bo pokrivala članica uprave Stanka Pejanović, Žiga Debeljak bo skrbel za področje strateških financ, kontrolinga in računovodstva ter koordinacijo digitalnega poslovanja, informatiko in netemeljne dejavnosti, Tomaž Korošec za področje proizvodnje, razvoja, investicij in vzdrževanja, Saša Marković, ki bo mandat začel septembra, bo skrbel za področje prodaje in marketinga v Vzhodni Evropi in državah nekdanje Sovjetske zveze, Drago Bahun, ki ga je za delavskega direktorja imenoval svet delavcev, pa bo pokrival področje socialnega dialoga.

"Razširitev uprave predstavlja naraven korak v postopku, ki ga je ta uprava odločno začela pred slabim letom dni. Našli smo strateškega lastnika in partnerja, s katerim bo Gorenje lahko raslo in se razvijalo hitreje. Izjemna ekipa, ki jo je za pospešitev integracije predlagala skupina Hisense, v upravo prinaša pomembna znanja in izkušnje, ki nam bodo zagotovili hitro in učinkovito izkoriščanje sinergij med skupinama," je ob tem dejal Bobinac.

Kot je dodal Bobinac, bodo lahko že zelo kmalu z bogatimi povezavami v dobavnih verigah izkoristili boljše nabavne pogoje pri nakupu surovin in materialov, verjame pa, da bodo zelo kmalu vidni tudi prvi učinki skupnih raziskav in razvoja ter zapolnitve proizvodnih zmogljivosti v vseh Gorenjevih obratih v Evropi.

Gorenje
Novice "Made in Slovenia": spet bomo lahko kupovali "naše" televizorje

"Ko bomo poleg tega pred koncem leta dosegli tudi ustrezne statutarne spremembe v podjetju, se bomo lahko še bolj osredotočali na to, kar najbolje znamo - razvoj, oblikovanje, proizvodnjo, trženje in prodajo izdelkov za gospodinjstvo za vse blagovne znamke našega skupnega podjetja. Verjamem, da je to zelo dobro za Gorenje, za več kot 11.000 zaposlenih v vseh naših družbah in za naše poslovne partnerje po vsem svetu," je poudaril Bobinac.

Hisense je malim delničarjem pripravljen plačati 12 evrov za delnico

Lastnik Gorenja se ga je sicer odločil umakniti z borze, o čemer bo skupščina odločala 17. septembra. Hisense, ki ima v lasti 23.304.885 delnic oziroma 95,42 odstotka Gorenja, je namreč med drugim prepričan, da bo vodenje družbe z enim delničarjem enostavnejše, cenejše in bolj učinkovito. Hisense je malim delničarjem pripravljen plačati 12 evrov za delnico, kolikor je za delnico plačal v prevzemni ponudbi.

Gorenje | Foto: STA , Foto: STA ,

Skupščina Gorenja bo odločala tudi o zmanjšanju osnovnega kapitala, s 101,92 na 101,42 milijona evrov oziroma za nekaj več kot pol milijona evrov. Osnovni kapital se bo zmanjšal z umikom 121.311 Gorenjevih delnic, ki predstavljajo 0,4967 odstotka osnovnega kapitala in so že v lasti družbe Gorenje. Po zmanjšanju osnovnega kapitala bo ta razdeljen na 24.303.302 navadnih prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic.

Gorenje
Novice Hisense v prevzemni ponudbi pridobil 62 odstotkov Gorenja

Poleg tega se bo skupščina seznanila z odstopnimi izjavami aktualnih nadzornikov, Bernarda C. Pasquierja, Bachtiarja Djalila, Corinne Claudie Graf in Mihe Košaka, ki jih je skupščina družbe na položaj imenovala junija. Njihove odstopne izjave bodo začele veljati z dnevom skupščine.

Novi nadzorniki, ki bodo štiriletni mandat začeli z 18. septembrom, bodo po predlogu večinskega lastnika Gorenja postali Yeguo Tang, Shaoqian Jia, Huizhong Dai, Caixia Chen, Yuling Gao, Xin Liu in Wenzhong Liu. Vsi, tako kot velja za nove člane uprave, prihajajo z vodilnih položajev v skupini Hisense.

Kot piše v obrazložitvi predlogov sklepov skupščine, spremembe v članstvu nadzornega sveta odražajo novo lastniško strukturo družbe Gorenje. "Novi člani nadzornega sveta imajo vsi veliko znanja in izkušenj, kar bo pozitivno prispevalo k nadaljnjemu razvoju in stabilnosti družbe Gorenje," so poudarili.

Ne spreglejte