SiolNET. Posel danes Novice
3,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov Jankovićev manever? Umaknil predlog za prisilko Electe.

3,12

termometer

Damijan Janković | Damjan Janković je umaknil predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe Electa Holding. | Foto: STA
Damjan Janković je umaknil predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe Electa Holding. Foto: STA

Direktor in polovični lastnik Electe Holdinga Damijan Janković se je po tem, ko je ljubljansko višje sodišče razveljavilo potrditev poenostavljene prisilne poravnave, odločil umakniti predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe. Kot je sporočil danes, bo solventnost zagotovil z drugimi ukrepi.

"Glede na ustvarjeno medijsko histerijo, ki onemogoča normalno poslovanje tako naših družb kot družb nekaterih poslovnih partnerjev in ki ji je podleglo tudi Višje sodišče s sklepom, ki je povsem v nasprotju z dosedanjo prakso, sem se odločil umakniti predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe Electa holding in sem z drugimi ukrepi zagotovil solventnost te družbe, kar bo razvidno iz računovodskih izkazov na dan 31. december 2019," je sporočil Damijan Janković.

Damijan Janković Posel danes Država premagala družino Janković na sodišču

Prisilno poravnavo Electe Holdinga razveljavili na predlog države

Starejši od bratov Janković se je odločil, da v zvezi s to zadevo do nadaljnjega ne bo komuniciral z mediji, "saj večine resnica ne zanima". | Foto: STA, Wikipedia Starejši od bratov Janković se je odločil, da v zvezi s to zadevo do nadaljnjega ne bo komuniciral z mediji, "saj večine resnica ne zanima". Foto: STA, Wikipedia

Kot smo poročali na Siol.net, je višje sodišče potrditev prisilne poravnave razveljavilo na predlog države. Ugotovilo je, da so v notarskem zapisniku upniki, ki so glasovali za sprejetje poenostavljene prisilne poravnave, navedeni, a brez identifikacijskih podatkov, poleg tega pa pri vsakem od njih ni naveden skupni znesek njegove terjatve po stanju na dan začetka postopka prisilne poravnave, prav tako pa ne način glasovanja o poenostavljeni prisilni poravnavi.

Okrožno sodišče je poenostavljeno prisilno poravnavo nad Electo Holdingom, ki je v polovični lasti obeh sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, potrdilo avgusta letos. Upniki podjetja, med katerimi je nekdanja avstrijska banka Hypo Alpe Adria, naj bi po njej do konca leta 2021 prejeli petodstotno poplačilo terjatev. Ta postopek je bil potrjen tudi za družbi Electa Inženiring in Electa Naložbe, skupni odpis dolgov vseh teh družb v vrednosti okoli 29 milijonov evrov pa je sprožil buren odziv javnosti in politike.

"Družina Janković, Electa, povezane družbe, poslovni partnerji in vsi drugi vpleteni so v zadnjih treh mesecih doživeli edinstven medijski linč zaradi povsem zakonitih in legitimnih postopkov poenostavljene prisilne poravnave. Bilo pa je več kot 250 podobnih postopkov z manjšimi in večjimi odpisi," je danes sporočil Damijan Janković. "Kaj je botrovalo temu javnemu linču, lahko bi rekli kar sojenju v javnosti, lahko za zdaj le ugibam, vendar sem prepričan, da zagotovo ne skrb za avstrijske davkoplačevalce," je navedel Janković.

Damijan Janković Posel danes Tožba, ki lahko zamaje imperij družine Janković #video

Prepričan, da bo sodišče spet odpravilo odločbo Fursa

Dodal je, da slovenski davkoplačevalci s prisilnimi poravnavami ne bodo oškodovani, saj edina terjatev države v višini okoli 180 tisoč evrov, ki je navedena v seznamu obveznosti družbe Electa naložbe, skladno z zakonodajo ne more biti poplačana pod pogoji poenostavljene prisilne poravnave, ampak bi bila v primeru uspešne prisilne poravnave plačana v celoti. "V primeru, da bo za družbo predlagan stečaj, za poplačilo omenjene terjatve ne morem odgovarjati," je dodal Janković.

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću grozi plačilo dobrih 335 tisoč evrov dodatne dohodnine. | Foto: STA, Wikipedia Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću grozi plačilo dobrih 335 tisoč evrov dodatne dohodnine. Foto: STA, Wikipedia

Od tem je poudaril, da še vedno teče davčni postopek, ki zadeva Electo Holding, "s katerim želi finančna uprava na vsak način obdavčiti družbo in mojega očeta z dodatno odmerjenim davkom na zakonito in legitimno vračilo posojila, in to kljub temu, da že razpolagamo s sodbo vrhovnega in upravnega sodišča, ki je odločbo finančne uprave enkrat že odpravilo".

"Prepričan sem, da jo bo spet, v nasprotnem bom predlagal stečaj družbe," je napovedal. Starejši od bratov Janković se je odločil, da v zvezi s to zadevo do nadaljnjega ne bo komuniciral z mediji, "saj večine resnica ne zanima".

Zoran Janković Posel danes Davkarija blokirala premoženje Zorana Jankovića

Ljubljanskemu županu grozi plačilo dobrih 335 tisoč evrov dodatne dohodnine

Kot smo še razkrili na Siol.net, ljubljanskemu županu grozi plačilo nekaj več kot 335 tisoč evrov dodatne dohodnine, finančna uprava (Furs) pa je na Jankovićevi družinski hiši na ljubljanskem Rudniku vpisala predzaznamovano hipoteko. Kot smo poročali, Furs takšen ukrep običajno uvede, ko namerava posamezniku na podlagi ugotovitev, zbranih v davčnem postopku, odmeriti plačilo dodatnih obveznosti. S tem mu prepreči prodajo ali obremenitev premoženja, še preden bi se davčni postopek končal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin