Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
11. 7. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

4

Natisni članek

Krater media Martin Odlazek

Torek, 11. 7. 2017, 11.55

6 let, 7 mesecev

Nov bankrot v omrežju tiskarskega barona

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

4

martin odlazek | Foto STA

Foto: STA

Krater, nekdaj krovno podjetje v poslovnem imperiju Martina Odlazka, je v stečaju.

Mesec dni po tem, ko so njegovi upniki z izvršbami blokirali vse bančne račune, se je direktor Jože Čad odločil, da na sodišče vloži predlog za začetek stečajnega postopka.

Kot smo razkrili, se je Odlazkove skupine, pod okriljem katere delujejo medijska hiša Media 24, največja tiskarna v državi SET in dejavnost predelave odpadkov, lotila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ji skupina dolguje 20 milijonov evrov.

V zadnjih tednih so v stečaju že končala Odlazkova podjetja Set, Papir servis in Delo - TČR.

Odlazek denarni tok rešil pred upniki

Kljub vsemu se DUTB (še) ne more pričakovati poplačila dolgov, saj je Odlazek že pred časom glavne dejavnosti prenesel na druga podjetja. S tem je denarni tok pravočasno rešil pred upniki.

Papir Servis je moral zapreti poslovno enoto v Vevčah. | Foto: STA , Papir Servis je moral zapreti poslovno enoto v Vevčah. Foto: STA , Tiskarna v Vevčah, v kateri tiskajo nekatere največje dnevnoinformativne časopise in številne revije, je na primer dolgo delovala pod okriljem podjetja SET. Že pred časom pa jo je Odlazek prenesel na družbo Salomon.

Ta je prevzela osrednjo vlogo v Odlazkovem medijskem, tiskarskem in papirnopredelovalnem imperiju. Je tudi eno redkih podjetij, ki ni izpostavljeno do DUTB. Po zadnjih podatkih je Salomon družbi dolgoval vsega nekaj sto tisoč evrov.

O težavah Martina Odlazka z upniki smo že poročali -> Slaba banka nad tiskarskega barona

Koliko bodo iztržili za delež v Salomonu?

Koliko premoženja je ostalo v podjetju Krater, bo znano v prihodnjih mesecih, ko bo stečajni upravitelj Boštjan Pavec pregledal njegove računovodske listine. Preveril bo tudi pretekle posle in naznanil, ali bo katerega od njih izpodbijal. 

Po podatkih s konca lanskega leta ima Krater za devet milijonov evrov premoženja. Večino tega so posojila, najverjetneje do povezanih podjetij.

Potencialno največjo vrednost predstavlja 45-odstotni delež v Salomonu, ki je danes osrednja Odlazkova družba. V lanskem letu je ustvarila nekaj več kot 43 milijonov evrov prihodkov od prodaje in skoraj 150 tisoč evrov čistega dobička.

Pri iskanju kupca za omenjeni delež bo imel stečajni upravitelj verjetno precej težav, saj so vse vajeti družbe v rokah Odlazka. Največji lastnik Salomona je namreč Dolenjski list, ki ga obvladuje Odlazek z družino. Nakup deleža bi bil zanimal kvečjemu za Odlazka.

Tudi če bi manjšinski delež v Salomonu odkupil vlagatelj, ki bi poskušal prek sodišča uveljaviti svoje pravice, je Odlazek v preteklosti že večkrat dokazal, da lahko v razmeroma kratkem času prenese dejavnost na drugo podjetje.

Posel z mediji cveti

Krater | Foto: STA , Foto: STA , Glavno in najhitreje rastočo dejavnost v Odlazkovem imperiju predstavlja medijska dejavnost.

Tržijo drugi najbolje prodajani dnevni časopis v državi Svet24, športni dnevnik Ekipa SN in številne revije, naslednice Jane, Lady, Kih ... Kot je znano, so leta 2015 izgubili omenjene blagovne znamke in se odločili, da bodo začeli izdajati nove revije pod drugimi imeni. 

V lanskem letu je družba Media24 povečala prihodke za več kot tretjino, na 1,5 milijona evrov, ob tem pa dosegla 77 tisoč evrov dobička. Z njo povezana družba Svet24 je medtem izgubila del prihodkov. Ustvarila jih je nekaj manj kot dva milijona evrov, ob tem pa se je občutno povečal njen dobiček, in sicer na okoli 120 tisoč evrov.

Medijska dejavnost je sicer v lasti Alenke Odlazek.

 

 

 

''Popravek članka »Nov bankrot v omrežju tiskarskega barona« siol.net, 11. 7. 2017

V članku »Nov bankrot v omrežju tiskarskega barona«, ki je bil objavljen na spletni strani siol.net dne 11. 7. 2017, je neresnično navedeno, da se je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) lotila Odlazkove skupine, katera naj bi ji dolgovala 20 milijonov evrov. Pod njenim okriljem naj bi po navedbah iz članka delovale medijska hiša Media 24, največja tiskarna v državi SET in dejavnost predelave odpadkov.Zgoraj navedeno ne drži. Tiskarna SET ne deluje pod okriljem kakršnekoli t.i. Odlazkove skupine, ravno tako t.i. Odlazkova skupina Družbi za upravljanje terjatev bank ne dolguje 20 milijonov evrov. Družbe, katerih posredni ali neposredni lastnik je Martin Odlazek, Družbi za upravljanje terjatev bank ne dolgujejo nič.


V članku je neresnično navedeno, da so v zadnjih tednih v stečaju že končala Odlazkova podjetja Set, papir servis in DELO – TČR. Navedeno je neresnično. Navedena podjetja niso v lasti Martina Odlazka – niti neposredno, niti posredno. To jasno izhaja iz javnih evidenc. Neresnična je tudi navedba o tem, da naj bi Odlazek že pred časom prenesel glavne dejavnosti na druga podjetja. Martin Odlazek s podjetji, ki so končala v stečaju, ni povezan in posledično ne more prenašati in tudi ni prenesel njihovih dejavnosti na kakršnakoli druga podjetja.


Odvetniška družba Mihelj, Barbič in partnerji, o.p., d.o.o. po pooblastilu Martina Odlazka"
Ne spreglejte