Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2021,
9.46

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

12

Natisni članek

poslovanje banka

Petek, 12. 2. 2021, 9.46

3 leta, 2 meseca

NLB in SKB z aprilom uvajata ležarine za fizične osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

12

NLB | Foto STA

Foto: STA

Z aprilom bosta banki NLB in SKB uvedli ležarine za fizične osebe za povprečna mesečna stanja nad 250 tisoč oz. 200 tisoč evrov. V ostalih bankah so povedali, da tega zaenkrat ne načrtujejo, a da pozorno spremljajo dogajanje na trgu. Vse banke nadomestila zaračunavajo za visoka stanja vlog pravnih oseb.

Banka Slovenije
Novice Banki Slovenije vrnili zaseženo dokumentacijo

NLB je v začetku januarja napovedala, da bo z aprilom uvedla nadomestilo za visoka stanja na osebnih računih in paketih, varčevalnih računih, postopnih varčevanjih in depozitih. Stanja na teh računih se bodo seštevala, nadomestilo pa se bo zaračunalo za povprečna mesečna stanja nad 250 tisoč evrov. Nadomestilo ali ležarina bo znašala 0,04 odstotka mesečno in jo bo banka obračunala z majem, piše STA.

"Ukrep je v bančništvu običajna praksa"

Uvedbo ležarin na depozite fizičnih oseb je z aprilom napovedala tudi SKB. Banka bo uvedla zaračunavanje nadomestila za stanja sredstev na osebnih računih, varčevalnih računih in depozitih, in sicer za povprečna stanja nad 200 tisoč evrov. Stanja na računih se bodo seštevala, mesečno nadomestilo bo prav tako znašalo 0,04 odstotka, banka ga bo obračunala z majem, so napovedali.

SKB | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Ukrep je v bančništvu običajna praksa, kateri smo priča na celotnem evrskem območju, kjer se države srečujejo z izjemno nizkimi obrestnimi merami in visoko mero likvidnosti," so pojasnili v SKB banki in dodali, da bodo stranke obravnavali individualno in jim predstavili alternativne priložnosti investiranja. V Novi KBM so povedali, da zaenkrat ne predvidevajo uvedbe ležarin za depozite fizičnih oseb. "A razvoj dogodkov pozorno spremljamo," so dodali.

Zaračunavajo pa ležarino za vloge podjetij: "Vodenje prosto razpoložljivih sredstev nad mesečnim povprečnim stanjem 100 tisoč evrov obračunamo po tarifi 0,5 odstotka letno od višine seštevka mesečnega povprečnega stanja vseh prosto razpoložljivih sredstev pri banki, ki presegajo 100 tisoč evrov." "V UniCredit banki Slovenija pri depozitih za fizične osebe uvedbe negativnih obrestnih mer v tem trenutku ne načrtujemo," so odgovorili.

Za podjetja je ležarina postavljena pri 100 tisoč evrih, za stanja nad tem zneskom zaračunano nadomestilo znaša 0,5 odstotka na leto. V Intesi Sanpaolo Bank trenutno ne načrtujejo uvedbe ležarin za fizične osebe. "Razmere na trgu bomo še naprej pozorno spremljali in našo politiko cen prilagajali razvoju dogodkov," so po poročanju STA dejali.

denar, evro
Novice NLB z aprilom uvaja ležarine za fizične osebe

V Gorenjski banki ukrepom za fizične osebe niso naklonjeni

Na področju pravnih oseb obračunavajo nadomestilo nad mejo 250 tisoč evrov v višini 0,042 odstotka mesečno. "Ob upoštevanju razmer na denarnem trgu in velikih presežkov likvidnosti v banki v kratkem načrtujemo znižanje meje kot tudi uvedbo dodatnega nadomestila za višje vsote vseh povprečnih mesečnih sredstev komitenta na evrskih transakcijskih računih in depozitih pravnih oseb, ki presegajo mejo treh milijonov evrov," so napovedali.

V Gorenjski banki ukrepom za fizične osebe niso naklonjeni. "Zadovoljstvo naših komitentov postavljamo na prvo mesto in se nenehno trudimo, da s kakovostnimi storitvami ohranjamo njihovo zaupanje v banko. Ker želimo ohraniti zaupanje naših varčevalcev, takšnim ukrepom nismo naklonjeni," so poudarili.

V Gorenjski banki pravnim osebam obračunavajo nadomestilo v višini 0,5 odstotka na letni ravni za povprečna mesečna stanja evrskih vpoglednih vlog komitenta, ki presegajo znesek 500 tisoč evrov, ter 0,6 odstotka na letni ravni za preseganje zneska deset milijonov evrov, so povedali.

Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije poslabšala napoved gospodarske rasti

Trije razredi v NLB

V Deželni banki Slovenije bo uvedba ležarin za fizične osebe odvisna predvsem od razmer, ki bodo vladale na finančnih trgih v letošnjem letu. "Banka zato pozorno spremlja dogajanja in bo temu ustrezno prilagajala svoja ravnanja," so zapisali. Meja za zaračunavanje ležarin podjetjem je glede na objavljeni cenik postavljena pri 100 tisoč evrih, za stanja nad tem zneskom zaračunavajo 0,5 odstotka na leto. V Addiko banki o zaračunavanju nadomestil fizičnim osebam, ki veljajo za potrošnika, po njihovih navedbah trenutno ne razmišljajo.

"Zaračunavamo nadomestilo pravnim ali fizičnim osebam, ki ne veljajo za potrošnika, za dnevno stanje na vseh tipih transakcijskih računov mesečno od zneska, ki dnevno presega 500 tisoč evrov, finančnim inštitucijam pa za dnevno stanje na poslovnih transakcijskih računih mesečno od zneska, ki dnevno presega 200 tisoč evrov," so povedali.

NLB | Foto: STA , Foto: STA , V Sberbank banki skrbno spremljajo stanje depozitov in vlog na vpogled na slovenskem trgu, so dejali. "O morebitni uvedbi ležarin za segment prebivalstva se bomo odločali ob skrbni presoji in skladno s strategijo banke," so navedli. Za podjetja sedaj zaračunavajo ležarino v višini 0,5 odstotka letno, če stanje presega 500 tisoč evrov, in en odstotek, če stanje presega deset milijonov evrov.

V NLB imajo nadomestila za upravljanje povprečnih mesečnih stanj depozitnih poslov in za upravljanje visokih povprečnih mesečnih stanj na poslovnem računu v treh razredih: 0,04 odstotka na mesec zaračunajo, če je povprečno mesečno stanje od 100 tisoč do 500 tisoč evrov, 0,05 odstotka za stanja od 500 tisoč do pet milijonov evrov in 0,08 odstotka na mesec za stanja nad pet milijonov evrov.

Za pravne osebe in samostojne podjetnike SKB banka z aprilom prehaja na mesečno nadomestilo v višini 0,04 odstotka, trenutno je ta 0,5 odstotka na leto, in znižuje mejo z 250 tisoč na 100 tisoč evrov. Podobna nadomestila kot ostali za vodenje sredstev podjetjem zaračunavajo tudi v banki Sparkasse, Delavski hranilnici in v Lonu, še navaja STA.

Evropsko sodišče za človekove pravice
Novice ESČP: Tožba proti Hrvaški zaradi terjatev LB ni dopustna
Ne spreglejte