SiolNET. Posel danes Novice
3,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največje evropsko gospodarstvo se je za las izognilo recesiji #video

3,20

termometer

Nemčija je v letošnjem tretjem četrtletju za las ušla recesiji. Največje gospodarstvo v območju evra se je sicer v trimesečju okrepilo le za 0,1 odstotka, a je s tem kljub temu presenetilo analitike. Nemški BDP se je v drugem četrtletju skrčil za 0,2 odstotka, in ne le za 0,1 odstotka, kot so kazale predhodne ocene.

Po podatkih nemškega statističnega urada je imela Nemčija v četrtletju med julijem in koncem septembra rast izvoza in stabilen uvoz, poleg tega pa tudi močnejšo aktivnost gradbenega sektorja. Slabše se je odrezala predelovalna industrija, posebej na področju proizvodnje strojev in opreme, manj je bilo tudi investicij v novo opremo. Vse to se je odrazilo tudi na gospodarski rasti.

Nemško gospodarstvo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Angela Merkel Novice Nemška koalicija z dogovorom o pokojninah rešila grozečo politično krizo

Nemško gospodarstvo se je za las izognilo recesiji

Ne glede na to so v državi, ki predstavlja motor rasti evrskega gospodarstva, spet zaznali pozitivne impulze v zasebni in javni potrošnji. Nemčiji se je z 0,1-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP) v tretjem četrtletju torej uspelo izogniti recesiji, saj o tej govorimo v primeru, ko se gospodarstvo skrči dve četrtletji zapored. Analitiki so medtem pričakovali 0,1-odstotno krčenje. Na letni ravni je država v tretjem trimesečju po sezonsko prilagojenih podatkih dosegla enoodstotno gospodarsko rast.

Daimler želi z odpuščanjem prihraniti milijardo evrov

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler je medtem sporočil, da namerava z odpuščanjem do konca leta 2022 prihraniti milijardo evrov. Pri tem se bo proizvajalec luksuznih avtomobilov usmeril v proizvodnjo okolju prijaznejših vozil.

Proizvajalec avtomobilov Mercedes-Benz se sooča z več težavami. Pestijo ga vpoklici avtomobilov, upočasnjeno povpraševanje in 870 milijonov evrov kazni za prodajo avtomobilov, ki niso bili skladni z omejitvami izpustov. Daimler še ni pojasnil, koliko delovnih mest nameravajo ukiniti v skupini, naj bi pa po svetu ukinili okoli 1.100 delovnih mest.

Dailmer je imel v drugem četrtletju 1,2 milijarde evrov izgube, kar je predstavljalo prvo četrtletno izgubo v desetih letih. V tretjem četrtletju je rezultate izboljšal, vendar pa letos ne bo dosegel lanskih rezultatov, ko je imel 11,1 milijarde evrov dobička iz poslovanja. Nemško avtomobilsko industrijo sicer pesti tudi manjša rast povpraševanja od pričakovanj, nanjo negativno vpliva tudi trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter negotovost, ki jo povzroča brexit.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin