SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največ prostih delovnih mest v gradbeništvu

4

termometer

V letošnjem drugem četrtletju je bilo v Sloveniji na voljo povprečno okoli 5100 prostih delovnih mest. To je skoraj 200 več kot v prvem četrtletju, a približno 140 manj kot pred letom dni.

Četrtletno povečanje je bilo v glavnem posledica povečanega povpraševanja po delovni sili v izobraževanju, je objavil državni statistični urad. V izobraževanju je bilo v drugem četrtletju napovedanih skoraj 430 prostih delovnih mest oz. za tretjino več kot v prejšnjem četrtletju. Izobraževalne ustanove praviloma že pred koncem tekočega šolskega leta namreč začnejo iskati potrebno kadrovsko zasedbo za prihajajoče šolsko in študijsko leto, so pojasnili statistiki.

V gradbeništvu pogosto iščejo novo delovno silo Tudi v drugem trimesečju pa je bilo največ prostih delovnih mest sicer napovedanih v dejavnosti gradbeništvo, in sicer 1200. V gradbeništvu je zaposlenih veliko tujih delavcev iz držav, ki niso članice EU, zato praviloma potrebujejo delovno dovoljenje za opravljanje dela v Sloveniji. Pogodbo o zaposlitvi imajo praviloma sklenjeno za določen čas, zato delodajalci v tej dejavnosti pogosteje iščejo novo delovno silo.

900 delovnih mest v predelovalnih dejavnostih V predelovalnih dejavnostih je bilo na voljo nekaj več kot 900 prostih delovnih mest, nekaj več kot 600 pa je bilo tokrat napovedanih v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih. V to področje dejavnosti so med drugim vključene tudi zaposlovalne dejavnosti (t. i. agencije za posredovanje delovne sile) in tam je fluktuacija delavcev praviloma večja kot povprečno v Sloveniji. Zato je povpraševanje po delovni sili v teh dejavnostih tudi nekoliko večje kot v drugih, so pojasnili na statističnem uradu.

V drugem četrtletju je bilo zasedenih povprečno nekaj več kot 674.000 delovnih mest oz. okoli 5300 več kot v predhodnem četrtletju. Stopnja prostih delovnih mest je bila v drugem trimesečju enaka kot v prvem, torej 0,7-odstotna. Pri delodajalcih z več kot desetimi zaposlenimi osebami se je povečala za eno desetinko odstotne točke na 0,6 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin