Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
22.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

zaposlovanje investicije podjetje

Četrtek, 16. 11. 2017, 22.00

6 let, 5 mesecev

Kdo so najboljši tuji vlagatelji v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Evri | Foto Reuters

Foto: Reuters

Javna agencija Spirit je podelila tradicionalna priznanja Invest Slovenia FDI Award za najboljše tuje vlagatelje, ki so bistveno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Letošnji prejemniki so podjetja Titus, Isokon, LPKF in Kuehne + Nagel.

Nagrade so v štirih kategorijah podelili v Ljubljani, in sicer za najboljšega zaposlovalca, dolgoročno prisotnost v regiji, uspešne poslovne rezultate in logistični center.

Kot je poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, Slovenija za tuje vlagatelje ne bi bila tako privlačna brez učinkovite vladne politike, ki se med drugim odraža v spodbudnih gospodarskih kazalcih.

Številke po njegovih besedah kažejo, da je Slovenija na pravi poti, dosežki letošnjih nagrajencev pa to še dodatno potrjujejo. Ob tem je izpostavil spremembe zakonodaje, ki jih je sprejela vlada in ki bodo po njegovih besedah še izboljšale investicijsko okolje.

Primorsko podjetje Titus postalo matična družba celotne skupine

Za najboljšega zaposlovalca so razglasili podjetje Titus iz Dekanov, nekdanja Lama, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo pohištvenega okovja, blažilcev in drugih komponent ter avtomatiziranih montažnih sistemov, orodij, tehnologije tlačnega litja in cinkovih odlitkov.

Je eden največjih zaposlovalcev v obalno-kraški regiji, saj so tam lani zaposlovali več kot 400 ljudi, sicer pa ima celotna skupina 720 zaposlenih po vsem svetu. Lani se je spremenila organizacijska struktura celotne skupine Titus, tako da je slovensko podjetje, ki je največje podjetje v skupini, postalo matična družba za celo skupino.

Isokon lani za več kot desetino povečal število zaposlenih

Prejemnik nagrade v kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji je podjetje Isokon iz Slovenskih Konjic, ki je del skupine Isosport iz Avstrije, oba pa sta del koncerna Constantia Industries AG s sedežem na Dunaju. Podjetje Isokon se ukvarja s proizvodnjo in predelavo termoplastov, njihovo poslanstvo pa je razvoj in proizvodnja izdelkov s področja okolju prijaznih tehniških plastik.

Podjetje v Slovenskih Konjicah ima 160 zaposlenih, pri čemer se je lani število zaposlenih povečalo za 12 odstotkov. Korenine podjetja in začetki delovanja segajo v leto 1955, tuji investitor pa je v podjetje vstopil leta 1995.

LPKF iz Naklega postal največji svetovni dobavitelj elektronske opreme

Zmagovalec v kategoriji raziskovalno-razvojna naravnanost in odlični poslovni rezultati je podjetje LPKF iz Naklega, ki je del skupine LPKF Laser & Electronics AG iz Nemčije. LPFK se je v 35 letih iz preproste delavnice razvilo v svetovno znano podjetje, ki se ukvarja z razvojem, konstruiranjem, proizvodnjo, inženiringom in prodajo strojev, naprav, orodij in laserskih sistemov.

Podjetje največ pozornosti posveča lastnim raziskavam in razvoju v svojem segmentu, v Naklem pa potekata večji del razvoja in proizvodnja. Danes so največji svetovni dobavitelj opreme za hitro prototipiranje v elektroniki.

Kuehne + Nagel se še širi

V kategoriji logistični center je prvo mesto osvojilo podjetje Kuehne + Nagel, globalni logistični servis. Podjetje z glavnim sedežem na Letališču Jožeta Pučnika je del avstrijske skupine Kuehne + Nagel International, ki skupno zaposluje več kot 70.000 ljudi na več kot 1300 lokacijah v več kot sto državah.

Podjetje izvaja logistične storitve na področju ladijskega, letalskega in cestnega transporta, pogodbene logistike, integriranih logističnih storitev in carinskih storitev. Ob tem uporablja najnaprednejšo informacijsko tehnologijo. V Sloveniji je podjetje začelo delovati leta 2005 in do danes postalo eno izmed vodilnih v svojem segmentu v državi. Ta vloga se bo po mnenju Spirita v prihodnje še okrepila, saj podjetje izvaja večji investicijski projekt logističnega in distribucijskega centra v bližini brniškega letališča.

Ne spreglejte