Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2011,
12.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maribor cerkev

Četrtek, 7. 4. 2011, 12.31

7 let, 2 meseca

Nadškof Turnšek: Za zdaj neuspešni pri iskanju strateškega partnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V iskanje rešitev in možnosti dokapitalizacije smo vložili vso razpoložljivo moč, žal pa še nismo uspeli dokončno najti strateškega partnerja, je sporočil mariborski nadškof Marjan Turnšek.

Je pa v odgovoru na pismo društva Mali delničarji v zvezi z reševanjem finančne zagate cerkvenih družb Turnšek zapisal, da so v teku intenzivni pogovori. "Nismo neposredno povezani z dogajanjem v holdingih" Kot je ob tem še zapisal, se tudi sam zavzema za pravočasno in korektno obveščanje o dogajanju, a hkrati dodal, da niti sam niti nadškofijska gospodarska uprava nista neposredno povezana z dogajanjem v obeh holdingih, torej Zvonu Ena in Zvona Dva, ki sta oba v postopku prisilne poravnave. Oba imata namreč po njegovem svoje vodstvene organe, ki so odgovorni tako za iskanje rešitev kot tudi za obveščanje javnosti. Turnšek: Ni vse odvisno od nas "Ko bodo pogovori končani in ko bo znano, ali bodo obrodili sadove ter bodo sredstva za dokapitalizacijo zagotovljena, vas bomo o tem ustrezno obvestili," je obljubil Turnšek in dodal, da si sami iskreno prizadevajo za čim hitrejšo pozitivno rešitev, vendar pa vse ni odvisno od njih. Kot je še dodal, se zavedajo, da lahko vsako enostransko dejanje upnikov za seboj potegne plaz, ki ga je težko ustaviti. Male delničarje moti nezadostno obveščanje

S tem se je Turnšek odzval na sobotno pismo malih delničarjev, ki so izrazili ogorčenje, da so kljub dogovoru o pravočasnem in korektnem obveščanju vseh delničarjev v zvezi s problematiko obeh holdingov za petkovo zaplembo dela premoženja obeh Zvonov s strani NKBM izvedeli iz medijev.

"Čeprav je ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Lojze Cvikl na sestanku 7. marca zagotavljal, da je le še vprašanje dni, kdaj bo strateški investitor dokapitaliziral vaše gospodarske družbe in pognal mlinsko kolo na vodi, kot se je slikovito izrazil, zadnji dogodki kažejo, da do tega ne bo prišlo," so v pismu zapisali predstavniki društva Mali delničarji - Skupaj smo močnejši.

NKBM zasegla premoženje holdingov v vrednosti 23,7 milijona evrov Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v petek kot prva zasegla premoženje cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva. Šlo naj bi za 23,7 milijona evrov. Če bodo NKBM sledile tudi druge banke, bo predlagana prisilna poravnava holdingov najverjetneje propadla, družbi pa pristali v stečaju.

Druga največja slovenska banka, ki je do holdingov izpostavljena za več kot 54 milijonov evrov, je po pisanju Dnevnika unovčila 5,6 odstotka domžalskega Heliosa, slabe štiri odstotke Cinkarne Celje, dobra dva odstotka Petrola in 75.400 delnic novomeške Krke.

"Dokapitalizacija ne sme podreti lastniških razmerij"

Kot so sporočili iz društva Mali delničarji - skupaj smo močnejši, iz Turnškovega odgovora ni bilo "možno zaslediti nikakršnih zagotovil", zato so toliko "bolj nestrpno čakali na morebitne rezultate z današnjega srečanja bank upnic s svetovalci Rothschilda in upravami gospodarskih družb Mariborske nadškofije".

Srečanje je po navedbah društva potekalo popoldne v Ljubljani na neznani lokaciji. "Vsi udeleženci so se strinjali, da mora morebitni uspešni prisilni poravnavi nujno slediti dokapitalizacija, ki pa ne sme bistveno podreti obstoječih lastniških razmerij," so sporočili iz društva Mali delničarji.

Sledil bo nov sestanek

Dogovorili so se, da se konec prihodnjega tedna znova sestanejo. Do takrat naj bi po navedbah društva potekali individualni pogovori z vsemi bankami upnicami, kjer bodo svetovalci iz Rothschilda in predstavniki Zvonov Ena in Dva skušali razrešiti dvostranska odprta vprašanja v takšni meri, da bi lahko nato na skupnem sestanku vseh dosegli kompromisni predlog prisilne poravnave.

Ne spreglejte