SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Malo gospodarstvo bi lahko zaposlilo deset tisoč ljudi

3

termometer

Če se bodo davki in prispevki zmanjšali in se bo uredila delovna zakonodaja, lahko v malem gospodarstvu do konca leta delo dobi deset tisoč ljudi, je poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Medtem ko država beleži gospodarsko rast, v Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) opozarjajo, da gospodarstva ne gre dodatno obremenjevati.

Predsednik zbornice Branko Meh je ob robu ponovoletnega srečanja z novinarji izrazil pričakovanje, da vlada ne bo dodatno obremenjevala gospodarstva. Predvsem veliko pričakujejo od gospodarskega ministra Zdravka Počivalška – ta namreč prihaja iz gospodarstva, kar je po Mehovih pojasnilih spodbudno.

Gospodarske razmere v državi se izboljšujejo, niso pa še takšne, kot bi morale biti. Vendar pa gospodarsko ministrstvo ne sme dovoliti, da bi se davki in prispevki zvišali, ti bi se morali po Mehovi oceni znižati. Pogajanja o socialnem sporazumu tečejo dobro Glede zadnjih zahtev Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, da bi se iz definicije minimalne plače izvzelo dodatke, je dejal, da je ta neka varovalka, a tudi potuha velikim podjetjem. Po njegovem mnenju morajo namreč ljudje dobiti spodobno plačilo, da bi se lahko preživljali.

Spomnil je, da pogajanja o socialnem sporazumu potekajo, po njegovem mnenju pa tečejo dobro. Ne želimo, da se dodatno obremeni gospodarstvo, predvsem mikro in mala podjetja," je znova poudaril in napovedal, da v nasprotnem primeru sporazuma ne bodo podpisali.

OZS je konec oktobra 2013 prešla na prostovoljno članstvo. Pred tem je štela okoli 50 tisoč članov, zdaj jih šteje nekaj več kot 30 tisoč. Osip članstva se je ustavil, nekateri se celo vračajo. Po Mehovih pojasnilih se je v zbornico v zadnjem letu vrnilo 800 članov.

To kaže na to, da se obrtniki in podjetniki zavedajo pomembnosti zborničnega sistema, je še dejal predsednik zbornice Meh. Direktor OZS Danijel Lamperger je medtem poudaril, da je zbornični sistem izredno pomemben, predvsem pri ustvarjanju podpornega podjetniškega okolja. Zbornica bo v prihodnje usmerjena v zastopanje, svetovanje in izobraževanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin