Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
21.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija Italija

Četrtek, 14. 7. 2011, 21.16

7 let, 2 meseca

Mahmudi: Tripoli prekinja energetsko sodelovanje z Italijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Libijski premier Bagdadi Mahmudi je napovedal, da Libija v prihodnje ne bo več sklepala nobenih dogovorov z italijansko energetsko družbo Eni, ker Italija sodeluje v vojaški agresiji na Libijo.

"Z Enijem je konec in to za vedno," je dejal Mahmudi, ki je Italijo obtožil, da krši sporazum o nenapadanju z Libijo, sklenjen pred tremi leti. "Ne bomo več sodelovali z Enijem in Italija v prihodnje ne bo dobila nobenih naftnih pogodb v Libiji," je napovedal. Po njegovih ocenah je Eni v libijski naftni sektor vložil okoli 21 milijard evrov. Frattini: Mi smo tisti, ki nočemo imeti stikov z njimi Italijanski zunanji minister Franco Frattini je zavrnil izjave libijskega premiera. "Mi smo tisti, ki nočemo in ne smemo imeti stikov (s Tripolijem). Oni so pod embargom," je dejal Frattini. Na sedežu družbe Eni v Milanu niso želeli komentirati Mahmudijevih izjav.

Libija ima največje naftne rezerve med afriškimi državami, pred začetkom krize pred petimi meseci pa je kar 80 odstotkov vse nafte izvozila v EU. Italija je bila z nekaj več kot 30-odstotnim deležem njena največja odjemalka.

"Italijanska letala ubijajo naše otroke" Mahmudi je zatrdil, da se je Italija v skladu s sporazumom, podpisanim in potrjenim v parlamentu obeh držav, strinjala, da ne bo napadla Libije. "Na žalost italijanska vojaška letala od začetka agresije ubijajo naše otroke, uničujejo naše hiše in državno infrastrukturo," je dodal.

S Francijo in ZDA bi mroda še poslovali Libijski premier sicer ni izključil možnosti sodelovanja s Francijo in ZDA. Po njegovih besedah se je Tripoli s tema dvema državama pripravljen pogajati o naftnih poslih, ker sta začeli "tehtati svoje stališče do atlantske agresije". Dodal je, da bodo imele prednost v pogajanjih o naftnih poslih Rusija, Kitajska in Južna Amerika.

Ne spreglejte