Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
12.53

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Perutnina Ptuj Roman Glaser

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 12.53

4 leta, 9 mesecev

Kurji ravs: danes se na Ptuju spopadajo ruski in ukrajinski milijonarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 14.00 se odloča, kdo bo novi večinski lastnik našega največjega perutninarja. Poleg rusko-slovenskih jeklarjev je v boj vstopil še ukrajinski strateg. Namigi o bogati nagradi, če pridejo Rusi.

Na današnji skupščini Perutnine Ptuj (PP) bodo lastniki odločali, kdo naj postane večinski lastnik te močno zadolžene perutninske družbe. Prvi mož Roman Glaser ima dogovor z Rusi oziroma Slovensko industrijo jekla (SIJ), ki je v rusko-slovenski lasti. Toda zgodila sta se še dva dogodka, ki sta dolgoletnemu predsedniku uprave Romanu Glaserju močno prekrižala načrte z Rusi:

1. Vstopijo Ukrajinci Konec prejšnjega tedna je ponudbo za prevzem Perutnine Ptuj dal tudi ukrajinski MHP, ki je perutninski strateg. Lastnike PP poziva, naj odprejo možnost za pogajanja, kdo ponudi več za prevzem družbe. Za zdaj ponujajo četrt evra več na delnico, kar pomeni, da bi lastnikom plačali 1,3 milijone evrov več kot SIJ.

2. Blokirajo Glaserja V današnjem Delu je družba Globus Investicije objavila oglas, da namerava v celoti prevzeti Glaserjevo družbo Holding PMP, v kateri že ima 22,41-odstotni delež. To bi lahko Glaserju, ki ima v Holdingu PMP 16,8-odstotni delež, odvzelo pravico do glasovanja na današnji skupščini, ki bo izbirala dokapitalizatorja, in otežilo Glaserjev prijateljski posel z Rusi, pravijo naši viri.

Glaserjeve računovodske akrobacije Priprava na posel z Rusi se je začela pred meseci, ko so se v Perutnini Ptuj čez noč odločili oslabiti za več kot 43 milijonov evrov "nasedlih" finančnih naložb. Tako je izguba Perutnine v letu 2013 namesto deset znašala več kot 53 milijonov evrov. Ključna posledica teh slabitev je padec knjigovodske vrednosti delnice. Ta namesto 15,8 evra zdaj znaša le devet evrov, je sredi avgusta poročal Dnevnik.

Poročilo za leto 2014, ki ga družba še ni javno objavila, razkriva, da so v Perutnini letos računovodske izkaze za leto 2013 popravljali za nazaj. Če je do zdaj namreč veljalo, da je imela družba na zadnji dan leta 2013 več kot 90 milijonov evrov kapitala (to je premoženje družbe v bilanci), je v novem poročilu mogoče prebrati, da ga je bilo v resnici za polovico manj, natančneje slabih 47 milijonov evrov. V Perutnini so takšen radikalni popravek računovodskih izkazov, ki presega štirikratnik lanskega dobička iz poslovanja, utemeljili z "napačno presojo poslovodstva glede računovodske ocene".

S tem so šli na roko novemu želenemu lastniku, Slovenski industriji jekla (SIJ), ki jo je uprava ptujske skupine izbrala za 40-milijonsko dokapitalizacijo. SIJ, katerega 25-odstotni lastnik je slovenska država, 72-odstotni pa ruski investitor Dilon, si je denar za dokapitalizacijo PP zagotovil z izdajo obveznic v vrednosti 43 milijonov evrov. Če pride do posla s SIJ, bo ta postal 44-odstotni lastnik PP, skupaj z Glaserjevim Holdingom pa bosta večinska lastnika PP.

V igro za Perutnino Ptuj, ki ima okoli 1.200 zaposlenih, pa je zdaj vstopil še ukrajinski perutninski velikan MHP, ki naj bi za delnico po poročanju Dela ponudil najmanj 8,25 evra in tako za četrtino evra izboljšal ponudbo Slovenske industrije jekla (SIJ). Celotna vrednost ponudbe je tako za 1,3 milijona evrov boljša od ruske.

Zakaj si Glaser želi Rusov? Viri blizu Perutnine trdijo, da je novi lastnik SIJ nedvomno v Glaserjevem interesu, saj naj bi se z njimi dogovoril za odpravnino v višini 36 mesečnih plač, poleg tega naj bi mu bil omogočen odkup svojih delnic po 100 evrov na delnico, njegov lastniški paket je tako vreden okoli pet milijonov evrov.

Informacije o visoki odpravnini in odkupu delnic preverjamo pri Romanu Glaserju. Njegove odgovore še čakamo. Vprašali smo ga: -Ali je dogovor s SIJ o dokapitalizaciji Perutnine Ptuj že sklenjen? Če da, po kakšni ceni na delnico bo SIJ vstopil v Perutnino Ptuj? - Ali drži, da ste s SIJ dogovorjeni, da boste po dokapitalizaciji s strani SIJ lahko odkupili svoje delnice PP po ceni 100 evrov na delnico? - Ali drži, da ste s SIJ dogovorjeni, da vam po njihovi dokapitalizaciji pripada odpravnina v višini 36 mesečnih plač?

Kaj bo naredila država? V strategiji Kada piše, da svojih deležev zaradi dokapitalizacije ne sme zmanjšati, obenem pa mora težiti k čim boljši ceni pri prodaji delnic. Zato smo jih kot 10-odstotnega lastnika PP vprašali, ali bodo na današnji skupščini zahtevali izboljšanje ponudbe SIJ za dokapitalizacijo Perutnine Ptuj in ali bodo predlagali, da se pogajanja o dokapitalizaciji PP začnejo tudi z ukrajinskim MHP?

"Strategija upravljanja kapitalskih naložb opredeljuje družbo Perutnina Ptuj kot pomembno naložbo. Skladno s tem s svojo naložbo v Perutnino Ptuj Kapitalska družba ne sme razpolagati. Ocenjujemo, da v skladu z dogovorom o finančnem prestrukturiranju ter potrebi po znižanju finančnega dolga in dodatnih investicijah, Perutnina Ptuj potrebuje dokapitalizacijo," so nam pojasnili v Kapitalski družbi.

"Kapitalska družba z namenom prestrukturiranja, razvoja in povečevanja vrednosti svoje naložbe podpira dokapitalizacijo družbe, vendar pa je na osnovni predlog skupščinskega sklepa vložila nasprotni predlog, s katerim želi, da se obstoječim delničarjem omogoči sodelovanje v dokapitalizaciji, v drugem krogu pa tudi strateškemu lastniku," so še dodali.

Kdo je Roman Glaser? Ptujčan Roman Glaser je leta 1987 postal doktor veterinarskih znanosti. Iz Obdravskega zavoda za veterinarstvo in živinorejo Ptuj je leta 1988 prišel v Perutnino Ptuj. Septembra 1997 pa ga je skupščina delničarjev Perutnine Ptuj imenovala za predsednika uprave in generalnega direktorja. Je prejemnik nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 1996. Glaser je predsednik nadzornega sveta likvidirane Probanke in član Kučanovega Foruma 21.

Perutnina Ptuj je imela po podatkih poslovnega imenika bizi.si leta 2013 141,6 milijona evrov prihodkov, 9,9 milijona evrov izgube in 112,7 milijona evrov dolgov. Podatki za lani še niso objavljeni.

Ne spreglejte