Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2022,
12.24

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

minimalna plača kreditna spodobnost potrošniški kredit kredit PR članek

Petek, 11. 3. 2022, 12.24

2 leti, 1 mesec

Kreditna sposobnost, minimalna plača in novi kreditni pogoji

Oglasno sporočilo

Kreditna sposobnost, minimalna plača, mesečna anuiteta, spremenljive in nespremenljive obresti ter efektivna obrestna mera (EOM) so le nekateri izrazi, ki se pojavljajo pri najemu kredita. Med najpomembnejšimi je seveda kreditna sposobnost. Dvig minimalne plače je poskrbel, da se je zvišal znesek, ki mora ostati kreditojemalcem na računu, ko želijo najeti kredit. S tem so se nekoliko spremenili tudi pogoji za najem stanovanjskega in potrošniškega kredita.

Koliko mora po novem ostati od plače za kredit? Novo kreditno sposobnost je mogoče izračunati s pomočjo spletnega kalkulatorja. Pri tem je dobro vedeti, da ta podaja le okvirne izračune, saj upošteva omejen nabor informacij. Ti izračuni se zato malce razlikujejo od individualnega informativnega izračuna kredita, ki ga poda bančni svetovalec. Ta kreditojemalcu ponudbo popolnoma prilagodi ter mu na podlagi vključenih spremenljivk pove, kakšna je njegova kreditna sposobnost. Minimalna plača in že obstoječe finančne obveznosti sta le dve izmed mnogih spremenljivk, ki jih v personalizirani izračun vključi bančni svetovalec.

izracun-kredita | Foto:

Kako je dvig minimalne plače spremenil kreditno sposobnost?

Kaj je kreditna sposobnost? Dvig minimalne plače res vpliva nanjo? Kreditna sposobnost je temeljni izračun, opravljen pri jemanju kateregakoli kredita. Izračun kreditne sposobnosti odloča o znesku kredita, ki si ga kreditojemalec lahko privošči. Nanjo vplivajo letni prihodki, obstoječe finančne obveznosti ter nominirani stroški vzdrževanja družinskih članov. Izračun osnove banki poda informacije o višini dohodka za zagotavljanje minimalnega življenjskega standarda ter znesek mesečne anuitete, ki jo bo odobrila glede na izbrane obresti.

pregled-ponudb | Foto:

Kdaj je posameznik kreditno sposoben in kaj vpliva na njegovo kreditno sposobnost?

Koliko ti mora ostati od plače za kredit v letu 2022? Posameznik je kreditno sposoben, ko mu od rednih mesečnih prilivov v zadnjem letu in po plačilu vseh mesečnih obveznosti, vključujoč nov kredit, ostane na računu 76 odstotkov minimalne bruto plače. Ta znesek se je v letu 2022 zvišal s 778,42 evra na 816,57 evra. Čeprav so dohodki ključni, pa niso edini znesek, ki ga zajema kreditna sposobnost. K minimalni plači in finančnim obveznostim je namreč pri kreditni sposobnosti treba upoštevati se vzdrževanje članov gospodinjstva.

Od 1. 3. 2022 so se skladno s povišanjem minimalnega dohodka za 11,63 evra povišale tudi obveznosti za vzdrževane člane, tako da je v primeru kreditojemalca z vzdrževanimi otroki kreditna sposobnost še dodatno zmanjšana. To pomeni, da mora kreditojemalcu za vsakega vzdrževanega otroka poleg 816,57 evra ostati še dodatno 248,92 evra. Če ga vzdržujeta oba starša, se znesek prepolovi, v primeru enostarševske družine pa je treba prišteti 324,86 evra. Vzdrževane osebe v gospodinjstvu so pomembno merilo, saj pomembno znižujejo kreditno sposobnost.

ugoden-stanovanjski-kredit | Foto:

Hitri in potrošniški krediti pri banki Sparkasse brez skritih stroškov

Potrošniški kredit do 35 tisoč evrov z odplačevanjem do sedem let je namenjen manjšim in večjim naložbam, ki težje počakajo na prihranke. Sredstva se največkrat uporabijo za financiranje pokvarjenega avtomobila, prenovo doma ter poplačilo manj ugodnega kredita brez skritih stroškov vodenja kredita ter brez stroškov ocene tveganja kreditojemalca, namenjen pa je tudi samozaposlenim. Najnižji mesečni obrok kredita znaša 20 evrov, odločitev med spremenljivo ali fiksno mero pa je prepuščena kreditojemalcu. Povišanje minimalne plače je kreditno sposobnost nekoliko spremenilo, a pogoj še vedno veleva, da mora na računu ostati 76 odstotkov minimalne bruto plače.

potrosniski-kredit | Foto:

Potrošniški kredit lahko pridobijo obstoječe in nove stranke, ki ob oddaji vloge priložijo kopijo pogodbe o zaposlitvi, nove stranke pa še bančne izpiske oziroma kopije plačilnih list zadnjih 12 mesecev. Hitri kredit je hitrejši in zahteva nekoliko manj dokumentacije, namenjen je zneskom do 12 tisoč evrov z odplačevanjem do pet let. Obstoječe stranke lahko vlogo za hitri kredit oddajo tudi prek mobilne banke.

Banka nato na podlagi izračuna kreditne sposobnosti določi, če je posameznik kreditno sposoben odplačevati za kredit v višini in v dobi, kot je bil zastavljen. Vendar pri izračunu kreditne sposobnosti minimalna plača oziroma 76 odstotkov te ni edina omejitev. Banka Slovenije namreč omejuje kredit tudi med letnim dohodkom kreditojemalca ter letnim stroškom, ki ga nameni odplačevanju kredita. Po pregledu v sistemu Sisbon, kjer so razvidni limiti, poroštva, izvršbe, izterjave in finančni leasingi, banka v roku enega dne odobri kredit. Imate dodatna vprašanja? Vas zanimajo kreditna sposobnost, dvig minimalne plače ter kako ta vpliva na jemanje kredita? Oglasite se v najbližji poslovalnici, kjer vam bodo bančni uslužbenci odgovorili na vsa vprašanja ter vam pripravili individualizirano kreditno ponudbo.

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte