Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
14.41

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Natisni članek

SDH AIK Banka Miodrag Kostić prodaja Gorenjska banka

Sreda, 31. 1. 2018, 14.41

6 let, 2 meseca

"Kostić bi se s prevzemom utegnil izkazati za novega Todorića"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Miodrag Kostić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prodajo Gorenjske banke srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću previdno spremlja tudi slovenska politika. V SMC odgovorne tako opozarjajo, da mora biti prodaja pravno nesporna, medtem ko v SD menijo, da Kostićeva AIK banka ni strateški kupec za osmo največjo slovensko banko. V Levici pa menijo, da bi se Kostić utegnil izkazati za novega Ivico Todorića. Stranka Dobra država si želi predvsem razčistiti ozadje prodaje.

Delničarji Save na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH), Kapitalsko družbo (Kad) in finančnim skladom York so potrdili prodajo Gorenjske banke Miodragu Kostiću pod odloženimi pogoji. Srbski poslovnež bo moral zdaj v slabem mesecu in pol predložiti soglasja vseh regulatorjev in dokazati, da je sposoben izpeljati posel.

Vendar pa se prodaja Gorenjske banke zapleta. Kot smo že pred mesecem dni poročali na Siol.net, je Narodna banka Srbije v nadzoru nad delom AIK banke ugotovila številne nepravilnosti pri poslovanju. AIK banki so tako odvzeli že pridobljeno dovoljenje za pridobitev večinskega deleža v Gorenjski banki.

Ker je v Kostićevi poslovni mreži tudi več kot 20 off-shore podjetij, ustanovljenih bodisi v davčnih oazah bodisi v davčno ugodnejših državah, se v javnosti pojavljajo ne le vprašanja o izvoru Kostićevega denarja, ampak tudi o tem, ali je najbogatejši srbski tajkun primeren strateški lastnik za Gorenjsko banko.

Gorenjska banka s sedežem v Kranju je osma največja slovenska banka. | Foto: Klemen Korenjak Gorenjska banka s sedežem v Kranju je osma največja slovenska banka. Foto: Klemen Korenjak

SMC: Prodaja banke mora biti pravno nesporna

V največji vladni stranki SMC si želijo, da bi bile prodaje državnih podjetij oziroma podjetij v delni državni lasti izpeljane na način, ki je pravno nesporen in prinaša koristi tako državi kot tudi državljanom.

"To velja tudi v primeru Gorenjske banke. Upamo, da so vsi, ki nosijo odgovornost za ta prodajni proces, torej konzorcij lastnikov na eni in Banka Slovenije na drugi strani, opravili svojo nalogo skladno s tem, kar veleva zakonodaja ter ob upoštevanju zaupanja in interesa vseh deležnikov," so prodajo osme največje slovenske banke komentirali v SMC.

SD: AIK banka ni strateški kupec za Gorenjsko banko

V SD medtem poudarjajo, da niso naklonjeni prodaji Gorenjske banke Kostiću: "Po našem mnenju srbska AIK banka ni strateški kupec, zato menimo, da bi bila takšna prodaja potencialno slaba za Gorenjsko banko in njen nadaljnji razvoj."

V SD so prepričani, da bi bila prodaja Gorenjske banke Kostiću slaba popotnica za banko in njen razvoj. | Foto: STA , V SD so prepričani, da bi bila prodaja Gorenjske banke Kostiću slaba popotnica za banko in njen razvoj. Foto: STA ,

Potem ko je srbski bančni regulator umaknil Kostićevo dovoljenje za prevzem Gorenjske banke, v SD pričakujejo, da se pred odločitvijo o prodaji omenjene banke kot skupščina SDH pogovori tudi vlada.

"Pričakujemo, da tudi vsi slovenski regulatorni organi, predvsem pa SDH, opravijo svoje delo. Na podlagi tega naj se odločevalci oziroma prodajalci odločijo za prodajo tistemu, ki bo v prvi meri ščitil interes banke, vseh njenih zaposlenih in komitentov banke," so še sporočili iz SD.

Na drugi strani v DeSUS poudarjajo, da Gorenjska banka ni sistemska banka kot NLB, zato s tega vidika njena prodaja ni sporna. "Mora pa biti postopek voden transparentno in v skladu s pravnim redom, kar pa je stvar nadzornih inštitucij od Banke Slovenije naprej," so sporočili iz DeSUS.

NSi: Pri prodaji državnega premoženja naj se išče strateške kupce

Medtem ko v največji opozicijski stranki SDS prodaje Gorenjske banke ne želijo komentirati, v NSi poudarjajo, da so za prodajo banke odgovorni lastniki: "Komu se bo banka prodala, je stvar lastnikov, ki seveda tudi nosijo odgovornost za svoje odločitve."

Vendar pa hkrati opozarjajo, da mora država za državno premoženje poiskati primerne lastnike. "Že večkrat smo poudarili, naj se pri prodaji državnega premoženja išče strateške kupce, ki bodo obstoječa podjetja še okrepili in razvijali," so še sporočili iz NSi.

Levica: Kostić bi se utegnil izkazati za novega Todorića

V Levici opozarjajo, da bi Miodrag Kostić z nakupom Gorenjske banke lahko postal novi Ivica Todorić. | Foto: STA , V Levici opozarjajo, da bi Miodrag Kostić z nakupom Gorenjske banke lahko postal novi Ivica Todorić. Foto: STA ,

Na drugi strani v opozicijski Levici opozarjajo, Da je prodaja Gorenjske banke le še ena stopnja v provincializaciji Slovenije: "V nekdanji Jugoslaviji je naša največja banka, Ljubljanska banka, zbirala akumulacijo iz celotne Jugoslavije. Zdaj naša domača akumulacija v glavnem odteka v tujino."

Medtem ko denimo v Nemčiji velik del bančnega sektorja ostaja v javni ali zadružni lasti, smo po njihovih besedah v Sloveniji priča diametralno nasprotnemu procesu: "Po predvideni privatizaciji NLB in Abanke ter prodaji Gorenjske banke pri nas ne bo več nobene banke v javni lasti in nobene omembe vredne banke v domači lasti."

Kot dodajo, bi se srbski tajkun Kostić utegnil izkazati za novega Ivico Todorića. "Agrokor si je zlomil zobe prav s prevzemom Mercatorja. Težko je sicer reči, ali bo prav Gorenjska banka tista kost, ki se bo zataknila v grlu srbskega tajkuna, jasno pa je, da so tajkunski imperiji zelo krhki in da njihov propad močno škoduje vsem njihovim delom," so še sporočili iz Levice.

Dobra država zahteva pojasnila o morebitni vpletenosti SDH in Sove

Razjasnitev ozadja prodaje Gorenjske banke zahtevajo tudi v Dobri državi poslanca Bojana Dobovška. Predvsem želijo, da bi se razčistila osebna vpletenost predsednice uprave SDH Lidie Glavina ter celo morebitna vpletenost Slovenske varnostno-obveščevalne agencije. Sumijo namreč, da so organi SDH in kupec neformalno povezani, dvomijo v ustreznost samega posla ter raziskanost izvora kapitala kupca in njegovo kredibilnost.

Ne spreglejte