Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2018,
12.32

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

3

Natisni članek

drugi tir Violeta Bulc

Četrtek, 15. 3. 2018, 12.32

6 let, 1 mesec

Komisarka Bulčeva o drugem tiru: Samo brez panike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

3

Violeta Bulc | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Samo brez panike, sporoča evropska komisarka za promet Violeta Bulc v Slovenijo po odstopu premierja Mira Cerarja, ki ga je sprožila odločitev vrhovnega sodišča za razveljavitev referenduma o drugem tiru. 109 milijonov evrov evropskih sredstev, predvidenih za financiranje projekta, je začasno zamrznjenih, a ne izgubljenih, je poudarila.

Evropska komisija je po besedah Bulčeve seznanjena z odločitvijo vrhovnega sodišča v povezavi z referendumom o drugem tiru in je v stiku s slovensko vlado glede nadaljnjih korakov, ki bodo sledili tej odločitvi. "Rada bi posredovala eno sporočilo v povezavi s tem v Slovenijo - samo brez panike," je poudarila komisarka.

Začasno zamrznjenih 109 milijonov evrov

Slovenija je po navedbah Bulčeve prejela v prvem koraku 44 milijonov evrov sofinanciranja za študije in začetna gradbena dela; ta denar ni predmet odločitve vrhovnega sodišča. V drugem koraku pa je prejela 109 milijonov evrov za nadaljnje financiranje drugega tira. Ta denar je začasno zamrznjen, v komisiji so v stiku s slovensko vlado glede nadaljnjih korakov, nato bodo sprejete nadaljnje odločitve, je pojasnila komisarka.

Komisija za zdaj ne bo ukrepala

V povezavi z načrtovanim podpisom sporazuma v aprilu komisarka poudarja, da je vse odvisno od nadaljnjih korakov slovenske vlade, da aprilski rok ni zadnji, da so pri tako velikih infrastrukturnih projektih zapleti pogosti in da v tem trenutku komisija ne bo ukrepala. Pogoji v povezavi s projektom se po komisarkinih besedah niso nič spremenili, za komisijo je najpomembneje, kako bo končana finančna konstrukcija in kdo bo upravljavec.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje Bulčeva ob tem izpostavlja, da komisija v takšnih primerih nima vnaprej določenih rokov: "Dokler zaupamo partnerju, toliko časa smo se pripravljeni pogovarjati in dogovarjati o morebitnih podaljšanjih roka. Tako da bo vse odvisno od tega, kako se bo naprej razvijala politična situacija v Sloveniji."

Na vprašanje, ali je ta projekt glede na politične težave, s katerimi se sooča, sploh sposoben preživeti, pa Bulčeva odgovarja, da je to še vedno strateško izjemno pomemben projekt, ne samo za Slovenijo, ampak tudi za EU.

Ta projekt je del jadransko-baltskega koridorja, odobren je bil zaradi cestnih zamaškov in pozitivnih učinkov, ki jih pripelje železniška proga, tako da še vedno ostaja prednostni projekt, je izpostavila.

Komisarka upa, da bo Slovenija svoje zaveze v povezavi s tem izpolnila ne glede na to, kdo bo v vladi.

Na vprašanje, ali so v komisiji zaskrbljeni zaradi političnega položaja v Sloveniji, Bulčeva odgovarja, da je v tem trenutku Slovenija še vedno zgodba o uspehu na ravni EU. "Vprašanja so deževala, vendar jaz sem v tem trenutku zelo mirna in verjamem, da je to samo predvolilna situacija. Za nas je izjemno pomembno, da se nadaljuje stabilen razvoj Slovenije," je izpostavila.

O tem, kako bodo trenutne politične razmere v Sloveniji vplivale na pogajanja o NLB in dogodke v povezavi z arbitražo, komisarka ni želela govoriti.

"To je normalna predvolilna situacija. Moje glavno sporočilo v Slovenijo je - brez panike," je še enkrat poudarila in pojasnila, da komisija države v fazi volilne kampanje obravnava drugače in poskuša odprta vprašanja zamrzniti, dokler ne ve, s kom stopa v dialog.

Ne spreglejte