Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
9.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska gospodarska rast

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 9.03

7 let, 2 meseca

Kitajska gospodarska rast na 14-letnem dnu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajsko gospodarstvo, drugo največje na svetu, je leta 2013 raslo z najnižjo stopnjo v zadnjih 14 letih, so pokazali uradni podatki. Kitajski BDP se je povečal za 7,7 odstotka, najmanj po letu 1999.

Stopnja rasti je bila višja od 7,5 odstotka, kot si je zadala vlada, in enaka kot leta 2012. Podatki osvetljujejo izzive, s katerimi se pristojni spoprijemajo pri ohranitvi visoke rasti kitajskega gospodarstva.

Številni analitiki pričakujejo, da se bo gospodarska rast začela upočasnjevati, saj država sprejema korake za odmik od modela, v katerem rast poganjajo investicije, k modelu, v katerem rast poganja domača potrošnja.

Analitiki pričakujejo, da se bo trend počasnega ohlajanja gospodarske rasti na Kitajskem nadaljeval tudi letos, ko nameravajo politiki začeti uresničevati reforme za stabilno gospodarsko rast.

Vladne investicije so bile gonilna sila kitajske rasti v zadnjih letih. Kitajske banke, še posebej štirje največji posojilodajalci v državni lasti, so posojale rekordne vsote denarja v letih po izbruhu svetovne gospodarske in finančne krize z namenom ohranjanja visoke rasti gospodarstva na Kitajskem.

Strah pred slabimi posojili Obstaja strah, da je bil del tega denarja namenjen neproduktivnim investicijam in da banke ne bodo mogle dobiti nazaj teh posojil. Ta t. i. slaba posojila ne bi škodila le kitajskemu bančnemu sektorju, ampak bi vplivala tudi na gospodarsko rast.

Dodaten strah povzroča naraščajoče bančništvo v senci, ko denar posojajo nebančna podjetja. Kritiki opozarjajo, da so z njim posojila manj transparentna in da močno ogrožajo gospodarstvo.

Pristojni so sprejeli več ukrepov za spodbujanje gospodarstva: – prostotrgovinsko območje v Šanghaju, ki velja za preizkus reform na ključnih in do zdaj trdno nadziranih področjih gospodarstva, – odprtje telekomskih ponudb znotraj območja za tuja podjetja, – tuja podjetja bodo lahko v območju izdelovala igralniške konzole in jih prodajala na Kitajskem, – obrestne mere, ki jih določa trg, – podpora bančnim reformam znotraj šanghajskega območja.

Ne spreglejte