Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Dušan Korošec SPAR Mercator nepremičnine

Sreda, 15. 11. 2017, 4.04

6 let, 5 mesecev

Kdo je odvetnik, ki služi z zemljišči za največjo investicijo v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Spar Šiška

Mercator, znan kot najboljši sosed, je vrsto let oviral Spar pri načrtih za gradnjo največjega nakupovalnega središča v Ljubljani, vrednega 150 milijonov evrov. Kako je Spar preskočil največjo oviro in kdo vse se je vpletel v zgodbo? Je bil znani odvetnik, ki je prvotno kupil zemljišče, na katerem bo stal trgovski center, le Sparov posrednik pri nakupu?

Petnajst let trajajoča saga o gradnji Sparovega nakupovalnega centra v Šiški je naposled pred koncem. 

Trenutno največja investicija v Ljubljani, vredna 150 milijonov evrov, bo po načrtih svoja vrata odprla jeseni 2019 – po letih različnih zapletov, ovir in polen, ki so jih Sparu pod noge metali iz Mercatorja. 

Največji slovenski trgovec je Sparove načrte oviral tudi z zemljišči, ki jih je Mercator na območju bodočega Sparovega centra v Šiški kupil v letih 2003 in 2004. 

Zemljišča za oviranje konkurence

Mercator, ki ga je vodil Zoran Janković, je zemljišča uradno kupil zaradi gradnje manjše prodajalne. Pozneje, ko je bil že župan, pa je Janković priznal, da je šlo za oviranje njihovega največjega tekmeca. Prav lastništvo zemljišč na območju Sparovega centra je namreč Mercatorju omogočalo, da je sprožal upravne spore in vlagal pritožbe v številnih postopkih. 

Nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković je priznal, da so zemljišča v Šiški kupili, da bi ovirali gradnjo Sparovega centra. | Foto: Matej Leskovšek Nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković je priznal, da so zemljišča v Šiški kupili, da bi ovirali gradnjo Sparovega centra. Foto: Matej Leskovšek Pri tem je bil najboljši sosed več kot uspešen. Že na občinski prostorski načrt, ki bi mu dovoljeval gradnjo, so v Sparu čakali osem let – do leta 2010. Še dodatnih pet let, do maja 2015, je porabil za pridobitev gradbenega dovoljenja. 

Temu so sledile nove pritožbe sosedov, najprej na resorno ministrstvo, potem pa še na upravno sodišče. Gradbeno dovoljenje je tako postalo pravnomočno šele lani, natanko 1971 dni od vložitve. 

Kupec – odvetnik, vpleten v privatizacijske zgodbe

Mercator je pred meseci zemljišča, ki jih očitno ne potrebuje več, prodal – in to Dušanu Korošcu, enemu od bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je bil vpleten v številne privatizacijske in druge zgodbe. Med njegovimi strankami so na primer nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar in drugi nekdaj vplivni gospodarstveniki. Korošec pa ga je nato očitno še hitreje prodal.

To je bil očitno eden od zadnjih poslov, ki jih je Mercator še pripravil v obdobju, ko ga je vodil Toni Balažič.  | Foto: STA , To je bil očitno eden od zadnjih poslov, ki jih je Mercator še pripravil v obdobju, ko ga je vodil Toni Balažič. Foto: STA , Iz dokumentov, ki smo jih pridobili na Siol.net, je razvidno, da sta Mercator in podjetje Alea Inženiring, ki je v lasti Dušana Korošca in njegove družine, kupoprodajno pogodbo podpisala 7. aprila letos. 

"Zemljišča sem kupil, ker cene v Ljubljani strmo rastejo"

Dušan Korošec je eden od bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je bil vpleten v številne privatizacijske in druge zgodbe.  | Foto: Mediaspeed Dušan Korošec je eden od bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je bil vpleten v številne privatizacijske in druge zgodbe. Foto: Mediaspeed Koliko je novi lastnik plačal Mercatorju za približno štiri tisoč kvadratnih metrov zemljišč, ni znano. Korošec je zatrdil, da so zemljišča v Šiški kupili kot del svoje naložbene strategije za ceno, ki je poslovna skrivnost. Leta 2004 je Mercator zanja po nekaterih informacijah odštel dva milijona evrov. 

Zakaj se je odločil za nakup zemljišč in ali morda deluje v navezi z vnaprej znanim končnim lastnikom, Korošec v začetku novembra ni želel povedati. "Odločitvi o nakupu je botrovalo predvsem dejstvo, da cena zemljišč v Ljubljani v zadnjem času strmo raste," je dodal.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je Korošec deloval usklajeno s SES.

Novi center v Šiški: pet nadstropij, 90 trgovin in restavracij 

Novi center Spar Šiška se bo razprostiral na 32 tisoč kvadratnih metrih površin, v petih nadstropjih pa bo predvidoma 90 trgovin in restavracij. 

Pritličje in 1. nadstropje bosta namenjena trgovinam, 2. nadstropje bo obsegalo restavracije oziroma tako imenovani food court z izhodom na streho, kjer se bodo izvajale različne aktivnosti, tudi športne. V kletni parkirni hiši bo prostora za okoli 1.600 vozil.

"Trenutno izvajamo izkop in zaščito gradbene jame ter manjše rušitve. Sočasno se ureja tudi prometna in komunalna infrastruktura. Takoj ko bo izkopana gradbena jama, začnemo graditi objekt," je pojasnil Toni Pugelj.

Pri gradnji centra, ki se je začela letos poleti, bo sodelovalo od tisoč do 1.500 delavcev, njegovo odprtje pa bo prineslo okoli 700 novih delovnih mest.

Nakupovalni center bo po navedbah investitorjev moderno urbano središče, namenjeno družinam, z zelenimi in športnimi površinami na strehi. Projektirali so ga v avstrijskem arhitekturnem biroju ATP Arhitekti in inženirji. | Foto: Nakupovalni center bo po navedbah investitorjev moderno urbano središče, namenjeno družinam, z zelenimi in športnimi površinami na strehi. Projektirali so ga v avstrijskem arhitekturnem biroju ATP Arhitekti in inženirji.

Se je Korošcu s prepisom lastništva mudilo … 

Že pred nakupom zemljišča je Korošec vedel, komu ga bo prodal - podjetju Nepra, članu skupine Sparova evropska nakupovalna središča (SES), ki je uradni investitor v nakupovalni center v Šiški.

Dokumenti potrjujejo, da Korošec že ob nakupu zemljišča ni bil pripravljen dolgo časa čakati na "strmo rast cen zemljišč" v Ljubljani. Iz neznanega razloga se mu je namreč s prepisom lastništva zelo mudilo:

  • že nekaj tednov po nakupu zemljišč je namreč na zemljiško knjigo poslal urgenco, v kateri je pristojna sodišča pozval k takojšnjemu reševanju predloga za vpis lastninske pravice. To se je zavleklo zaradi predhodnega poizkusa vknjižbe ene od Mercatorjevih hipotek,
  • manj kot 14 dni po prvem dopisu je Korošec zaostril komunikacijo s sodiščem. Poudaril je, da jim zaradi "nerazumno dolgega postopka (…) nastaja ogromna škoda".

Zemljišča v Šiški, na katerih bo zraslo novo nakupovalno središče. | Foto: Google Zemljevidi Zemljišča v Šiški, na katerih bo zraslo novo nakupovalno središče. Foto: Google Zemljevidi

… ker je bil le posrednik?

Korošca so zapleti s prepisom lastništva očitno ovirali pri preprodaji zemljišča. 

Le slaba dva meseca po podpisu pogodbe med Mercatorjem in Korošcem je podjetje Nepra najprej začelo postopek vpisa hipoteke na zemljiščih. Šlo je za 3,5 milijona evrov vredno kratkoročno posojilo Koroščevemu podjetju po 0,7-odstotni obrestni meri. 

Projekt Spar Šiška vodi Toni Pugelj, direktor Cityparka, največjega nakupovalnega središča pri nas. | Foto: STA , Projekt Spar Šiška vodi Toni Pugelj, direktor Cityparka, največjega nakupovalnega središča pri nas. Foto: STA , Še v začetku meseca je Toni Pugelj, direktor Cityparka, največjega nakupovalnega središča pri nas, ki vodi tudi projekt Spar Šiška, za Siol.net zatrdil, da "omenjena zemljišča niso vključena v projekt, saj niso v naši lasti in nimajo nobene povezave z našim načrtovanim projektom in objektom, za katerega smo pridobili gradbeno dovoljenje". 

Zakaj Mercator zemljišč ni prodajal neposredno?

Pred manj kot tednom dni pa se je Nepra uradno vpisala kot lastnica teh zemljišč. V lasti Dušana Korošca so bila le nekaj mesecev.

Zakaj torej Mercator zemljišč ni prodal neposredno investitorju, ki je gradil Sparov center? "Omenjena zemljišča je v preteklosti Mercator kupil za svojo osnovno dejavnost. Razmere so se nato spreminjale in zdaj Mercator tudi s prodajo neosnovnega premoženja razdolžuje in pridobiva sredstva za nov investicijski zagon," so nam odgovorili v Mercatorju. 

"Prodajo konkretnega zemljišča smo končali v skladu z notranjimi predpisi in prakso, ki jo izvajamo," so dodali v Mercatorju.

Ne spreglejte