Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
14.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Sava Re zavarovalnice Sergej Simoniti AZN

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 14.56

6 let, 6 mesecev

Kdo bo preganjal goljufive zavarovalne posrednike?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Toni Balažic, Denis Mancevič, Blaž Brodnjak, Sergej Simoniti, Janez Škrabec | Foto STA

Foto: STA

Iskanje novega prvega moža Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) se uradno začenja.

Na ministrstvu za finance so, kot smo napovedali, objavili javni natečaj, s katerim bodo poskušali najti ustrezno osebo, ki bi prevzela vodenje agencije. Z začetkom prihodnjega leta namreč poteče mandat zdajšnjemu direktorju Sergeju Simonitiju.

Vodenje agencije je prevzel leta 2012, potem ko je premagal svojega predhodnika Mihaela Permana. Njegov šestletni mandat so zaznamovali:

Simoniti: Ne vem, ali bom kandidiral

Simoniti še ne ve, ali se bo potegoval za nov šestletni mandat. "V prihodnjih dneh se bom odločil, ali bom oddal kandidaturo," je dejal za Siol.net.

Ministrstvo za finance pod vodstvom Mateje Vraničar Erman išče novega direktorja AZN. | Foto: STA , Ministrstvo za finance pod vodstvom Mateje Vraničar Erman išče novega direktorja AZN. Foto: STA , Za prijavo na razpis ima 14 dni časa oziroma do 11. julija. Med kandidati bo nato izbirala posebna natečajna komisija, v kateri prevladujejo osebe s finančnega ministrstva pod vodstvom Mateje Vraničar Erman. Člani komisije so:

  • Andrej Verhovnik Marovšek, generalni sekretar na ministrstvu, 
  • Urška Cvelbar, generalna direktorica direktorata za finančni sistem, in
  • Vid Jakulin, profesor na ljubljanski pravni fakulteti.

Pogoji za vodenje AZN

Kandidati morajo imeti najmanj deset let delovnih izkušenj in biti priznani strokovnjaki s področja financ ali gospodarskega prava.

Novi direktor AZN ne bo smel biti (več) član nadzornega sveta v kateri od slovenskih zavarovalnic. Prav tako ne sme imeti v lasti njihovih delnic. Funkcija tudi ni združljiva s položajem ali delom v političnih strankah.

Mandat v znamenju hrvaškega Adrisa in Save Re

Četudi se Simoniti ne bo odločil za kandidaturo, bo še pred odhodom z AZN moral sprejeti pomembno odločitev, ki bo krojila domači zavarovalniški trg.

AZN bo namreč v prihajajočih mesecih odločal o vlogi hrvaškega Adrisa za povečanje deleža v Savi Re. Adris si že dalj časa (neuspešno) prizadeva za prevzem naše največje pozavarovalnice in lastnice zavarovalnice Sava. 

Sava re | Foto: STA , Foto: STA , Hrvati, ki obvladujejo 20 odstotkov delnic Save Re, so že lani oddali vlogo za povečanje deleža v Savi Re tik pod prevzemni prag, ki znaša 33 odstotkov. Država ima na drugi strani skupaj s pokojninskimi in vzajemnimi skladi v rokah okoli 40 odstotkov delnic.

Ob zadnjem odločanju o vlogi za povečanje deleža v Savi Re naj bi bil Simoniti naklonjen Adrisu, a njegovega mnenja niso delili nekateri preostali člani strokovnega sveta AZN. Ta je na koncu soglasno odločil, da zavrne vlogo, ki sta jo podala Adris in Croatia Osiguranje. Razlog je bila Croatia Osiguranje in njena prevelika izpostavljenost do hrvaških državnih obveznic.

Toda hkrati je svet AZN pod vodstvom Simonitija nakazal Adrisu, kako si lahko odpre vrata v Slovenijo – da vlogo na AZN pošlje sam, torej brez Croatia Osiguranja. Kot smo razkrili, je to tudi naredil.

Tomažič menjal Ivanušiča, AZN rušil Tomažiča

Medtem ko je Adris (neuspešno) prepričeval AZN, se je ta (ne)namerno vmešala v zgodbo o zamenjavi dolgoletnega predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča.

Medtem ko je nadzorni svet Save Re poskušal razrešiti Ivanušiča zaradi domnevno spornega nakupa nekdanje poslovne stavbe ACH, je AZN proti prvemu nadzorniku Branku Tomažiču sprožil postopek preverjanja primernosti za člana nadzornega sveta.

Nekdanja prvi mož in prvi nadzornik Save Re Zvonko Ivanušič in Branko Tomažič. | Foto: STA , Nekdanja prvi mož in prvi nadzornik Save Re Zvonko Ivanušič in Branko Tomažič. Foto: STA , Razlog je bila njegova domnevna prezadolženost. Zaradi poslov z nekdanjo Probanko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zanj zahtevala uvedbo osebnega stečaja zaradi 400 tisoč evrov dolga. Po Ivanuševičevi razrešitvi je AZN tudi izdala odredbo, po kateri Tomažič ne izpolnjuje pogojev za nadzorniško funkcijo.

Tomažič je nato raje sam odstopil, čeprav se po skoraj letu dni njegov osebni stečaj še vedno ni začel.

Kapitalske zahteve ...

Pred novim direktorjem AZN je veliko dela.

Spremljati bo moral, ali se slovenske zavarovalnice držijo novih pravil, ki jih je prinesla direktiva Solventnost II. Sodeč po izkušnjah drugih držav bo to trajalo še vsaj nekaj let.

Trenutno je sicer vseh 18 zavarovalnic na slovenskem trgu kapitalsko ustreznih, njihov presežek pa v povprečju za 261 odstotkov presega minimalne kapitalske zahteve nove evropske direktive.

Že lani so v agenciji napovedali, da bodo še ostreje nadzirali zavarovalnice in prodajne agente, osveščali potrošnike in spremljali pritožbe zavarovancev. Pri svojem delu so namreč zaznali več napak pri prodaji zavarovalnih produktov.

... in posredniki

Spomnimo, da so inšpektorji AZN leta 2011, torej še pred prihodom Simonitija, opravili nadzor nad Zavarovalnico Maribor (ZM) in njenimi zavarovalno-posredniškimi družbami ter ugotovili nepravilnosti pri sklepanju zavarovanj.

AZN | Foto: STA , Foto: STA , V ZM so namreč zavarovance novačili prek zastopnikov brez licenc. To naj bi bila pogosta praksa v Sloveniji, verjetno zaradi hude konkurence, ki vlada na področju življenjskih zavarovanj. Zavarovalnice so se namreč tedaj spopadale z visokim upadom premij.

Nedavno je AZN izdala tudi stališče glede vloge upravnika večstanovanjskih stavb pri sklepanju premoženjskega zavarovanja. Po razlagi agencije upravniki, ki zdaj tržijo premoženjska zavarovanja, tega ne bi smeli več početi. 

Pred AZN je še en izziv. V bližnji prihodnosti bodo zavarovalnice pri trženju produktov vedno bolj uporabljale nove tehnologije, kar jim bo omogočalo, da natančneje spoznajo svojega potrošnika in mu prilagodijo zavarovalno premijo.

Ne spreglejte