Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
17.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDH Telekom Slovenije Rajko Pirnat

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 17.08

7 let, 2 meseca

Kakšen je pravni vidik nedeljske odločitve Cerarjeve vlade?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je vlada na nedeljski izredni seji odločitev o prodaji Telekoma Slovenije vrnila v ponovno obravnavo nadzornikom SDH, smo preverili, kaj lahko ti naredijo. Znova se bodo sestali v sredo.

Vlada ves čas poudarja, da je Slovenski državni holding (SDH) samostojna institucija, ki je ustanovljena prav za samostojno in neodvisno odločanje o upravljanju državnih kapitalskih naložb. To v skladu z zakonom obsega tudi odločitev o prodaji Telekoma Slovenije, ki jo je državni zbor sprejel poleti 2013.

A nadzorni svet SDH je v četrtek odrekel soglasje potrditvi prodaje Telekoma Slovenije. Pri tem se je skliceval na zakon o gospodarskih družbah, ki po zavrnitvi soglasja o poslovni odločitvi upravi družbe omogoča, da opredelitev o poslovni odločitvi zahteva od skupščine. V primeru SDH je skupščina vlada.

SDH ni vezan na navodila politike in je v celoti odgovoren za svoje odločitve Kot pravi pravnik Rajko Pirnat, je vlada s sklepi, ki jih je sprejela na nedeljski seji, upravo in nadzorni svet SDH opozorila, da mora izvesti svoje zakonske naloge in da zakon o slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1) posebej poudarja, da pri tem organi SDH niso vezani na navodila državnih organov. So pa v celoti odgovorni za svoje odločitve.

"S tem se je treba v celoti strinjati in 293. člena zakona o gospodarskih družbah ni mogoče uporabiti kot podlago za to, da bi se organi SDH izognili zakonskim obveznostim in odgovornostim," pojasnjuje Pirnat. Ta člen zakona namreč določa, da skupščina ne more odločati o vprašanjih vodenja poslov, razen če tega ne zahteva poslovodstvo. A v tem primeru je po Pirnatovih besedah bolj relevanten predpis ZSDH-1.

SDH mora nadaljevati postopek Pri tem dodaja, da odločitve vlade kot skupščine SDH ni mogoče razumeti drugače kot tako, da organom SDH nalaga, naj nadaljujejo postopek odločanja o razpolaganju z naložbami v Telekomu Slovenije. To morajo tako ali tako storiti že na podlagi zakona in sklepa državnega zbora.

V pravni utemeljitvi vlade, s katero odločanje o Telekomu Slovenije prelaga nazaj na SDH, pa je vlada sklenila še dvoje. Prvi sklep SDH nalaga, da mora v pogodbena razmerja, ki sestavljajo prodajo delnic, vključiti opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža Sečoveljskih solin po določeni ceni. Drugi sklep pa je, da se vlada strinja z razporeditvijo tveganj v zvezi z obstoječimi tožbenimi zahtevki proti Telekomu Slovenije.

Mogočih je več odločitev "Kako se bodo odločili nadzorniki SDH, je težko napovedovati, saj lahko sprejmejo različne odločitve. A vprašanje je, kako se bo nanje odzval britanski Cinven," je prepričan. Meni še, da ni pravne podlage, da nadzorniki SDH žogico znova vrnejo vladi. Se pa po njegovem mnenju lahko stvari do sredinega odločanja še zelo zapletejo, napoveduje Pirnat.

Ne spreglejte