Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

7

Natisni članek

Lek Novartis naložba

Četrtek, 28. 6. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Kaj se dogaja z Lekom, da so Korošci zaskrbljeni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

7

Lek, Prevalje | Foto Lek

Foto: Lek

Izgradnja nove Lekove tovarne na Prevaljah, njegove največje naložbe v Sloveniji do zdaj, je pod velikim vprašajem. Na občini so zaskrbljeni, da so morda ogroženi tudi obstoječa proizvodnja in delovna mesta.

Ljubljanski Lek je (začasno) zaustavil 105-milijonsko izgradnjo nove tovarne na Prevaljah, v kateri bi zaposlili 150 ljudi in v kateri bi izdelovali antibiotik amoksiklav, eno njihovih najpomembnejših zdravil.

"V okviru Novartisove globalne strategije proizvodnih dejavnosti poteka podroben pregled prihodnosti nove zgradbe," so v Leku potrdili.

Za to so se po neuradnih informacijah odločili zaradi vedno večjih pritiskov na cene in konkurence na trgu generikov, na katerem deluje Lek, uvedbe carin v ZDA, pa tudi zaradi nejasne usode Sandoza, lastnika Leka. Zanj bi lahko Novartis že kmalu iskal novega lastnika.

Župan Prevalj Matija Tasič je zaskrbljen zaradi zaustavitve gradnje nove Lekove tovarne. | Foto: Lek Župan Prevalj Matija Tasič je zaskrbljen zaradi zaustavitve gradnje nove Lekove tovarne. Foto: Lek Končno odločitev o projektu bodo predvidoma sprejeli jeseni. Če bi v Leku od njega odstopili, pa bi to pomenilo hud udarec za Koroško, kjer so že desetletja eden od najpomembnejših zaposlovalcev. V obstoječi tovarni je zaposlenih okoli 250 ljudi.

"Skrbi nas, da so brez te investicije ogrožena tudi obstoječa delovna mesta in obstoječa proizvodnja!" je za Siol.net povedal župan Prevalj Matija Tasič.

Lek: Jeseni bo sprejeta odločitev

V Leku mirijo. Poudarjajo, da je ena od možnosti tudi nadgradnja projekta in uvedba tako imenovane kontinuirane proizvodnje, pri kateri testiranje in sproščanje izdelkov poteka med samo proizvodnjo. To bi prineslo prihranke pri materialu, energiji, času in transportu.

"Čeprav na končno odločitev še čakamo, smo veseli, da se ta možnost proučuje, saj to pomeni, da sta naša potencial in prispevek k Novartisovi proizvodni mreži cenjena," so povedali v Leku. Odločitev o tem bo sprejeta predvidoma do konca oktobra.

Do takrat bodo dokončali objekt, katerega gradnjo so začeli lani poleti, brez izvedbe instalacij in druge opreme. "Trenutno je v montaži strešna konstrukcija, v izgradnji pa je tudi prizidek kletnih prostorov," so povedali v Leku.

Novice Novartis je do zdaj v Slovenijo vložil več kot 1,44 milijarde evrov

"Izjemno pomembna naložba za regijo"

Kljub temu so na občini Prevalje, ki je v stikih tako z vodstvom Leka kot vodstvom tovarne na Prevaljah, upravičeno zaskrbljeni.

V Leku so po besedah župana Tasiča že sprejeli določene ukrepe, ki kažejo, da so 105-milijonski projekt postavili na hladno. Opozoril je, da želijo v Leku prekiniti sporazum, po katerem bi financirali izgradnjo dodatnih kapacitet na čistilni napravi Prevalje, da bi lahko nato nanjo priključili svojo fekalno kanalizacijo.

Proizvodni objekt na Prevaljah, ob katerem naj bi zrasla nova tovarna. | Foto: Lek Proizvodni objekt na Prevaljah, ob katerem naj bi zrasla nova tovarna. Foto: Lek Še enkrat je poudaril, da je "omenjena naložba izjemno pomembna tako za občino Prevalje, kot tudi za Mežiško dolino in Koroško kot celoto, saj bi dobilo novo zaposlitev preko 150 novih delavcev".

Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom tudi pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga do zdaj na Koroškem ni bilo, gimnazija pa ga bo začela izvajati letošnjo jesen.

V občini je sicer brezposelnost nekoliko višja od državnega povprečja in po zadnjih podatkih znaša 8,5 odstotka. Na zavodu je registriranih 235 oseb. Mnogo bolje kaže v celotni upravni enoti Ravne na Koroškem, ki ima relativno nizko 7,7-odstotno brezposelnost. V zadnjem času sicer več velikih zaposlovalcev v regiji zmanjšuje število zaposlenih.

Pozimi uradni razlog: Nizke temperature in delovna nezgoda

Informacije o zaustavitvi gradnje tovarne na Prevaljah smo pri Leku preverjali že na začetku letošnjega leta.

Takrat so nam pojasnili, da so februarja res zaustavili gradbena dela na objektu, in sicer zaradi obilice snega in zelo nizkih temperatur. Marca pa da so bila gradbena dela v celoti ustavljena zaradi delovne nezgode na gradbišču.

Nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep ob začetku gradnje na Prevaljah. | Foto: STA , Nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep ob začetku gradnje na Prevaljah. Foto: STA , Ko je izvajalec ustrezno izboljšal pogoje za delo, "smo 26. marca ponovno odprli gradbišče. V času ustavitve gradbenih del smo nadaljevali rušitvena dela preostalih objektov".

Spomnimo, da je temeljni kamen za novo tovarno aprila lani položil Vojmir Urlep, ki pa je vmes že zapustil položaj predsednika uprave Leka. Namesto njega je vodenje Leka prevzel Zvonko Bogdanovski, ki je v Sandozu vodil skupino držav Jugovzhodna Evropa/Skupnost neodvisnih držav.

Lek
Novice Nadzorni svet Leka imenoval novo upravo

Novartis ima novega šefa in novo pot

Ponovni razmislek o usodi nove tovarne na Prevaljah bi lahko bil tudi posledica zamenjave na vrhu švicarskega koncerna, posrednega Lekovega lastnika.

Po sedmih letih se je namreč poslovil glavni izvršni direktor Novartisa Joseph Jimenez in vodenje konec januarja predal Vasantu Narasimhanu. Ta je nemudoma izpeljal več kadrovskih zamenjav in tudi napovedal večje spremembe in reorganizacijo poslovanja.

Vasant Narasimhan, novi glavni izvršni direktor Novartisa.
 | Foto: Reuters Vasant Narasimhan, novi glavni izvršni direktor Novartisa. Foto: Reuters Že nekaj tednov po tem, ko je Narasimhan prevzel vodenje koncerna, so v finančnih krogih zaokrožile govorice, da Novartis zaradi zaostrenih razmer na ameriškem trgu razmišlja o prodaji svoje generične divizije Sandoz, katere del je tudi ljubljanski Lek.

Narasimhan je to pozneje zanikal, a hkrati opozoril, da je trg generikov pod velikim cenovnim pritiskom, ogroža pa jih tudi velika konkurenca iz Kitajske in Indije. Za zdaj preučujejo vse možnosti, vendar niso sprejeli še nobene odločitve, je poudaril.

Prvi mož Novartisa je posebej izpostavil, da bodo pazljivi pri nadaljnjih investicijah.

Konec marca letos se je Novartis z britanskim GlaxoSmithKline dogovoril o izstopu iz skupnega projekta zdravil široke uporabe. Za svoj delež bo prejel več kot deset milijard evrov, ki jih bo usmeril v raziskave in razvoj, predvsem novih originalnih zdravil.

Novartis
Novice Lastnik Leka z milijardnim dobičkom

Ameriški trg velika slabost svetovnih generikov

Glavna težava za švicarski koncern in njegovo generično divizijo so ZDA, kjer je v prvem četrtletju letos ustvaril bistveno slabše rezultate kot drugod po svetu.

Na upadajočem ameriškem trgu je Sandoz resda malenkost povečal prodajo, vendar je doživel visok upad marž, saj so se zaradi velike konkurence drastično znižale cene.

Lek, Ljubljana | Foto: Lek Foto: Lek

Zaostruje se tudi trgovinski spor med ZDA in državami Evropske unije.

Novartis je že oktobra lani napovedal, da bo do konca naslednjega leta zaprl tovarno v mestu Broomfield v zvezni državi Kolorado in proizvodnjo prenesel v sestrsko tovarno na drug konec ZDA, v Severno Karolino. Brez dela bo ostalo 450 ljudi.

"Odločili smo se, da bomo ukinili ali zmanjšali proizvodnjo določenih izdelkov, saj ti na zasičenem trgu niso več konkurenčni," so v Novartisu utemeljili odločitev.

Tako kot drugi farmacevtski velikani se tudi v švicarskem koncernu želijo z generičnih zdravil bolj osredotočiti na razvoj drugih, bolj kompleksnih zdravil, pri katerih je tudi višji zaslužek.

Lek, Prevalje | Foto: Lek Foto: Lek

Konkurenca na veliko odpušča

V Novartisu se verjetno želijo tudi izogniti težavam, v katere je zašla izraelska Teva, največja izdelovalka generičnih zdravil na svetu, ki je tudi lastnica hrvaške Plive.

Teva je konec lanskega leta napovedala obsežen program zmanjševanja stroškov, v katerem bo letos zaprla več tovarn in odpustila kar četrtino vseh zaposlenih. Na cesti naj bi končalo 14.000 ljudi.

Drastičnih rezov se je sicer lotil novi glavni izvršni direktor Kare Schultz. S tem bi Tevi omogočil lažje pokrivanje dolgov, ki si jih je nakopala s 40 milijard ameriških dolarjev težkim prevzemom generične divizije Actavisa.

Lek od države že prejel 1,5 milijona evrov

Ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška je Leku za novo tovarno na Prevaljah odobrilo sedem milijonov evrov državne subvencije.

Slabo četrtino tega, 1,5 milijona evrov, je ministrstvo izplačalo že decembra lani. Letos naj bi Lek prejel še dva milijona evrov, prihodnje leto pa preostalih 3,5 milijona evrov.

Kakšne obveznosti ima Lek na podlagi pogodbe z državo in ali bo morebiti moral vračati že dodeljena sredstva, ni znano.

Najvišji prihodki v zgodovini

Ljubljanski farmacevt je lani dosegel največji obseg prodaje v svoji zgodovini.

Ustvaril je 950 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot leta 2016. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je znašal rekordnih 166 milijonov evrov, čistega dobička pa je bilo za dobrih 83 milijonov evrov.

Lek ni le pomemben zaposlovalec, ampak tudi eden največjih investitorjev v državi. V zadnjih štirih letih je za širitev in nadgradnjo proizvodnje namenil kar okoli 330 milijonov evrov, samo lani več kot 80 milijonov evrov.

Ne spreglejte