Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
11.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pomoč država stečaj

Četrtek, 13. 6. 2013, 11.14

7 let, 2 meseca

Kaj je potopilo Sveo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada ima ključ, da zapre ali reši zagorsko proizvajalko kuhinj z več kot šestdesetletno tradicijo, Sveo.

Svejini delavci sicer stavkajo že od ponedeljka. Podjetje pa ima za okoli 11 milijonov evrov dolgov, ne samo bančnih obveznosti, ampak tudi zaostalih obveznosti do delavcev v obliki neizplačanih plač in regresa ter do svojih dobaviteljev, med katerimi so številni Svejini dolgoletni partnerji. Kot je v preteklih dneh že večkrat povedala generalna direktorica Svee Sonja Klopčič, bi bila državna pomoč v višini okoli 1,4 milijona evrov (posojilo ali poroštvo) le prvi korak h koreniti sanaciji in prestrukturiranju podjetja, ki zaposluje še 180 delavcev. Prepozen odziv na izbruh krize in zmanjšanja naročil Zagorska Svea, ki je pred krizo ustvarjala tudi po skoraj 20 milijonov letne realizacije, je globoko potonila. Kje so torej razlogi, da je nekdaj uspešno kuhinjsko podjetje, katerega kuhinje so krasile marsikatero evropsko stanovanje, pa ne le v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer je Svea v zadnjih letih prodala glavnino svojih izdelkov? Poznavalci še ene tragične podjetniške zgodbe opozarjajo, da je vzrokov za zdajšnji biti ali ne biti zagorskega podjetja več! Vsekakor je primarni razlog, da se je podjetje, ki ga je še do konca leta 2011 vodil njegov dolgoletni direktor Miroslav Štrajhar, najbrž prepozno odzvalo na realnost krize, na vse večje padanje kupne moči prebivalstva in zato posledično tudi zmanjševanje naročil. Čeprav je treba priznati, da so zaradi na novo nastalih pogojev, ko je recesija vse bolj rezala naročila, že leta 2009 zmanjšali število delavcev za okoli 70.

Poplave leta 2010 dodatno prizadele Sveo! Med dejavniki, ki so pripeljali do današnjega skoraj brezizhodnega položaja, so zagotovo tudi katastrofalne poplave jeseni 2010, ko je voda dodobra zalila tudi novo, najsodobnejšo proizvodno linijo v Svei, kar je povzročilo nemalo stroškov (proizvodnja menda ni bila zavarovana za primere poplav) in večmesečno prisilno ustavitev omenjene linije. Po realnih ocenah je vodna ujma podjetju, ki je takrat zaposlovalo okoli 230 delavcev, povzročila za okoli štiri milijone evrov škode. Padanje realizacije in vse večja zadolženost vse bolj potapljali Sveo! Vse nižja letna realizacija, ki je padla celo na okoli sedem milijonov evrov, in rastoča zadolženost sta podjetje vse bolj potapljali. Ko je konec leta 2011 v Sveo kot krizna menedžerka prevzela Sonja Klopčič, ki je v Zagorje prišla iz trebanjskega Trima, je obljubljala optimizacijo vseh procesov in preusmeritev h kupcu. Pomembna dodana vrednost pa naj bi postali inženirski posli opremljanja hotelov, študentskih domov, bolnišnic … Kupce naj bi iskali tudi zunaj Evrope. Tudi rošada vodstva ni prinesla pozitivne spremembe! Novi direktorici očitno kljub visokoletečim obljubam ni uspelo obrniti negativnega trenda in podjetje se je znašlo na razpotju. Za to naj bi bila po mnenju mnogih kriva tudi precejšnja tehnološka zaostalost zagorskega kolektiva, ki vse težje sledi cenovno nižji konkurenci proizvajalcev z Vzhoda. Ta hip ima podjetje za okoli 700 tisočakov evrov naročil, ki pa jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala – sestavnih delov za kuhinje tudi lesa je praktično zmanjkalo.

Če bo vlada odobrila poroštvo, je to le prvi korak k rešitvi zagorskega podjetja Če država (beri: vlada) danes prižge zeleno luč za 1,4-milijonsko posojilo oziroma poroštvo, je to zgolj prvi korak reševanja Svee. Da vsaj deloma poplača zaposlene, pa delno tudi dobavitelje, bi v prihodnjih dneh spet lahko stekla proizvodnja. Potem pa je treba podjetju zagotoviti še nekaj milijonov evrov – ocena je okoli tri milijone evrov in pol –, ki bi podjetju omogočili celovito sanacijo in prestrukturiranje. "Če bo uspelo, bi podjetje z novimi naročili dolgoročno lahko zaposlovalo okoli 120, morda 130 delavcev," je prepričan predsednik sindikata Antonio Buovski. Ob tem pa ne pozabi povedati, da terjatve delavcev v primeru stečaja niso zaščitene …

Ne spreglejte