Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Hrvaška Odvetniška zbornica Slovenije informacijski pooblaščenec Euro Parking Collection Mitja Jelenič Novak

Četrtek, 20. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kaj je doletelo odvetnico, ki je izterjevala neplačane parkirnine na Hrvaškem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Dubrovnik | Foto STA

Foto: STA

Kaj storiti, če boste v prihodnjih mesecih prejeli poziv za plačilo računa neplačane parkirnine na Hrvaškem? Zakaj morate, ko ga boste prejeli, vsaj dvakrat pogledati, kdo ga pošilja? In kaj o tem vprašanju pravi vlada?

Slovenski državljani, ki na Hrvaškem niso plačali parkirnine, že skoraj dve leti na svoje domove prejemajo pozive za njihovo plačilo. Ti običajno pridejo z dveh naslovov.

  • Iz različnih odvetniških pisarn iz Slovenije, ki jih najamejo javni in zasebni lastniki ali upravljavci parkirišč na Hrvaškem. Te so k znesku kazni prištele še stroške postopka, ki so bili v nekaterih primerih celo nekajkrat višji od zneska neplačane parkirnine.
  • Iz londonskega podjetja Euro Parking Collection (EPC), ki so mu lastniki in upravljavci parkirišč na Hrvaškem v zadnjih dveh letih prepustili izterjavo neplačanih parkirnin. 

Oba načina izterjave sta sporna. Slovenski državljani, ki so prejeli pozive, imajo zato več razlogov, da plačilo v zahtevani višini izpodbijajo.

Na tej spletni povezavi so objavljeni podatki, za katere občine in upravljalce cest podjetje Euro Parking Collection izterjuje neplačane parkirnine in cestnine -> https://www.epcplc.com

Odvetnica k petim evrom parkirnine prištela še 50 evrov stroškov … 

V uredništvu Siol.net smo tako pridobili dokument, ki dokazuje, da odvetniki, ki zastopajo hrvaške lastnike in upravljavce parkirišč, plačnikom globe ne bi smeli zaračunavati še stroškov odvetniških in materialnih storitev. 

Gre za odločbo disciplinske komisije Odvetniške zbornice Slovenije v postopku proti odvetnici iz Ljubljane (njeno ime hranimo v uredništvu). Ta je že leta 2015 na naslove več posameznikov v Sloveniji poslala pozive k plačilu globe za neplačane parkirnine, ki so znašale od pet do devet evrov. K vsakemu pozivu pa je prištela še 50 evrov stroškov, ki naj bi jih imela z izterjavo. 

… in zato dobila dva tisoč evrov kazni

Ljubljanski odvetnik Mitja Jelenič Novak je zahteval disciplinski postopek proti odvetnici. | Foto: STA , Ljubljanski odvetnik Mitja Jelenič Novak je zahteval disciplinski postopek proti odvetnici. Foto: STA , Gre za prakso, ki jo je odvetniška zbornica označila za nedopustno, saj:

  • je bila višina "odvetniških in materialnih" stroškov nesorazmerna z višino izterjane globe. Odvetnica tako svojih storitev ni zaračunala "pravično in razumno", kar je eden od namenov kodeksa odvetniške poklicne etike;
  • teh stroškov dolžnikom ni v ničemer pojasnila. Zbornica je v disciplinskem postopku ugotovila, da jim je zaračunala kar pavšal;
  •  s tem je pomagala pritiskati na prejemnike opominov, ki verjetno niso vedeli, da jim teh ni treba plačati, dokler tako ne odloči sodišče.

Zbornica je odvetnici zaradi kršitve dolžnosti pri opravljanju poklica izrekla dva tisoč evrov globe. 

Zlorabljala je nepoučenost dolžnikov

Gre za nov ukrep, ki ga je Odvetniška zbornica Slovenije sprejela v povezavi z množičnim pošiljanjem sporočil s pozivi za zunajsodno plačilo parkirnin iz tujih držav. 

Že leta 2015 je zbornica ob prvih pozivih, ki so jih po vrnitvi s Hrvaške prejeli turisti in poslovneži, v primeru iste odvetnice ugotovila, da je s prištevanjem stroškov hf globi kršila načelo in pravila kodeksa odvetniške poklicne etike. Z zlorabo nepoučenosti dolžnikov naj bi jim povzročila nesorazmerno visoke stroške, na njihova vprašanja in pozive pa ni ustrezno odgovorila, je ocenila etična komisija. 

Že takrat so pravni strokovnjaki opozarjali, da morajo odvetniki po zakonodaji stroške v teh postopkih zaračunavati stranki, ki ga je najela, ne nasprotni strani. Enakega mnenja je bilo tudi ministrstvo za pravosodje.

Zaslužila bi pol milijona evrov

Po naših podatkih sicer odvetnica, ki jo je oglobila zbornica, dela v odvetniški pisarni, ki jo je šest hrvaških obmorskih mest pooblastilo za izterjavo okrog 10 tisoč neplačanih parkirnin. Če bi vsi prejemniki plačali tudi zaračunane "odvetniške in materialne stroške", bi to pisarni prineslo pol milijona evrov zaslužka za storitve, ki veljajo za tipska, najbolj preprosta odvetniška opravila. 

Odvetniška zbornica pod vodstvom Romana Završka le rekdo izreče ukrepe proti svojim članom, a tokrat je ukrepala. | Foto: STA , Odvetniška zbornica pod vodstvom Romana Završka le rekdo izreče ukrepe proti svojim članom, a tokrat je ukrepala. Foto: STA , Podobno prakso je ubral še en odvetnik iz Kopra, ki je poslal opomine na dva tisoč naslovov, le da je prejemnikom za svoje stroške zaračunal kar sto evrov. 

Novi obvodi: hrvaški notarji in podjetje iz Londona

A pošiljatelji poziva so v vmesnem obdobju očitno že našli nov obvod. Najprej prek hrvaških notarjev, ki sicer nimajo pooblastil za pošiljanje sodnih in zunajsodnih pisem v Slovenijo.

Na to je prejšnji teden opozorila tudi slovenska vlada v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert.

Po naših podatkih pa je v zadnjih tednih na številne naslove v Sloveniji prišla nova serija pozivov za plačilo parkirnine na Hrvaškem. V imenu nekaterih tamkajšnjih podjetij jih je pošiljalo sežansko podjetje Distriest, ki se sicer ukvarja z uvozom in distribucijo tujega tiska. Denar bi morali prejemnik poziva nakazati podjetju EPC, ki je uradno registrirano v Veliki Britaniji, bančni račun ima odprt v Nemčiji, njegovi lastniki pa so doma na Švedskem. 

Gre za podjetje, ki že nekaj let v številnih evropskih državah buri duhove s pošiljanjem pozivov za izterjavo. Prejemnikom teh pozivov namreč ne omogoča nikakršnega pravnega varstva. 

Kaos pri parkirninah

Družina iz Nemčije je pred enim mesecem dobila poziv za plačilo kazni iz leta 2012, čeprav so številna hrvaška mesta, lastniki in upravljavci parkirišč pooblastilo za izterjavo na podjetje EPC prenesli šele nekaj let pozneje. Spor je neuspešno poskušala rešiti s podjetjem EPC, saj se je na njihovi telefonski številki oglašal le avtomatski odzivnik. 

Nekateri od prejemnikov niso vedeli, da morajo plačati parkirnino, spet drugi pa so jo v resnici plačali, a tega danes ne morejo dokazati, saj nimajo več računa. Nihče od njih ni prejel obvestila, kje in kdaj bi moral parkirnino plačati. V posameznih primerih pa so nekatera hrvaška podjetja pobirala parkirnino tudi na območjih, kjer nimajo koncesije. To so na primer počeli v podjetju Obala i lučica iz Zadra, ki je lani prav zaradi tega izgubilo dva sodna spora. 

Prav to podjetje je sicer zastopala odvetnica, ki jo je zbornica kaznovala z globo. 

Kaj vse je z opomini narobe?

Pri tem obstaja velika verjetnost, da so v Londonu njihove osebne podatke pridobili nezakonito. Kot so nam pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, so v inšpekcijskem nadzoru ugotovili, da je slovenska odvetniška družba v zvezi z izterjavo domnevno neplačanih parkirnin za podjetje EPC nezakonito pridobivala osebne podatke lastnikov oziroma uporabnikov motornih vozil. 

Urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da je slovenska odvetniška družba v zvezi z izterjavo domnevno neplačanih parkirnin za podjetje EPC nezakonito pridobivala osebne podatke lastnikov oziroma uporabnikov motornih vozil. | Foto: STA , Urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da je slovenska odvetniška družba v zvezi z izterjavo domnevno neplačanih parkirnin za podjetje EPC nezakonito pridobivala osebne podatke lastnikov oziroma uporabnikov motornih vozil. Foto: STA , "Odvetniški družbi smo odredili, da za podjetje EPC preneha pridobivati osebne podatke, če to počne zgolj z namenom posredovanja podatkov temu podjetju," so pojasnili. Odredili so ji tudi izbris vseh nezakonito pridobljenih osebnih podatkov. Te lahko v Sloveniji pridobivajo le odvetniki, ki "na podlagi pridobljenih podatkov tudi opravil dejanje zastopanja", torej pošljejo opomin ali poziv za plačilo.

To niso globe za prekrške!

"Ko posamezniki prejmejo pozive za plačilo terjatev iz naslova parkiranja v tujini izključno od EPC brez predhodnega opomina slovenskega odvetnika, gre zelo verjetno za primer nezakonite obdelave osebnih podatkov," so nam pojasnili v uradu, kje so se že pred časom povezali s hrvaškimi kolegi. Skupaj ugotavljajo, ali hrvaška zakonodaja sploh dopušča prenos glob za prekrške v izterjavo pravnim osebam. 

Pri tem je treba opozoriti, da mednarodna izmenjava podatkov velja le za prekrške, ki so povezani z varnostjo v cestnem prometu. V uradu tako opozarjajo, da v večini teh primerov v resnici ne gre za kazni ali globe za prekršek, ampak za izterjavo civilnopravnih dolgov. Pri tem pa so poudarili, da posamezniki "le" zaradi morebitnega nezakonitega pridobivanja njihovih osebnih podatkov še niso odvezani plačila dolga. 

"Dejstvo namreč je, da upniki iz tujine zakonito razpolagajo s podatkom o registrski številki vozila, ki jim kadarkoli omogoča ugotavljanje identitete domnevnega dolžnika na zakonite načine," so pojasnili. 

Kje vse vas lahko čaka poziv EPC?

Britansko podjetje EPC so za izterjavo neplačanih parkirnin tujih državljanov že v letih 2014 in 2015 pooblastili hrvaške mestne uprave in podjetja iz številnih mest: Zagreba, Dubrovnika, Splita, Crikvenice, Krka, Raba, Poreča, Zadra, Korčule, Labina, Trogirja, Šibenika, Malega Lošinja, Vinkovcev, Makarske, Vodic, Đakova … 

Od prejšnjega meseca ima EPC pooblastilo enega podjetja iz Varaždina. Med njegovimi partnerji so mestna in zasebna podjetja iz Beograda in vseh večjih mest v Srbiji, iz Bosne in Hercegovine, Makedonije, Velike Britanije, Danske, Belgije, Irske, Norveške, Portugalske, Španije, Madžarske …

Ne spreglejte