Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
14.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

7

Natisni članek

Hrvaška Ante Ramljak Mercator Agrokor

Torek, 10. 10. 2017, 14.06

6 let, 6 mesecev

Ramljak dobil Počivalškovo košarico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

7

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je odzval na revidirano poročilo hrvaškega koncerna Agrokor. 

Minister Počivalšek upa in si želi, da bi Hrvaški uspelo rešiti krizo. "Ne moremo pa sprejeti tega, da se to dela na plečih Mercatorja. Da se kriza iz sosednje Hrvaške seli v Slovenijo."

Zlasti zato, ker je Mercator eno redkih delujočih podjetij v skupini Agrokor. Glede na to, da Agrokor letno od naših dobaviteljev odkupi za 500 milijonov evrov blaga, mimo tega ne morejo, je pojasnil.

Ante Ramljak | Foto: STA , Foto: STA , Na današnji novinarski konferenci je potrdil, da se je pretekli teden sestal z Antejem Ramljakom, izrednim pooblaščencem hrvaške vlade v Agrokorju. O tem smo na Siol.net že včeraj poizvedovali pri ministru. Razkril mu je hrvaške načrte z Agrokorjem, je povedal Počivalšek.

Po naših informacijah je Ramljak poskušal ministra prepričati, da bi Republika Slovenija umaknila pritožbo zoper sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je 14. julija priznalo Agrokorjev insolvenčni postopek v Sloveniji. A Počivalšek naj bi to odločno zavrnil.

Preberite še: Revizorji: Todorić iz Agrokorja počrpal 100 milijonov evrov #video

"Zakaj ne priznamo Lex Agrokor"

"Naša želja je, da ima Mercator konkurenčen poslovni model in da optimizira svoje poslovanje. Ob hudi konkurenci preostalih trgovcev in diskontnih prodajalcev bo moral najti svojo smer. Verjamemo, da bo to v smeri lokalno, kakovostno in da bo to pomenilo boljše rezultate Mercatorja."

Na priznanje tujega insolvenčnega postopka v Sloveniji so se pritožili zaradi več razlogov:

  • Slovenija in Hrvaška sta suvereni državi in imata podobno, vendar različno insolvenčno zakonodajo. Posebni zakon Lex Agrokor je nekaj vmes, pri čemer mora v Sloveniji veljati slovenska zakonodaja.
  • Agrokor. | Foto: STA , Foto: STA , Gre za varovanje javnega interesa, saj je Mercator za nas sistemskega pomena, postopek insolventnosti zoper Agrokor pa predstavlja grožnjo za Slovenijo, zato tega ne morejo dovoliti.
  • Zgodile so se bistvene kršitve postopka. Sodišče letos poleti ni dovolj raziskalo, ali gre za insolvenčni postopek, in Slovenija tudi ni imela možnosti izjave. To so dobili šele po tem, ko je bilo o postopku odločeno. Od vloge Agrokorja do odločitve sodišča so minili samo štirje dnevi. Zdaj se o pritožbi odloča že več kot tri mesece. Pričakujejo, da bo sodišče odločilo čim prej.

Visoke nepojasnjene izgube

Dobavitelji Agrokorja so se sicer danes dogovorili, da ne bodo privolili v odpise svojih terjatev, večje od 15 odstotkov.

Člani koordinacije proizvajalcev in dobaviteljev so šokirani nad ugotovitvami revizijskega poročila konsolidiranih bilanc Agrokorja.

Iz konsolidiranega poročila, ki ga je včeraj razkril Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške države v Agrokorju, je razvidno:

-  da je Agrokor insolventna skupina, katere izguba je za dve milijardi evrov večja od kapitala,

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: - da je bilo za skoraj tri milijarde evrov nepravilnosti pri vrednotenju, knjiženju in drugih računovodskih manevrih, s katerimi je prikrojeval vrednosti premoženja, obveznosti, dobrega imena in drugega (za primerjavo: gre za znesek, ki presega tretjino vseh letnih prihodkov slovenskega proračuna),

-  da so se prve nepravilnosti začele že davnega leta 2006 (Agrokor je torej več kot desetletje upnike in dobavitelje zavajal z bolj ali manj prirejenimi bilancami, že v letih 2015 in 2016 pa se je le zaradi tega držal nad vodo),

-  da je Agrokor posloval prek dvojnih računov, torej uradnih računov in računov, ki jih je Ramljak označil za "prehodne" (Nanje je s fiktivnimi razlogi prenakazoval denar, ki ga je nato po potrebi ali vračal v sistem ali pošiljal na druge račune, namenjene plačevanju zasebnih potreb družine Todorić. Za "prehodne" račune revizorji vsaj uradno niso vedeli.),

- da je Todorić na svoje podjetje Agrokor projekti iz koncerna počrpal sto milijonov evrov in to skrival v bilancah,

- da je aretacija oziroma izdaja evropskega pripornega naloga zoper Ivico Todorića, ki je trenutno v Srbiji, le še vprašanje časa.

Ne spreglejte