Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 10. 2021,
15.47

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Natisni članek

promet promet gneča bencinski servis Boris Johnson Velika Britanija

Nedelja, 3. 10. 2021, 15.47

2 leti, 6 mesecev

Johnson zavrača možnost, da bi se vrnili k "pokvarjeni" različici gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

2

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je zavrnil možnost, da bi se Velika Britanija vrnila k svoji "pokvarjeni" različici gospodarstva pred brexitom ali pa k "nenadzorovanem priseljevanju", da bi rešila težave z dobavo. V govoru ob današnjem začetku letnega srečanja konservativne stranke je posredno potrdil, da bi težave lahko vztrajale do božiča.

Boris Johnson je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa priznal, da je že več mesecev vedel, da je britanska transportna industrija v težavah. Po njegovih besedah kriza zaradi pomanjkanja goriva "pojenja", čeprav mediji še vedno poročajo o dolgih vrstah za gorivo v nekaterih delih države.

Strinjal se je, da se britansko gospodarstvo sooča z "napetostmi", medtem ko se oddaljuje od "pokvarjenega modela", ki so ga britanski volivci po njegovih besedah zavrnili na referendumu za odhod iz Evropske unije leta 2016. A je poudaril, da teh težav ne bodo rešili s sprostitvijo "nenadzorovanega priseljevanja".

"Rishi ima vedno prav"

V oddaji BBC je na vprašanje glede opozorila finančnega ministra Rishija Sunaka, da bi se pomanjkanje zalog lahko nadaljevalo do božiča, odgovoril: "Rishi ima vedno prav." Nato pa je hitro dodal: "Odvisno, kako si razlagate njegove besede."

bencinska črpalka gorivo Velika Britanija
Avtomoto Zakaj panika? Prizori z bencinskih črpalk v Angliji. #video

Glede opozorila avtoprevozniškega združenja, ki mu je pisalo junija zaradi pomanjkanja voznikov, pa je povedal: "Za pomanjkanje v transportnem sektorju smo vedeli že mnogo pred tem. To je kronična težava sistema, po kakršnem je delovala transportna industrija."

Več voznikov bodo dobili s tem, da jim bodo zagotovili dostojno plačilo

Kot je dejal, je gospodarstvo trenutno v "obdobju prilagajanja", več voznikov pa bodo po njegovih ocenah dobili s tem, da jim bodo podjetja zagotovila "dostojno plačilo". "Ko so ljudje leta 2016 glasovali za spremembo, ko so leta 2019 to še enkrat potrdili, so glasovali za konec pokvarjenega modela britanskega gospodarstva, ki je temeljil na nizkih plačah, nizkih sposobnostih in kronično nizki produktivnosti. Zdaj se premikamo stran od tega," je povedal.

Sajid Javid
Novice Minister necepljeno osebje pozval, naj da odpoved

Pomanjkanje goriva je v državi v zadnjih dneh povzročilo paniko in britansko vlado prisililo, da tujim tovornjakarjem izda dodatne vizume, da bodo lahko ti še naprej delali na Otoku. Začasno bo na pomoč vskočila vojska, ki bo v ponedeljek začela dostavljati gorivo na bencinske črpalke.

Zaradi brexita so mnogi tuji vozniki zapustili Veliko Britanijo, kar je prizadelo različne sektorje, od prehranskega do gradbenega. Številni vozniki v državi so namreč prihajali iz vzhodne Evrope in jim nova migrantska politika ni šla na roko. Številni pa so se v domače države vrnili tudi zaradi zdravstvene krize, ki jo je povzročil covid-19.

Ne spreglejte