SiolNET. Posel danes Novice
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izrek kazni Gradišku v zadevi prebarvani stroji

0,18

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Sodnik Julijan Glavina bo danes izrekel kazen nekdanjemu direktorju Cimosove hčerinske družbe Sieva Janezu Gradišku, potem ko je ta v četrtek priznal krivdo glede pomoči pri goljufiji na škodo EU v zadevi prebarvani stroji. Gradiška bržkone čaka le pogojna zaporna kazen in plačilo denarne kazni, postopek proti soobtoženim pa se bo še nadaljeval.

Gradišek je krivdo priznal, potem ko je državna tožilka Barbara Milič Rožman modificirala obtožnico zoper njega v delu, ki se je nanašal na goljufijo na škodo EU, saj je dokazni postopek pokazal, da Gradišek ni bil soustvarjalec načrta goljufije. Glede očitka o pranju denarja pa je v modificirani obtožnici izpuščen očitek, da naj bi Gradišek odrejal sporna nakazila.

Gradišku se obeta le pogojna kazen, saj je tožilstvo predlagalo enotno pogojno kazen dveh let in desetih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let ter plačilo denarne kazni v višini 14.000 evrov.

Gradiškovo priznanje bo sicer zdaj verjetno obremenilo soobtožence na čelu z nekdanjim predsednikom uprave Cimosa Francetom Krašovcem, proti katerim se bo glavna obravnava nadaljevala po sodnih počitnicah.

Cimos Posel danes Dosežen dogovor glede delavcev v Cimosu Kinematiki

Nekdanji vodilni v Cimosu ter njegovih hčerinskih družbah Sieva in Simit naj bi se dogovorili, da denarja, s katerim bi morali kupiti nove stroje za razvojno-raziskovalno dejavnost razvojnih centrov, ne bodo porabili za to, temveč bodo prikazali nakup obstoječe, rabljene opreme Cimosa in Cimosa Tam kot nakup nove opreme. Stroje naj bi tako prodali Cimosovi hčerinski družbi Cimat, nato pa to družbo izbrali kot dobavitelja, prek katerega bi stare stroje družbama Sieva in Simit prodali kot nove.

Na računu družbe Sieva se je tako znašlo 3,2 milijona evrov, približno 2,8 milijona iz evropskega sklada za regionalni razvoj in nekaj manj kot pol milijona evrov iz državnega proračuna. Na račun družbe Simit iz Kidričevega pa so prenakazali nekaj manj kot dva milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin