SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanska mafija tudi v prehrambni industriji

2

termometer

Organizirani kriminal se je v Italiji po ugotovitvah ta teden objavljene preiskave parlamentarne komisije razširil po prehrambni verigi.

Od okoli 300 milijard evrov vredne pridelave hrane organizirani kriminal obvladuje okoli 12,5 milijarde evrov posla, kar je okoli 5,6 odstotka celotnega posla organiziranega kriminala v državi.

Kriminalne združbe pogosto diktirajo raven cen izdelkov To je razkrila ta teden predstavljena parlamentarna preiskava, ki je pokazala tudi, da se je organizirani kriminal zajedel v celotno prehrambno verigo.

Kriminalne združbe tako pogosto diktirajo raven cen izdelkov, tako prihodkov kmetov kot cen, ki jih plačajo končni potrošniki, nadzorujejo nakupe kmetijskih zemljišč in transport izdelkov do trgovin. Pri tem so na eni strani oškodovani kmetje, ki jim nižajo cene surovin, na drugi strani pa potrošniki, ki za hrano plačujejo več, kot bi lahko.

Ponarejajo tudi embalažo Pogosto kriminalne združbe tudi ponarejajo embalažo in znamke prehrambnih izdelkov ter jih pod pretvezo, da gre za vrhunske italijanske izdelke, ki pa dejansko nimajo nič opraviti z Italijo, prodajajo na trgu. Vrednost tega posla po svetu letno dosega 60 milijard evrov.

Po podatkih največjega italijanskega združenja kmetijskih proizvajalcev Coldiretti, ki je prispevalo podatke za parlamentarno preiskavo, ponaredki zajemajo vse od sirov do salam, olivnega olja in testenin.

Pri tem so v vrhunske italijanske izdelke prepakirani tudi tuji izdelki. V letu 2009 je bilo po podatkih združenja v Italijo uvoženih za devet milijard evrov prehrambnih izdelkov, ki so jih nato kriminalne združbe prepakirale in preprodale naprej kot italijanske izdelke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin