Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
13.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

16

Natisni članek

prenočitev Slovenija turizem Hrvaška

Petek, 11. 9. 2020, 13.12

3 leta, 7 mesecev

Hrvati presegli napovedi, Slovenci po prenočitvah le za Nemci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

16

skok v vodo, kopanje | Slovenske prenočitve in obiski na Hrvaškem so bili v prvih osmih mesecih na več kot 80 odstotkih lanskih. | Foto Getty Images

Slovenske prenočitve in obiski na Hrvaškem so bili v prvih osmih mesecih na več kot 80 odstotkih lanskih.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v prvih osmih letošnjih mesecih našteli 6,8 milijona obiskov, kar je 59 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Obenem so imeli 47,6 milijona prenočitev, ki predstavljajo 53 odstotkov lanskih prenočitev, so objavili danes v Zagrebu. Slovenske prenočitve in obiski so bili v prvih osmih mesecih na več kot 80 odstotkih lanskih.

Od začetka leta do konca avgusta so v sosednji državi našteli 5,5 milijona gostov iz tujine, ki so opravili 38,3 milijona prenočitev, je sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem in šport. Hrvaških turistov je bilo 1,3 milijona, njihovih prenočitev pa 9,2 milijona, piše STA.

Slovenci po prenočitvah takoj za Nemci

Največ prenočitev tujih turistov je bilo iz Nemčije (11,2 milijona) in Slovenije (7,6 milijona). Sledijo Poljska (štiri milijone), Češka (3,1 milijona), Avstrija (2,3 milijona), Italija (1,4 milijona), Madžarska (1,3 milijona) in Slovaška (1,1 milijona), so objavili. Hrvaški gostje so bili večinoma v zasebnih namestitvah, v katerih je bilo opravljenih 20,3 milijona prenočitev. V kampih je bilo 7,9 milijona prenočitev, v hotelih pa 5,9 milijona.

Rovinj | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška Istra je vodilna v državi, ko gre za turistične prenočitve, saj so imeli 11,9 milijona prenočitev. V Primorsko-goranski županiji je bilo 9,7 milijona prenočitev, v Zadrski 8,6 milijona, v Splitsko-dalmatinski pa 8,3 milijona. Najbolj obiskani so bili otok Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica in Mali Lošinj, kažejo statistike, povzema STA.

Presegli napovedi Svetovne turistične organizacije

Na ministrstvu so poudarili, da so dozdajšnji rezultati turističnega prometa na Hrvaškem presegli napovedi Svetovne turistične organizacije (UNWTO), da bodo letošnji turistični rezultati na ravni 30 odstotkov lanskih. Posebej so izpostavili, da je bil turistični promet julija in avgusta letos na ravni 54 odstotkov obiskov in 62 odstotkov prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je Hrvaško postavilo v vrh sredozemskih turističnih držav.

Šef hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić je ob objavi turističnih rezultatov dejal, da se med pripravami za prihodnje turistično leto želijo še bolj predstaviti kot varna turistična država s poudarkom na trgih, ki so se tudi letos najbolj odvzeli na hrvaške oglaševalske dejavnosti, kot so Nemčija, Slovenija, Avstrija, Poljska, Češke, Italija, Slovaška in Madžarska, še piše STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kaj se dogaja na Hrvaškem?
Ne spreglejte