SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška znižuje DDV za tiskane medije in koncertne vstopnice

4

termometer

 | Foto:
Hrvaška vlada je sprejela predlog zakona o davku na dodano vrednost, s katerim predlaga znižanje DDV za nekatere časnike in za vstopnice na koncerte.

Vlada v Zagrebu seje za znižanje DDV odločila zaradi težkega stanja v tiskanih medijih, ki trpijo zaradi pomanjkanja oglaševalcev in upadanja naklad. DDV se bo spustil z deset na pet odstotkov, in sicer le informativnim tiskovinam, ki objavljajo avtorske novinarske prispevke v časnikih. Medtem ko davek na časopise, ki izhajajo le zaradi oglaševanja, ostaja nespremenjen, je pojasnil hrvaški finančni minister Slavko Linić.

Tabloidi in oglaševalski časopisi z desetodstotnim davkom Vlada je določila, da bodo znižano petodstotno stopnjo DDV imeli dnevni, splošno informativni časopisi, ki bodo imeli najmanj 25.000 besed v informativnih vsebinah v vsaki izdaji. Za vse ostale časopise, kot so dnevni tabloidi ali tiskani mediji, v katerih prispevki zgolj izpolnjujejo praznine med oglasi, bo DDV ostal deset odstotkov.

" To bo diskriminiralo vrsto izdaj in založnikov" Predsednik Društva časnikarskih založnikov Boris Trupčević je izrazil presenečenje zaradi vladnega predloga. "Število besed je bizaren pogoj, kakršnega nismo zasledili v evropski praksi. To bo diskriminiralo vrsto izdaj in založnikov", je izjavil Trupčević, ki je sicer direktor Styrie za Hrvaško. Styria med drugim izdaja vodilni hrvaški tabloid 24 sata ter časnika Večernji list in Poslovni dnevnik.

Odločitev vlade v skladu s predlogom novinarskega društva Vladna odločitev je v skladu s predlogom Hrvaškega novinarskega društva, ki je podpiralo znižanje DDV za tiste časopise, ki imajo informativne, kulturne in izobraževalne vsebine v skladu z javnim interesom. Obenem bi morali založniki po mnenju društva prijaviti, koliko strani ali odstotkov prispevkov odpade na omenjene vsebine.

15 odstotkov nižji DDV za koncertne vstopnice Z znižanjem DDV na koncertne vstopnice s 25 na deset odstotkov pa namerava hrvaška vlada privabiti še več festivalov in koncertov v državo.

Na Hrvaškem bodo znižali tudi DDV za storitve namestitve v plovilih in navtičnem turizmu.

Delno so sprejeli tudi zahteve hrvaški obrtnikov, ki so prosili, da bi DDV obračunali po plačani realizaciji in ne že na podlagi izdanih računov. Omenjena izjema za obrtnike naj bi veljala do konca prihodnjega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin