SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Heineken v igri za nakup Pivovarne Laško

2

termometer

Pivovarski velikan, nizozemski Heineken, je potrdil, da je v igri za nakup najmanj 45-odstotnega lastniškega deleža v Pivovarni Laško in hkratno dokapitalizacijo največje slovenske pivovarske družbe.

Rok za zavezujoče ponudbe za vstop v Pivovarno Laško naj bi se sicer po poročanju nekaterih medijev iztekel že prihodnji četrtek.

Tradicija prevzemanja močnih lokalnih blagovnih znamk Heineken prav danes svoje načrte predstavlja skupini slovenskih novinarjev na sedežu družbe v Amsterdamu. Je pa nizozemski pivovar tudi v pisni izjavi potrdil, da se zanima za nakup Pivovarne Laško. Ob tem v Heinekenu zagotavljajo, da imajo dolgo tradicijo nakupa močnih lokalnih blagovnih znamk, ki jih potem razvijajo naprej.

V zadnjih 20 letih je tako Heineken kupoval pivovarska podjetja v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Med drugim je na Hrvaškem prevzel Karlovačko pivovaro, v Makedoniji Pivaro Skopje, v Srbiji je kupil Pivaro MB, v Avstriji ima v lasti Brau Union z vrsto pivovarn po vsej državi, na Češkem družbi Krušovice in Drinks Union ter na Poljskem pivovarno Zywiec.

Laško in Union ponujata odlično priložnost Blagovni znamki Laško in Union po Heinekenovih navedbah ponujata odlično priložnost, prav tako pa sta pivovarni v Laškem in Ljubljani zelo kakovostni ter za nizozemsko družbo priložnost, da v proizvodnjo vključi tudi druge svoje blagovne znamke.

Heineken v nakupu Pivovarne Laško vidi tudi potencial za nadaljnji razvoj blagovnih znamk Laškega v regiji z uporabo Heinekenovih prodajnih kanalov pri spodbujanju izvoza proizvodov Laškega in Uniona zunaj Slovenije, še zagotavljajo v nizozemskem velikanu.

"Postopek dokapitalizacije Pivovarne Laško teče normalno in nihče ni privilegiran" Prvi nadzornik Pivovarne Laško Goran Brankovič je na vprašanje STA, ali vabilo skupini slovenskih novinarjev v Amsterdam pomeni privilegiran položaj Heinekena v postopku nakupa lastniškega deleža in spremljajoče dokapitalizacije, odgovoril, da poteza ne bo vplivala na odločitev nadzornikov.

"Postopek dokapitalizacije Pivovarne Laško teče normalno in nihče ni privilegiran. Naše osnovno vodilo bo največja mogoča korist za delničarje," je povedal. Nadzorni svet se je s postopkom seznanil v ponedeljek.

Proces še ni končan Tudi predsednik uprave laške pivovarne Dušan Zorko je za Radio Slovenija zagotovil, da proces še ni končan in poteka transparentno ter da nihče ni favoriziran oz. že izbran. Spomnil pa je tudi, da končna odločitev ni v rokah uprave, ampak lastnikov.

Zanimanje za Pivovarno Laško je sicer po navedbah medijev veliko. Po pisanju medijev naj bi se rok za zavezujoče ponudbe iztekel konec meseca, omenja se tudi že prihodnji četrtek.

Za nakup najmanj 44,68-odstotnega lastniškega deleža v Pivovarni Laško in s tem tudi v Pivovarni Union ter vsaj 75-milijonsko dokapitalizacijo Pivovarne Laško se po pisanju medijev zanimajo tako nekateri finančni investitorji kot tudi strateški vlagatelji.

Med strateškimi vlagatelji naj bi v igri ostal predvsem Heineken Informacijski memorandum, v katerem so bili razkriti tudi nekateri nejavni podatki o poslovanju in finančnem stanju skupine Laško, je po neuradnih informacijah prevzelo 21 potencialnih dokapitalizatorjev, od tega polovica strategov. Na koliko se jih bo nabor pri oddaji zavezujočih ponudb skrčil, ni znano.

Neuradno se po navedbah Radia Slovenija pričakuje, da bodo vsaj štirje, pri čemer naj bi med strateškimi vlagatelji zdaj v igri ostal predvsem Heineken.

Družba za upravljanje terjatev bank, Kad, Abanka, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Alpen Invest in KD Skladi so sporazum o skupni prodaji delnic Pivovarne Laško podpisali 27. novembra. Kot rečeno, je v sporazumu za zdaj zastopanega 44,68 odstotka lastništva pivovarne, obstaja pa možnost, da se delež poveča. Omenja se povečanje nad 50 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin